Suiker is leeg! Het wordt in fabrieken net zolang bewerkt totdat het wit van kleur is, een neutrale kleur heeft en langer houdbaar is. De gezonde stoffen worden hiermee uit suiker gehaald. Als je suiker tot je neemt, dan heeft je lichaam niet de gezonde elementen (zoals vezels) om het goed te verwerken en het langzaam op te nemen in het bloed. Daarom gebruikt je lichaam stoffen die het eigenlijk had opgeslagen voor heel andere dingen, zoals een gezond immuunsysteem.
Dus als je suiker of snelle koolhydraten neemt, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Dit geeft je een fijne energieboost! Maar als je lichaam vaak te maken krijgt met een piek in je bloedsuikerspiegel dan gaat het maatregelen nemen om het naar beneden te krijgen.
Je lichaam maakt insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer goed in balans te krijgen. Een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel (en dus insulinespiegel) zorgt niet alleen voor depressie, vermoeidheid en candida. Het doet helaas nog meer slechts. Het zorgt er voor dat veel hormonen die we nodig hebben voor ons herstel en voor vetverbranding niet of nauwelijks door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Denk hierbij aan melatonine, het slaaphormoon. DHEA, het anti-verouderingshormoon en HGH, het groeihormoon. Hormonen die ervoor zorgen dat veroudering en gewichtstoename versnellen (zoals cortisol en adrenaline) worden juist in grotere hoeveelheden aangemaakt. Tja, dat is best wel een probleem!
Dikke kans dat je je stukken beter gaat voelen als je suiker uit je dieet gaat schrappen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het van belang het stapje voor stapje aan te pakken. En ik kan je gerust stellen: er zijn onwijs veel lekkere gerechten en toetjes die je guilt-free kunt eten! Baal je bijvoorbeeld enorm dat je geen Ben & Jerry’s meer kan nemen? Dan heb ik hier de perfecte oplossing.
Zuivel- en suikervrije Chunky Monkey ijs bonbons!
Ingrediënten
3 rijpe bananen
1 theelepel vanille extract
65 ml gesmolten kokosolie
200 gr pure chocolade
handje walnoten
STAP I
Vries de bananen in zonder schil.
STAP 2
Snijd de ingevroren bananen in stukjes en doe ze in een kom. Doe hier 1 tl vanille extract bij in. Gebruik je staafmixer om er een romig geheel van te maken. Als je een keukenmachine hebt dan kan je die natuurlijk gebruiken.
Doe het mengsel in een luchtvrije kom en stop het in de vriezer. Laat het 2 uur staan!
STAP 3
Pak een dienblad of ander blad dat in je vriezer past en leg hier wat bakpapier op om te voorkomen dat het bananenijs aan het blad plakt.
Pak nu de bak uit de vriezer en maak bolletjes, zo groot als bonbons en leg deze op de plaat. Wees snel, het ijs mag namelijk niet smelten!
Nu komt het moeilijkste gedeelte. Zet het in de vriezer tot de volgende dag!
STAP 4
Je hebt nu een nacht lang kunnen dromen over het eindresultaat en het mooie is: je bent er bijna! Pak de chocolade en snijd het in kleine stukjes. Warm dit au bain-marie op, samen met de kokosolie.
STAP 5
Laat het chocolade mengsel afkoelen tot op kamertemperatuur en snijd of breek ondertussen de walnoten in kleine stukjes. Haal de bananen bonbons uit de vriezer.
Pak een sateprikker, doe hier een bonbon aan en haal deze door de chocolade. Sprenkel er nu (nu de chocolade nog warm is) wat walnoten overheen.
Wees snel, want het ijs smelt snel en dat wil je niet!
STAP 6
Eindelijk snoepen OF bewaren in een luchtdicht bakje. Dit kan een paar maanden. Maar… ik denk niet dat dit snel zal gebeuren.
Probeer ook:
- Homemade truffelkruidnoten
- Granola bites met amandel en witte chocolade
- Zoete lasagne met pindakaas en Oreo’s
Hanneke (24 jaar) is blogger bij foodblog HAPPYHAN. Hier schrijft ze over heerlijk eten, superfoods, vitaminen, mineralen en paleo. Eén keer per maand blogt Hanneke voor Damespraatjes. De nadruk ligt in deze artikelen op gluten-, suiker-, tarwe- en lactosevrije voeding.
Robert -
Hoi Hanneke,
Leuke blog heb je geschreven. Ze zijn echter niet zuivel- en suikervrij. Je gebruikt pure chocola en het hangt er maar net vanaf waar je die vandaan haalt. In de supermarkt vind je 99% van de chocola met suiker en melk, ook al is het puur.
Ik heb nog een recept voor je waarmee je in een handomdraai zuivel- en suikervrije chocola maakt. Als je die hebt geproefd wil je nooit meer anders.
Mail maar ff als je interesse hebt. Kun je die ook bij je blogs zetten.
Ik ga deze iig maken.
Veel plezier, Robert