fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zou jij zelf een dashcam kopen of ‘m iemand cadeau doen?

Op het wegdek crashende vliegtuigen, omwaaiende vrachtauto’s en over de kop slaande auto’s. Deze spectaculaire beelden gaan op internet rond van opnames die door een dashcam (dashboard camera) zijn gemaakt. Je hebt ze vast wel eens gezien. Maar ja, hoe groot is de kans dat je zelf ooit zoiets meemaakt? Het is vermoedelijk niet de hoofdreden dat mensen een camera op hun dashboard laten plaatsen. Maar waarom dan wel? En lijkt het jou leuk om zo’n dashcam aan te schaffen? 

Drie redenen waarom mensen een dashcam willen hebben

1. Je kunt er mooie routes mee filmen. Ga je een bijzondere reis maken en zou je die graag later terug willen zien? Dan is het natuurlijk heel gaaf om ‘m te filmen, zonder dat je daarbij je handen hoeft te gebruiken. Zo’n dashcam bevestig je heel makkelijk aan je autoruit.

2. Het kan soms als bewijs dienen. Voor zover wij weten wordt een dashcam lang niet altijd geaccepteerd als wettig bewijs. Maar in de praktijk is het natuurlijk heel fijn om bij schadevraagstukken de beelden er bij te pakken en meestal wordt er wel degelijk naar gekeken.

3. Hopen op spectaculaire beelden. Je weet natuurlijk niet wat je allemaal mee gaat maken als je op weg gaat. Soms is het gewoon heel saai en zul je thuis de beelden verwijderen. Maar voor het geval je toch iets spectaculairs meemaakt is het wel heel gaaf om er beelden van te hebben.

Mag je een dashcam in Nederland gebruiken?

In Nederland is het toegestaan om een dashcam te gebruiken. Wel is het van belang dat je ‘m dusdanig ophangt dat hij het zicht op de weg niet belemmert en de bestuurder mag er niet door worden afgeleid. Ook is het niet zomaar toegestaan vanwege privacywetgeving om de beelden te publiceren op bijvoorbeeld internet.

Mag je in andere Europese landen een dashcam gebruiken?

Op het moment van het schrijven van dit artikel is het volgens de website van de ANWB verboden om een dashcam te gebruiken in de volgende landen: Luxemburg, Oostenrijk en Portugal. In een aantal landen wordt het gebruik afgeraden: Duitsland, Spanje en Zwitserland.

Zou jij een dashcam aan iemand cadeau willen doen?

Een hele simpele dashcam kun je al aanschaffen voor € 40. De meeste mensen geven een bedrag uit dat rond de € 150 ligt en dan heb je echt al een dashcam van goede kwaliteit.

Zou jij een dashcam wel cadeau aan iemand willen doen voor een verjaardag of bijvoorbeeld voor vaderdag? Of zou je er graag zelf één willen hebben? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook