fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hanneke’s zesjarige zoon is nog niet zindelijk: “Het drijft ons tot waanzin”

zes en niet zindelijk

Het is een enorme mijlpaal voor de meeste ouders: een zindelijk kind. Veel ouders zijn enorm blij dat ze hiermee uit de luiers zijn en dat het kind weer een stapje richting zelfstandigheid zet. De leeftijd waarop kinderen toe zijn aan het zindelijk worden verschilt enorm per kind. Zo zijn er kleintjes die al voor hun tweede verjaardag het potje weten te vinden, maar zeker ook kinderen die met een luier om naar de basisschool gaan. En die laatste groep wordt steeds groter.

Juffen verschonen

Eén van de kinderen die niet zindelijk was toen hij naar de basisschool ging, is de nu zesjarige Pieter. “Pieter zit in groep twee en is nog steeds niet zindelijk. Hij draagt nog een luier die door de juffen verschoond moet worden. Ik vind het echt heel erg voor de juffen, maar natuurlijk ook voor hem zelf” vertelt zijn moeder Hanneke.

Pienter kind

Pieter is een vrolijk jochie dat zich goed ontwikkelt. “Op het consultatiebureau kregen wij altijd te horen dat Pieter een pienter kind is. Hij kon al jong praten, liep voor zijn eerste verjaardag en had op jonge leeftijd al enorm veel gevoel voor de omgang met andere mensen. Zijn ontwikkeling verliep altijd volgens het boekje en vaak was hij zelfs sneller dan leeftijdsgenootjes.”

Geen zorgen

Dat het met zindelijk worden een ander verhaal zou zijn, had Hanneke niet verwacht. “Toen hij met drie jaar en negen maanden nog niet zindelijk was, maakte ik me weinig zorgen. Zijn groepsgenootjes op de crèche waren het op deze leeftijd wel bijna allemaal, maar die waren weer minder snel in andere dingen. Ook op het consultatiebureau hadden ze het idee dat het vanzelf goed zou komen.”

Gênant

Pieter mag de dag na zijn vierde verjaardag in maart voor het eerst naar de basisschool. “Met zijn luier om. Ik vond het mega gênant. De juf zei dat ik me nergens voor hoefde te schamen en dat zij er ook wel met hem mee aan de slag ging. De maanden verstrijken, maar helaas is Pieter aan het einde van het schooljaar nog steeds niet zindelijk.”

Hard oefenen

Op de laatste schooldag vraagt de juf van Pieter aan Hanneke of ze die zomer hard met hem willen oefenen op het zindelijk worden. “We waren al heel lang heel erg hard aan het oefenen, maar mijn man en ik namen ons voor om tijdens de zomervakantie nog een tandje bij te zetten. Pieter krijgt overdag geen luier meer om, we zetten overal potjes neer, gaan met een sticker-beloon systeem aan de gang en als we zien dat hij hoge nood heeft, brengen we hem naar het dichtstbijzijnde potje.”

Ten einde raad

De hele zomer wordt er met Pieter aan de zindelijkheid gewerkt, maar de moed zakt Hanneke in de schoenen als ze Pieter in september weer in luier naar school laat gaan. “De juf had er nu zichtbaar de pest in en vroeg waarom Pieter nog steeds niet zindelijk was. Ik ben in de klas in huilen uitgebarsten; ik was ten einde raad. We zijn de hele zomer het huis niet uitgeweest omdat Pieter om de haverklap in zijn broek poepte of plaste. We zijn zelfs niet op vakantie geweest omdat we bang waren dat dit de zindelijkheidstraining misschien in de weg zou staan. Een juf die dan op de eerste schooldag doet alsof wij er niks aan gedaan hebben, is dan echt het laatste waar je op zit te wachten.”

Naar de dokter

In overleg met het consultatiebureau besluiten Hanneke en haar man dat het misschien goed is dat een arts controleert of het geen fysiek probleem is. “Dat bleek niet het geval, alles zou het gewoon moeten doen. De arts drukt Hanneke en haar man op het hart dat het uiteindelijk goedkomt en dat ze rustig door moeten gaan met de zindelijkheidstraining. “Het ene kind is er nou eenmaal sneller aan toe dan het andere kind. Hoe drukker jullie je maken, hoe langer het vermoedelijk zal duren bij Pieter” zei hij.

Waanzin

Pieter is inmiddels zes jaar oud en is nog steeds niet zindelijk. “Het drijft ons vaak tot waanzin, maar het is niet anders. Pieter is een slim kind dat al veel kan en weet voor zijn leeftijd. Maar zindelijk worden? Dat nog even niet. Het komt wanneer het komt.”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Hanneke? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Foto door Kindel Media via Pexels

Machteld: “De dochter van mijn vriendin bedelt bij mij om geld”

dochter bedelt
Machteld is een vrouw met een groot hart, deelt graag en het woord gierig komt niet in haar woordenboek voor. Maar nu weet ze het even niet meer. De dochter van haar beste vriendin vroeg haar laatst om geld. Ze heeft geweigerd. “Ik wist niet wat ik hoorde, ik voelde me gewoon misbruikt……LEES VERDER

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Fien -

Inderdaad praten met hem, kijken of er iets achter zit (wat je bij een zesjarige kan vinden) misschien vind hij het wel eng? Of hij heeft iets gehoord / gezien? Kunnen verschillende dilemma’s zijn. Sterkte ermre

Margreet -

Ik lees nergens dat er met hem is gepraat waarom hij niet zindelijk wil worden. Ik zou het ook heel vervelend vinden want hoe ouder ze worden hoe groter de boodschap die jij moet opruimen. Ik zou hem leren dat zelf te doen. Is voor hem ook geen leuk klusje misschien dat hij dan uiteindelijk voor de wc kiest. Nu leert hij dat er geen consequenties zitten aan zijn gedrag.

Reageer ook