fb
Damespraatjes Damespraatjes

3 tips voor het kopen van een oudere auto

Het is misschien een beetje generaliserend, maar als je als vrouw een tweedehands auto wilt gaan kopen, zul je graag een man met verstand van auto’s mee willen nemen. Want waar let je op als je een tweedehands auto gaat kopen? Dat is heel anders dan bij een nieuwe auto. Daar is model en kleur misschien het belangrijkste waar je op let. Want met de staat van de motor en de carrosserie is het prima in orde. Mocht daar onverhoopt toch iets mee zijn, dan heb je altijd garantie. Dat is bij tweedehands auto’s wel anders. Je weet nooit precies wat je koopt, maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten. En hoe stoer is het om dat helemaal zelf te doen? Trek een leuk jurkje aan en gooi je haren los, dat is goed voor de onderhandelingen en volg de volgende tips om te zien of een auto in goede staat is.

1. Bekijk de auto van de buitenkant
Als je besluit om zelf een tweedehands auto te gaan kopen, bekijk deze dan eerst van de buitenkant goed. Loop er omheen en kijk of de lak er goed uitziet en de rubbers rond de ramen goed zitten. Is er geen glasschade? Vraag terloops wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Het maakt niet uit als je niet precies weet wat dat is, maar weet dat deze eens per 100.000 km preventief vervangen moet worden. Bij OnderdelenStore24 vind je informatie en onderdelen.
Kijk ook goed onder de auto. Lekken er geen vloeistoffen uit? En ziet de uitlaat er goed uit, zonder al te veel roest of gaten? En zit er nog voldoende profiel op de banden? Meet dat desnoods samen even op. Rond 2 mm zijn ze aan vervanging toe. Dat kost al snel vijfhonderd euro voor vier banden. Neem dat mee in de prijs die je bereid bent te betalen.

2. Bekijk de auto onder de motorkap
Vraag of je even onder de motorkap mag kijken. Neem je tijd. Een expert doet er ook even over om te zien of alles in orde is. Waar je op moet letten is of de motor er ‘droog’ uitziet? Dus zie je nergens olie? Of andere vloeistoffen? Vraag of je even de dop van het motorblok af mag draaien, of laat de verkoper dan doen. Kijk daarbij wel uit dat deze niet te heet is, als er net in de auto gereden is. Je kunt dan checken of de olie mooi glanzend zwart is en er geen wit schuim op zit. Schuim zou duiden op water in de olie en dat is erg slecht nieuws. Dan is de koppakking lek en moet je de auto niet kopen. Kijk ook of alle slangetjes er goed uitzien en niet uitgedroogd zijn en check of de V-snaar er goed uitziet. Bekijk of de accu geen oxidatie vertoont aan de polen en luister even naar de motor als deze gestart wordt en stationair draait. Klinkt dat ‘gelijkmatig’ zonder teveel horten en stoten? Dan is dat goed.

3. Bekijk als laatste het interieur
Maak een proefrit en bekijk gelijk de binnenkant van de auto goed. Ziet de bekleding er goed uit? Zit er geen vocht in de auto? Dat kun je zien aan overmatig condens op de ramen en soms kun je het ook ruiken. Trek even de matten op de grond opzij om de staat van de bodem van de auto te controleren. Zie je daar geen roest of gaten? En doen de blower en verwarming het? Behalve dat het comfortabel in de winter is, is het ook verplicht voor de keuring, omdat je met de blower condens van je ramen kunt wegblazen. En dat is belangrijk voor goed zicht op de weg, ook bij regen en kou.

Als je de auto mooi vindt en hij rijdt goed, kun je gaan onderhandelen over de prijs. Voor een auto die op alle fronten in orde is, betaal je meer dan eentje waar iets mee is. Bekijk van tevoren op internet wat de prijzen zijn voor dat model uit dat specifieke bouwjaar met die kilometerstand. Nu je de auto goed bekeken hebt kun je een verstandige afweging maken over de prijs die redelijk is voor deze auto. En dat is best stoer! Veel succes en plezier ermee!

Door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook