fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo word je een echte sushi-kenner!

Sushi is een gerecht dat plots razend populair geworden is in Nederland. Wist je dat er zelfs een International Sushi Day bestaat en een sushi festival in Eindhoven wordt gehouden, eind december? Ben jij al eens sushi gaan eten? Of heb je geprobeerd zelf sushi te maken? Wel, dit is HET moment om meer te weten te komen over sushi en een echte sushi-kenner te worden.

De populairste sushi soorten

Wist je dat er verschillende sushi soorten bestaan? Hier zijn alvast de drie populairste soorten, de menukaart zal voor jou geen geheimen meer kennen!

– Nigiri: een stukje vis op een bedje van rijst. Geef je sushi extra smaak en dip het in sojasaus en wasabi. Wist je trouwens dat ze in Japan de wasabi tussen de vis en rijst leggen? In Nederland wordt dit vaak apart geserveerd omdat het zo pikant is! Opletten dus!

– Maki: deze is de bekendste sushi soort. Heel herkenbaar aan het zeewier rond de rijst met een vulling van vis, groenten of ei. Deze zijn echte rolletjes en in het Japans betekenen ze dan ook ‘gerold’. Vaak worden deze gerold met behulp van een bamboe-mat.

– Uramaki: deze kan je ook wel de ‘inside-out’ sushi noemen. Het zeewier, de vis en groenten zitten aan de binnenkant van de rijst.

Waar kan je sushi verkrijgen?

Sushi is zo populair vandaag dat je tegenwoordig overal sushi kan verkrijgen. Zin om gezellig thuis sushi te eten met vrienden? Dan kan je sushi van top restaurants aan huis laten bezorgen met bezorgingsdiensten, zoals Deliveroo. Zin om op je op te kleden en er een super date van te maken, ga dan lekker op restaurant. Een snelle hap tussendoor? Vandaag vind je zelfs sushi in de supermarkt, maar opgelet! deze kwaliteit evenaart niet de kwaliteit van een echte sushi chef! Heb je zin in een challenge? Dan kan je zelf sushi proberen te maken, het vergt wat oefening maar zoals ze zeggen: oefening baart kunst!

Sushi-etiquette

Ga je naar een sushi restaurant en wil je graag sushi eten als een pro? Wij geven alvast enkele super tips. Ofwel eet je sushi met de hand of met stokjes. Wrijf de stokjes niet over elkaar want dit wordt in Japan als onbeleefd aanschouwd. Je eet je sushi ook het best in de volgorde van lichte vis naar zwaardere vis, zo bouw je de vissmaken geleidelijk op. Je start met witte vis, gevolgd door zilveren vis, rode vis, zalm en vette vis. Eindigen doe je best met een maki.

Wanneer je sushi eet, doop je kort de vis in de sojasaus, zodat de sushi niet te zout wordt. Wil je graag wat extra pit? Voeg dan nog wat wasabi toe aan je sushi. Is het te pikant? Adem snel in en uit door je neus, je zult zien dat het branderige gevoel snel verdwijnt. De sushi eet je steeds in zijn geheel. De gember dat ook steeds wordt geserveerd eet je enkel tussendoor om de smaak in je mond te neutraliseren.

Zo, jij bent nu helemaal klaar voor een top sushi ervaring! Show your skills and enjoy! Smakelijk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook