Stel: een vriendin nodigt jou uit om mee uiteten te gaan. Ga jij er dan vanuit dat zij de rekening betaalt of vermoed je dat zij hem zal willen splitten? Volgens de etiquette is het zo dat degene die de ander uitnodigt zou moeten betalen. Tegenwoordig zien we echter dat het vaak anders gaat. Etentjes worden vaak gesplit (going Dutch) en daar is niks mis mee. Zeker niet als je daar duidelijke afspraken over maakt met elkaar. Maar hoe zit dat met een vakantie? Officieel geldt ook dan dat degene die uitnodigt betaalt. Moeder Jada ging hier afgelopen voorjaarsvakantie ook een beetje vanuit, toen haar zoon Daan met zijn beste vriend mee mocht op vakantie. “En toch kreeg ik achteraf een Tikkie van 500 euro. Is het gek dat ik hier een naar gevoel aan overhoud?”
Verrijking
Daan en Jurgen zitten in 2-havo en zijn al bevriend sinds ze klein waren. “Toen ze zeven waren kwamen ze bij elkaar in het voetbalteam en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Bijna elke dag zien en spreken ze elkaar. Daan heeft drie oudere zussen en het is bij ons thuis best een kippenhok. Hij kan daar heel goed mee omgaan, maar soms vindt hij het ook heerlijk bij Jurgen thuis. Jurgen heeft één jonger broertje en de dynamiek is daar gewoon anders. Ik zie het als een verrijking dat hij zich ook daar zo fijn voelt.”
Groot succes
Omdat Daan niet altijd aansluiting vindt bij zijn oudere zussen, mocht hij vorige zomer een vriend meenemen op vakantie. “Die meiden kunnen uren praten over make-up, jongens, kleding en de laatste TikTok-trends. Daan heeft daar helemaal niets mee en is in de vakanties heel erg stil. Klagen over zijn zussen doet hij niet, en dat siert hem, maar duidelijk is dat hij iemand mist om bommetjes mee te maken in het zwembad. Afgelopen augustus mocht Jurgen daarom met ons mee naar Griekenland. De vakantie was een heel groot succes! Daan leefde helemaal op in het gezelschap van Jurgen. Voor het eerst in jaren had ik het gevoel dat ook Daan heel erg van de vakantie genoot.”
Wij hebben betaald
De vakantie in Griekenland is niet goedkoop. “We kozen bewust voor een all-inclusive hotel, met een horde tieners is dat wel zo makkelijk. Per persoon heeft ons dit 1500 euro gekost. Omdat wij Jurgen hebben uitgenodigd, hebben wij de vakantie voor hem betaald. Van zijn zakgeld heeft hij ons tijdens een uitje buiten het hotel op lunch getrakteerd. Hartstikke lief! We vonden het heerlijk om hem erbij te hebben en hadden het er toen al over dat we het volgend jaar best weer op deze manier kunnen doen. Maar daar begin ik nu toch wel over te twijfelen…”
Uitgenodigd voor een vakantie
Ook de ouders van Jurgen kregen te horen hoe leuk de vakantie was. “Ga je in het voorjaar met ons mee op skivakantie?”, vroegen ze afgelopen herfst aan Daan. “Dat wilde hij wel. Wij gaan nooit skiën, dus dit was heel bijzonder voor hem. Op de eerste dag van de vakantie vertrokken ze in het holst van de nacht naar Oostenrijk. Omdat we weten dat een skivakantie duur is, hebben we Daan geld meegeven voor skilessen, het huren van materiaal en zijn skipas. Gezien wij afgelopen zomer de vlucht, het hotel en al het eten en drinken voor Jurgen hadden betaald, gingen wij er helemaal vanuit dat zij nu op die manier voor Daan zouden zorgen.”
Twijfelen
De jongens beleven een vakantie om nooit te vergeten. “Daan was door het dolle heen. Hij en Jurgen hadden de mooiste verhalen en konden niet ophouden over hoe leuk het was geweest. Meteen ook de vraag of Jurgen volgend jaar weer mee mocht. ‘Natuurlijk. En jij gaat aankomende zomer ook weer met ons mee’, zei ik nog. Maar sinds ik een week na de vakantie een Tikkie van 500 euro van de moeder van Jurgen ontving, begin ik hier nu toch over te twijfelen…”
Weinig stijl
Omdat Jada en haar man alles voor Jurgen hadden betaald, hadden ze verwacht dat dit andersom ook het geval zou zijn. “Ik wist dat een skivakantie duurder is dan een all-inclusive vakantie. Exact om deze reden hebben wij Daan daarom ook geld meegegeven voor dure dingen zoals de skipas. De moeder van Jurgen had een berekening gemaakt en kwam op 500 euro per persoon voor de benzine van de rit naar Oostenrijk, het eten en zijn aandeel in de huur van het appartement. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het getuigen van weinig stijl… Die rit hadden ze ook gemaakt zonder Daan en ook dat appartement was al gehuurd. Als je erbij optelt dat wij vorige zomer 1500 euro aan Jurgen zijn vakantie kwijt waren, dan is dit toch heel vreemd?”
Gaan wij ook doen
Ondanks dat Jada en haar man het een heel ongepaste Tikkie vinden, betaalt Jada hem toch. “Ik heb geen zin in ruzie en zeker niet met de ouders van de beste vriend van mijn zoon. Mijn man zegt dat ik het gesprek moest aangaan omdat er anders later misschien gedoe over ontstaat, maar dat zie ik niet zitten. We zouden Jurgen deze zomer weer met ons meenemen, maar ik weet wel dat ook wij niet meer zomaar alles voor hem betalen. Ik ben benieuwd hoe zijn ouders erop reageren als wij ze een betaalverzoek van 1500 euro sturen. Ik weet dat het kinderachtig is, maar als zij op deze manier met het betalen van vakanties om willen gaan, dan doen we het zo. Scheelt ons volgende zomer ook weer 1500 euro.”
Wat zou jij doen?
Hoe zou jij hier mee omgaan? Als jij bent uitgenodigd voor een vakantie, wie moet er dan betalen? En als jij iemand hebt getrakteerd, verwacht je dan dat hij/zij de volgende keer de rekening op zich neemt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Miranda betrapte een vriendin op overspel en weet niet wat ze moet doen!
Ze loopt nou al twee weken rond met een geheim en weet niet wat ze er mee aan moet. Normaal zou Miranda haar man Peter in vertrouwen nemen, maar ze betwijfelt of dat nu verstandig is. “Ik heb een vriend en vriendin van ons, beiden getrouwd, zien tongen in de keuken. En het laat me niet los. Ik vind het zo oneerlijk naar hun partners toe. Maar als ik het zeg leg ik misschien een bom onder twee huwelijken… LEES HIER VERDER!
José -
Ik lees erg veel mensen die het geen stijl vinden dat ze het gesprek niet aangaat omtrent het tikkie van € 500,00. Dat verbaast mij, het is toch duidelijk dat zij, omdat zij de zomervakantie betaald hadden, dit niet had verwacht. Ja, er moet gecommuniceerd worden, maar de moeder van die andere had, voordat zij een tikkie van € 500,00 stuurde, als eerste het gesprek aan moeten gaan.