fb
Damespraatjes Damespraatjes

Machteld: “De dochter van mijn vriendin bedelt bij mij om geld”

Machteld is een vrouw met een groot hart, deelt graag en het woord gierig komt niet in haar woordenboek voor. Maar nu weet ze het even niet meer. De dochter van haar beste vriendin vroeg haar laatst om geld. Ze heeft geweigerd. “Ik wist niet wat ik hoorde, ik voelde me gewoon misbruikt.”

De maat is wat Machteld betreft vol en de vriendschap tussen haar en Ineke hangt aan een zijden draadje. “Mijn dochter Stella is bevriend met Fieke, de dochter van Ineke, mijn vriendin. Ze kennen elkaar van de basisschool en hoewel ze heel verschillend zijn, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden.” De verschillen tussen de meisjes komt mede dankzij een andere opvoeding. “Ineke en haar man hebben het niet breed, maar dat is ook wel een beetje een bewuste keuze, vind ik. Ineke en Peet werken wel, maar hebben er voor gekozen om allebei twintig uur per week te werken.”

Hun eigen zeep

Een bewuste keuze omdat ze hun focus niet op geld en status willen hebben. “Ze zijn zeer spiritueel ingesteld en zoeken continu de balans met hun omgeving en de natuur. Zo maken ze bijvoorbeeld zelf hun zeep en wasmiddel, kopen kleding zo veel mogelijk tweedehands, hebben een eigen moestuin waaruit ze eten en de auto hebben ze de deur uitgedaan. Ik vind daar van alles van maar zwijg omdat ik hun keuze respecteer.”

Dure uitjes

De kinderen van Ineke en Peet hebben niet gekozen voor het leven dat hun ouders willen leiden, maar worden erin gezogen. Machteld vindt dat soms moeilijk omdat zij niets moet weten van het in haar ogen karige leven van haar vriendin. En dus neemt Machteld Fieke vaak mee als ze leuke dingen gaan doen. “Nu met de corona kan het even niet, maar daarvoor nam ik Fiek mee naar de film, musea en ook vraag ik haar als we naar pretparken gaan. Dat zijn best dure uitstapjes, maar ik heb er nooit een cent voor gevraagd.”

Geen geldboom

Wat Machteld soms verbaast is dat Ineke ook nooit vraagt of ze iets kan bijdragen voor die uitstapjes. Het lijkt erop dat ze dat vanzelfsprekend vindt: Machteld heeft immers veel meer geld dan zij en Peet. “En die houding steekt me een beetje, want ik werk me namelijk een slag in de rondte. Ik ben een freelance journalist en moet echt hard werken voor mijn geld. Mijn man Rolf heeft een eigen zaak en draait regelmatig weken van zestig uur. Dus om nou te zeggen dat het geld ons op de rug groeit, neen. En ik weet wel, ik doe het niet voor Ineke, maar voor Fieke. Maar dan nog.”

Poffertjes

Al die tijd haalde Machteld haar schouder erover op, tot er laatst iets voorviel dat haar aan het twijfelen bracht. “Stella wilde heel graag eens poffertjes in Laren eten. Ze had gelezen dat daar regelmatig bekende Nederlanders zaten. Ik vond het prima en zei haar: ‘vraag Fieke mee, gaan we met z’n drietjes.’”

Zei ze dat hardop?

Zo gezegd zo gedaan. “We stonden in de rij om onze bestelling op te geven en opeens vroeg Fieke of ze in plaats van de poffers en cola, het geld mocht hebben omdat ze dat fijner vond. Ik moest er heel hard om lachen omdat ik dacht dat ze een grapje maakte, maar ze was bloedserieus. Ik keek Stella aan en zag hetzelfde ongeloof. Scherper dan ik zelf wilde weigerde ik en zei: ‘je kan kiezen: of poffertjes en een cola of niks.’ Fieke koos eieren voor haar geld.”

Sukkel

Het verzoek van Fieke heeft behoorlijk wat losgemaakt bij Machteld. Hoe langer ze erover nadenkt, hoe bozer ze wordt. De maat is vol. “Ik voel me gebruikt door Ineke en Fieke. Zelf van dat gortdroge zelfgebakken brood eten omdat ze te gierig zijn om naar de bakker te gaan, maar ondertussen wel meeliften op de luxe van een ander. En in dit geval ben ik die ander. Ik voel me echt een sukkel maar weet niet of dat terecht is. Hebben ze bewust geparasiteerd of beeld ik me dat in? Ik kan me niet voorstellen dat ik dat niet in de gaten zou hebben. Maar ik vrees dat het wel zo is.”

Wat denk jij? Hebben Ineke en Peet bewust Fieke zo vaak mogelijk mee laten gaan met Stella zodat ze niets hoefden te betalen? Vind jij dat Machteld beren op de weg ziet en gewoon eerlijk had moeten zijn toen ze vond dat ze wel heel vaak alles moest betalen? Wat zou jij doen als je in Machtelds schoenen stond? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hand- en polsklachten? Hier word je snel en volledig vergoed geholpen!

Hand pols klachten

Pas als je ergens last van hebt, realiseer je je wat een luxe het is om gezond te zijn. Zo heb ik vorig jaar ‘afscheid’ moeten nemen van mijn vaste tennismaatje. Ze kreeg last van haar pols en kon hierdoor de impact van de bal op het racket niet meer opvangen. Niet alleen tennissen werd een probleem, ook noodzakelijke dingen als het verschonen van haar kinderen en emails tikken op haar werk lukten niet meer zonder pijn. De huisarts kon haar niet helpen: ‘kijk het nog maar even aan. Vaak gaat het vanzelf over’. Helaas liep dat anders……

VERDER LEZEN

18 reacties

Joris -

Wie uitnodigt, betaalt. Zo simpel kan het zijn.

Rieneke -

Je hebt echt bizar veel vooroordelen! Probeer positief v.d andere kant te kijken. Enuh wie weet vroeg dat meisje wel op een onhandige manier om geld maar vond ze het misschien erg veel geld en kon ze ook van dat geld misschien wel een klefingstuk kopen die ze geaag wilde i.p.v 2e hands. Ik ken ook mensen die zo leven en die bakken brood omdat ze dat gewoon veel lekkerder vinden.

Marleen -

Zelf heb ik, ja gelukkig, geen kinderen. Ik denk dat Fieke hier ewoin het slachtoffer is van het ‘over correct’ zijn van haar ouders. Ze zal het zeker leuk en fijn vinden dat ze door haar moeders vriendin regelmatig even aan dat schrale milieu kan ontsnappen, maar ik kan me ook voorstellen dat ze eens geld zou willen hebben om helemaal naar haar eigen zin te besteden en was dit een (wat onhandige) poging om dat voor elkaar te krijgen. Ik weet niet hoe oud Fieke is en of ze indien oud genoeg, misschien van haar ouders niet bij (bijvoorbeeld) een ‘grootwinkel bedrijf’ mag werken vanwege Ineke en Peet HUN ideeën. Mijn eerste gedachte hier is: Arm kind en dat dan letterlijk EN figuurlijk.

Lisa -

Het klinkt of Ineke en haar partner bewust leven. Ik hoor totaal geen gekke dingen die ze doen. Te gierig om naar de bakker te gaan? Misschien weten ze hoe ongezond veel broden zijn (te veel zout, weinig vezels) en vinden ze hun eigen brood wel lekker. Je hebt echt bizar veel vooroordelen, en dan noem je haar nog een’vriendin’. Volgens mij kan je heel veel leren van haar levensstijl. Begin eens te lezen over waarom ze 2e hands kleding koopt en Google eens op woorden als fast fashion. Want hoe negatief je over haar levensstijl praat, ‘daar vind ik iets van’ bij jou.

Mimi -

Bekijk het eens van de andere kant……mensen die milieubewust bezig zijn, geen grote voetafdruk willen achterlaten door zelf zoveel mogelijk 2e hands te kopen, zelf eten te verbouwen en maken, geen geld over de balk willen smijten voor een dagje plezier etc. En daar kijk jij duidelijk op neer in plaats van er iets van op te steken. Wellicht lijkt het voor een puber nu allemaal op dingen tekort komen, maar ze zou ook zomaar haar ouders later dankbaar kunnen zijn omdat zij haar bewust hebben gemaakt van alle onzinnige uitgaven in het leven. Misschien wilde het meisje geen ongezonde poffertjes en cola vol shit nuttigen, maar het uitgeven aan iets gezonders.
Dat jij deze leefstijl hebt en daar zo te lezen maar al te trots op bent, kan ook iedereen iets van vinden. Het is duidelijk dat jij op hen neerkijkt voor de keuzes die zij maken, maar andersom is er ook genoeg over te zeggen meid. Na lang veel geld uitgegeven te hebben aan dit soort dingen ben ik ook gaan inzien dat er best iets bewuster met alles omgegaan kan worden en hoop voor jou dat je er ook iets van opsteekt voordat jouw geliefde puber en haar nakomelingen niet meer in een wereld kunnen leven waar alles maar overgeconsumeerd wordt.
Vergeet niet dat duurzamer steeds hipper wordt en de materialistische mens steeds meer voor paal aan het staan is en minder indruk maakt op anderen die dit niet willen of kunnen 😉

Lin -

Niemand verwacht van jou dat je de dochter van je vriendin meeneemt op al die (dure) uitjes. Je schrijft zelf dat je aan je dochter voorstelde om Fieke mee te vragen. Ze hebben het financieel niet breed, dus hoe kun je dan verwachten dat ze uit beleefdheid gaan voorstellen haar kaartje voor bijv de Efteling te betalen? Je werkt je een slag in de rondte… is ook een keus. Net als dat meisje meevragen op bepaalde uitjes.
Ik was zelf ook zo, altijd vriendjes meenemen van mijn kinderen. Ik heb er nooit iets voor terug willen hebben. Ook niet uit beleefdheid. Ik koos ervoor om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar de bioscoop of inderdaad, ook naar de Efteling.

Dorien -

Ik zou toch ook eens nagaan waarom ze het geld vroeg. Zoals al iemand aanhaalde mss voor maandverband. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het gewoon is om het geld te hebben…

Els -

Ik ben het volkomen met je eens!
Dit is een wijze levensles geweest voor mij! Wie goed doet, ontmoet goed, maar helaas is het ook zo wie goed doet, veel profiteurs aantrekt! Probeer maar eens het kaf van het koren te scheiden, voor je het weet zijn ze al met een deel van je centen er van door! Zelf voel je je voortdurend schuldig en ambetant, maar het zijn niet jouw kinderen, dus loslaten… Kinderen moeten bij hun eigen ouders zijn om dingen te bespreken of veranderen of bij mensen die hen daarbij kunnen bijstaan, maar niet zomaar bij eender wie waarvan ze denken wat los te kunnen peuteren. Het is een structureel probleem, dan kan alleen een ervaringsdeskundige oplossen.

Els -

Zelf zou ik die vriendschap laten verwateren… ik zou me er niet goed bij voelen. Je hebt nu eenmaal mensen die het leven aan de zonnige kant zien, maar dan wel mee profiteren van een ander die er wel hard voor werkt. Als het tienermeisje oud genoeg is zoekt ze zich maar een baantje om extraatjes, zij hoeft niet blijvend meegaan in de levensstijl van haar ouders. Als alles van één kant moet komen voelt het nooit goed, ik was ook te braaf en alles kwam altijd van onze kant, iedereen ziet je graag hoor.. tot je de kraan dicht draait! Laat je niet vangen en ga er niet op in, jullie passen niet bij elkaar… Ze zoeken maar vrienden die dezelfde visie delen als zijzelf. Anderen schuldgevoel aanmeten en ondertussen fluitend door het leven gaan, nee voor niks gaat de zon op, maar voor al de rest moet hard gewerkt worden! Ik heb mijn les wel geleerd in dit leven, mijn knip blijft toe, ik voel het heel snel aan als iemand wil profiteren en zo zijn er meer dan je denkt!

Wouter -

Ongelooflijk dat je de noodkreet van een kind interpreteert als bedelen. Dat is óók armoede!
Want als je de tegenhanger van geld; tijd en aandacht, even opneemt in de vriendschapsbalans, komen die andere ouders er dan nog steeds zo bekaaid af?
Wat denk je, zou jouw dochter daar niet eens op de bank hebben zitten huilen en klagen over haar ouders en hun opvoeding, denk je? Tijd en aandacht zijn in sommige gevallen misschien nog wel van grotere waarde dan geld. En daar hebben jullie door al dat harde werken natuurlijk minder van dan die ouders met minder geld, dat is logisch. En daar kun je een prachtige balans uit halen die goed is voor beide betrokken kinderen. Een symbiose.

Resumerend: als je tijd en aandacht gelijk waardeert als geld, en mijn vermoeden zou juist zijn dat jouw dochter wel eens aandacht en liefde vraagt van de ouders van haar vriendinnetje, hoe raar is het dan dat het vriendinnetje van jouw dochter bij jullie dan een keer vraagt om hetgeen waar jullie genoeg van hebben? Aandacht krijgt ze immers al meer dan genoeg, zij wil liever het geld. Vanuit het oogpunt van een kind is dat logisch.

Nogmaals, ik vind het werkelijk ongelooflijk dat je een kind met zo’n overduidelijke hulpvraag hebt afgewezen. Maak het goed met haar en vraag waar ze geld voor nodig heeft. Geef dat meisje wat ze écht nodig heeft.

Henk -

Weer een uit de lucht geplukt verhaaltje met de foto van Willemijn 2 maanden geleden. Dat mensen hier in trappen. Het blijft mij verbazen. Hoop dat je eigenaar van de zaak zich er goed bij voelt.

Chrisje -

Arm kind! Ze moet maar mee met de ideeën van haar ouders terwijl een puber liefst is zoals alle andere kinderen. Je kan haar misschien uitleggen dat je geschrokken bent van haar reactie en vragen waarom ze dat vroeg. En dan daarna eens een open en eerlijke babbel met de vriendin.

Campo -

Stel nou dat ze dat geld vroeg voor maandverband ofzo, gezien de leefstijl van haar ouders, waar zij niet voor gekozen heeft, kan het wel eens zijn dat ze dat geld gewoon nodig had om zich een ” normale” tiener te voelen. Ga aub praten met dat meisje wie weet met welke onderliggende problemen worstelt ze? Je vraagt niet zo maar geld ipv poffertjes en cola daar zit iets serieus achter

Petra -

Zij hebben een bepaalde leefstijl, jij bent degene die er zelf voor kiest dat meisje mee te nemen en jij kunt dan niet verwachten van mensen die een bepaalde leefwijze hebben, mee te betalen.
Zij op hun beurt zouden niet iedere keer ja moeten zeggen wanneer je haar mee vraagt.
Dat dit meisje geld wou ipv poffertjes en cola snap ik helemaal, het was niet netjes van haar om dit te vragen, maar als jij als meisje zijnde in deze tijd geen zakgeld krijgt (even vanuit gaande dat ze dit niet krijgt)kan ik me voorstellen dat dit voor haar erg lastig is.
Zoals je zelf al aangeeft dit meisje zit vast in haar ouders hun leefstijl.

Carolina -

Heel eerlijk vind ik dat je het Fieke niet kwalijk kan nemen of der ouders, waarom niet. Je vroeg Fieke zelf telkens mee. En dat ouders daar niks voor geven tja dat is door de andere kijk op geld.
Dit wist je ook van te voren, want je weet hoe ze leven.
Mogelijk kan je het bespreken met Fieke, ligt ook aan haar leeftijd.

Mariëlle -

Wat jammer dat je t zo voelt.. ik denk eerder dat t meisje klem zit tussen de leefwijze van haar ouders en de rest van haar vriendinnen/ klasgenoten. Een grapje en er met haar samen op terug komen had je in elk geval duidelijk gemaakt wat er achter deze vraag zit.

C -

Misschien vragen wat de dochter er anders mee wou doen? Misschien zit daar een andere insteek in als verwacht.

Maris -

Wij hadden vroeger n vriendje van mijn zoon in dezelfde situatie.dir vriendschap blijft niet duren .met ouder worden werd het vriendje jaloers op mijn zoon en verwaterde de vriendschap.je doet het voor het vriendje maar zijn ouders kochten n caravan en gebruikte het geld van de kadootjes voor de communie om bij te leggen.goed zijn is goed maar gek niet.alles heeft zijn grens….

Reageer ook