fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo voorkom je maden in de kliko!

maden kliko

Het is mijn minst favoriete klusje in huis: afval in de kliko gooien. Vooral zomers kan de groene bak erg gaan stinken en als klap op de vuurpijl kunnen er ook nog maden inkomen. Jakkes! Gelukkig zijn er manieren om de maden te voorkomen. Heb je ze toch? Dan hebben wij ook een paar tips om ze tegen te gaan. 

Zo voorkom je maden in de kliko!

1. Schoonmaken

Spuit je container na het legen schoon met water. Hier kan je eventueel wat schoonmaakazijn bij gebruiken. Geen lekker klusje natuurlijk, maar het gaat je helpen om maden te voorkomen.

2. Goed drogen

Laat de container na het schoonmaken goed drogen. Zet hem op een droge plek neer en open de deksel helemaal. Bij mooi weer is hij binnen no-time droog!

3. Deksel niet helemaal dicht

Wanneer je de container weer dicht doet, doe je een stukje hout tussen de deksel. Dit zorgt ervoor dat er geen condensvorming in de container ontstaat en voorkomt dat je last krijgt van vliegen en maden.

4. Zout in de container

Gooi je iets in de container? Bestrooi dit dan met zout! Zout werkt vocht-onttrekkend en maden kunnen hier niet tegen.

5. Zand erover

Toch last van maden? Schep er dan zand overheen. Ook hier kunnen ze niet tegen.

6. Op vakantie

Ga je op vakantie? Zorg er dan voor dat de container leeg en schoon is. Wordt hij niet meer geleegd voordat je gaat? Kies er dan voor om een flinke laag zout, zand of droog tuinafval aan de bak toe te voegen. Vraag de buren of zij hem de eerst volgende dag aan de weg willen zetten, zodat hij leeg is wanneer jullie terug zijn.

Praat mee

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Foto boven artikel: Wikimedia Commons

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Tonnie -

De tips zijn allemaal niet nodig, het enige waar je op moet letten is dat je geen gekookt eten in de kliko moet gooien, dus geen kippenbotjes, geen overgebleven pasta en rijst. Alleen planten afval en hetgeen overblijft van het schoonmaken van groenten en fruit. Het is logisch, maden komen van vliegen en die komen niet af op groente en tuinafval.

Marian -

En als je dan toch een keer maden in de container hebt doe je een paar takken klimop in je container dan zijn ze de volgende dag allemaal dood

Reageer ook