fb
Damespraatjes Damespraatjes

14 maanden oude baby wordt weggehaald bij veganistische ouders

Als ouder wil je niets liever dan het beste voor je kindje. Ook het Italiaanse stel, waarbij afgelopen weekend het kind is weggehaald, wilde het beste. En dat was een veganistische opvoeding. Het jongetje raakte zwaar ondervoed en werd met ondervoedings-verschijnselen en een hartafwijking in het ziekenhuis opgenomen.

Nog geen 5 kilo

Het jongetje woog nog geen vijf kilo en dat is vergelijkbaar met het gewicht van een baby van drie maanden. De opa en oma vreesden voor de gezondheid van hun kleinzoon en lieten de baby opnemen in het ziekenhuis. Het kindje bleek een zwaar calciumtekort te hebben en was ondervoed. Ook werd er een spoedoperatie ingezet om een aangeboren hartprobleem te verhelpen. De Italiaanse autoriteiten werden hiervan op de hoogte gesteld en het kindje werd daarna weggehaald bij de ouders.

Lees ook: 7 dieetmythen waar je nu afscheid van moet nemen

Rauw in Nederland

Nederland maakte een aantal jaren geleden kennis met Francis Kenter, de moeder die haar zoon Tom sinds zijn vijfde jaar alleen maar rauw voedsel geeft. Zij kreeg veel kritiek over zich heen over het specifieke dieet van haar zoon. Er zijn twee documentaires gemaakt: Rauw (2008) en Rauwer (2012). Moeder en zoon eten alleen maar rauw, ongekookt en niet verwarmd voedsel.

Mishandeling

Jeugdzorg onderzocht destijds of de jongen uit huis geplaatst kon worden en dus moesten moeder en zoon voor de rechter verschijnen. Kenter zou haar zoon hebben mishandeld door hem het juiste voedsel te onthouden. De rechter stelde Jeugdzorg in het ongelijk en Tom mocht gewoon bij zijn moeder blijven wonen. Naar wat wij vernomen hebben gaat het goed met Tom en onderschrijft hij nog steeds de keuzes die zijn moeder destijds maakte.

Gevolgen van keuzes heel groot

Bij het Italiaanse geval ligt het nog wel wat anders. Dit jongetje is ook echt ziek en heeft een hartafwijking, waarbij een gezond en uitgebalanceerd dieet van groot belang is. De ouders hebben altijd gedacht dat zij het beste deden voor hun kind, maar de gevolgen van hun keuzes zijn wel heel groot.

Had onder begeleiding moeten gebeuren

Arts Luca Bernardo, hoofd van de pediatrische afdeling van het ziekenhuis: “Natuurlijk maakte zijn hartafwijking zijn gezondheid nog slechter, maar we stellen ons nu toch ook vragen bij de voeding die hij kreeg. Op zich is het geen probleem dat een kind andere voeding krijgt dan gewoonlijk, wij stellen die beslissing ook niet in vraag. Wel had dit onder begeleiding moeten gebeuren en had het kind vanaf de geboorte ijzer- en calciumsupplementen moeten krijgen”.

Pijnlijk

Het gaat nu goed met het 14 maanden oude jongetje. Hij herstelt goed in het ziekenhuis, maar de ouders zullen de voogdij vermoedelijk kwijt zijn. Voor iedereen is dit een heel pijnlijk gebeuren. Een Italiaanse rechter zal daar binnenkort de uitspraak over doen.

Bronnen:

Reageer ook