fb
Damespraatjes Damespraatjes

11 tips voor een super gave citytrip Marseille

Hoe heerlijk is het om er af en toe even een paar dagen tussenuit te piepen. Ik doe het zelf regelmatig en na een dag heb ik vaak al het gevoel dat ik een hele tijd weg ben. Daar had ik het met mijn vriendin Annemieke over die net terug was van een mini-break Marseille. Ze was zo enthousiast over Marseille dat ik zelf eigenlijk meteen het vliegtuig wilde pakken. In nog geen 2 uur ben je er en terwijl wij hier de komende week al weer naar temperaturen gaan van 12 graden, wordt daar 22 a 23 graden voorspeld mét een zonnetje. Waarom zou ik eigenlijk nog wachten?

mucem-marseille-by-night-C

11 tips van Annemieke om op mijn lijstje te zetten voor Citytrip Marseille

1. Notre Dame de la Garde Basilica. Het is even een klim naar het hoogste punt van Marseille, maar echt de moeite waard. Voor het uitzicht op de stad maar vooral vanwege de indrukwekkende Notre Dame de la Garde met het grote Maria beeld bovenop de toren.

2. Mucem, museum met zeezicht. In 2013 was Marseille de Culturele hoofdstad van Europa en zijn er veel nieuwe musea geopend, waaronder Mucem, dat een een prachtige mix bevat van moderne kunst, voorwerpen uit de oudheid voorzien van eigentijdse filmpjes.

3. De Graaf van Monte Christo. Vanuit de haven zijn diverse boottochten op zee mogelijk. Langs de kust naar de Callanques of naar de Iles d’If waar het beroemde verhaal van Alexander Dumas’ De Graaf van Monte Christo zich afspeelt.

overzicht-Marseille-C

4. Bouillabaisse eten. Dit is echt dé lokale specialiteit. De lekkerste bouillabaisse eet je bij Vieux Port (Oude haven) bij Chez Madie Les Galinettes of bij The Hands on Le Miramar. Hier kun je elke 3e donderdag van de maand een Bouillabaise kookworkshop volgen.

5. Marseille zeepjes. Super leuk om als souvenir mee naar huis te nemen. Of nog leuker: bezoek de zeepfabriek van Marius Fabre iets buiten Marseille en zie hoe de echte Marseille zeep wordt gemaakt. Leuk te combineren met een ritje naar de Provence en daarbij kun je ook Aix-en-Provence bezoeken.

Marius-fabre-zeep-marseille-C2

6. Hip shoppen in Les Docks. Sinds een paar dagen open: Les Docks, super hippe winkels, restaurants en exposities. Heel anders is de lokale rommelmarkt Marché aux Puces, koopjesjagers vinden hier altijd wel wat. Wie in stijl wil shoppen gaat naar Rue Paradis, daar zitten de beste ‘design’ winkels.

7. Vieux Port.  De oude haven – die na de 2e Wereldoorlog opgeknapt moest worden – wordt omringd door prachtige Haussmann-achtige gebouwen en is het centrum van de oude stad. Gezellig druk en veel restaurantjes.

8. Mooi weer, let’s go to the beach. Dan natuurlijk even lekker naar het strand, het bekendste strand is Plage du Prado en dat ligt niet ver van het centrum.  Ook heel gaaf zijn de De Calanques, een prachtig natuurgebied en sinds 2012 een heus Nationaal Park. Dit kustgebied is het best te ontdekken vanaf het water. Met een zeekayak peddel je over het blauwe water en geniet je van de prachtige fjorden.

9. Huur een fiets bij Le VéloVoor een abonnement van zeven dagen betaal je € 1 voor het abonnement en € 1 voor ieder uur dat je de fiets huurt. Hierbij is steeds het eerste half uur gratis. De fietsen staan door de hele stad: super handig!!

Fietsen-in-marseille-provence-com

10. Tuinstad of gekkenhuis? Corbusier, grondlegger van de moderne stedenbouw, kreeg de opdracht om voor mensen die hun huis tijdens de Tweede Wereldoorlog waren kwijtgeraakt een woningbouwproject te ontwikkelen aan de Boulevard Michelet. Het werd een omstreden project. Corbusier ontwierp het als een “verticale tuinstad”, maar critici voorspelden dat het geestesziekten zou opleveren bij toekomstige bewoners. Leuk om toch even te gaan kijken en zelf te oordelen. Zou jij er willen wonen?

11. Slapen mag ook leuk zijn. Annemieke heeft 2 super leuke locaties gespot. Maisons de Marseille is een B&B en ligt in het centrum van Marseille op ongeveer 900 meter van Le Vieux Port en heeft kamers en accommodaties met eigen kookgelegenheid, een tuin, een jeu-de-boulesbaan en gratis WiFi. Hotel 96 ligt aan de rand van Nationaal Park De Calanques en is gevestigd in een 19e-eeuws huis met een tuin en een buitenzwembad. 

slapen-marseille-C

Reageer ook