fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo maak jij de ultieme foto voor Instagram!

Zelf word ik altijd een beetje jaloers van al die perfecte foto’s die voorbij komen op Instagram. Hoe kan het dat het licht zo mooi is? Dat de foto precies vanuit de juiste hoek is geschoten? En dat de persoon op de foto niet zes onderkinnen heeft in die selfie? Een modern wonder als je het mij vraagt. Ik probeer het soms ook, maar na een paar vruchteloze pogingen (lees: na een half uur foto’s maken) geef ik het op en blijft mijn instagrampagina akelig leeg. Dat moet anders besloot ik, dus ik zocht op internet naar tips voor de perfecte instagramfoto. De vijf beste die ik kon vinden lees je hier!

Investeer in een goede camera of telefoon

Toegeven: met mijn bijna antieke Iphone SE maak je natuurlijk niet dezelfde foto’s als met een Iphone X. Eerlijk is eerlijk. En met een professionele spiegelreflexcamera moet je het al helemaal niet willen vergelijken. De beste tip is dan ook: investeer in een goede camera of kies een telefoon met een goede camera ingebouwd. Vanaf de Iphone 7 heb je een fatsoenlijke camera, maar ook de nieuwere samsungs maken prachtige foto’s. Voor instagram is dat voldoende, maar wil je het echt professioneel aanpakken, investeer dan in een Canon met superzoomlens of groothoeklens. Wil je echt spectaculaire foto’s en video’s maken? Koop dan een drone. Er zijn uiteraard ook verschillende drone accessoires verkrijgbaar om er helemaal wat unieks van te maken. Het is maar net hoever je wilt gaan voor het perfecte plaatje.

Bewerk je foto

Nu kan je op instagram al behoorlijk wat filters kiezen, maar een nog mooier resultaat krijg je met een speciale app om je foto’s te bewerken. Afterlight en Lightroom zijn bekende apps om mooie resultaten mee te boeken, maar er zijn talloze (gratis) apps verkrijgbaar, dus probeer er vooral en paar uit tot je er eentje vindt die jij prettig vindt werken. Dit kan op je telefoon, maar het werkt fijner en professionele als je foto’s bewerkt op je laptop. Je ziet meer details en kan sneller werken om een mooie resultaat te krijgen.

Het perfect licht

Nu valt er veel te sleutelen aan foto’s met behulp van verschillende programma’s, maar het werkt mooist is als je alvast de perfect lichtinval hebt. Dat komt ook een stuk echter over dan wanneer je dit later er in photoshopt. Daglicht is veruit het mooiste. Het beste moment is in de ochtend of tegen de avond aan, dan is de zon niet te fel en heb je geen last van vervelende schaduwen. Heb je moeite met de juiste lichtinval? Op je telefoon kan je op het scherm al spelen met het licht. Tik gewoon op de plek waar je licht wil in de foto, daar stelt je camera op scherp en zo kan je bepalen waar de focus qua licht komt.

De juiste compositie

Maak jij ook altijd foto’s waarbij het onderwerp in het midden staat? Speel daar eens mee. Plaats het onderwerp eens iets uit het midden of juist wat lager of hoger. Fotografen gebruiken hiervoor de regel van derden. Instagram past dit zelf ook toe: open instagram maar eens om een foto mee te maken, dan zie je allemaal horizontale en verticale lijnen. Probeer het onderwerp eens te plaatsen op één van die kruispunten en kijk wat het resultaat is. Voilá, een creatieve compositie! Zo bepaal je ook waar mensen als eerste naar kijken in je foto.

Neem meerdere foto’s

Hoe vaak heb je niet dat je maar één foto maakt en er vervolgens achter komt dat iemand zijn ogen dicht heeft of dat hij wazig is? Zorg er dus altijd voor dat je meerdere foto’s neemt zodat je na afloop de beste kan uitkiezen om op instagram te plaatsen. Als je net begint met fotograferen zal het vast niet in één keer allemaal perfect gaan. Gelukkig is dat geen probleem met de huidige technologie. Weet je nog de tijd dat je je foto’s niet eens kon bekijken en moest wachten tot je ze had laten ontwikkelen? Juist, gebruik van die technologie maken dus. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook