fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo maak je van een tapasmaaltijd een feestelijk diner!

Shared dining: het is helemaal hot momenteel! Bij shared dining staat het delen van kleine gerechten (meestal zo groot als een voorgerecht) centraal. Laatst zaten Ward en ik bij The Duchess (1 Michellin Ster) in Amsterdam te eten en ook daar hebben ze een shared dining concept. Onderweg naar huis hadden we het over de leuke sfeer die het aan tafel losmaakt en we besloten deze sfeer ook tijdens de feestdagen aan tafel te willen krijgen. 

Andere voorbeelden van shared dining zijn sushi en tapas. Op de een of andere manier vind ik sushi niet echt kerst-achtig, maar tapas des te meer! Het fijne aan tapas is, is dat er écht voor ieder wat wils op tafel komt. Je kunt enorm varieren in vlees, vis en vega gerechten en ook koude en warme hapjes worden met elkaar afgewisseld. Maar hoe maak je van een tapasmaaltijd een feestelijk diner?

1. Verdeel de taken

Je kunt natuurlijk alles helemaal alleen doen, maar daar maak je het jezelf niet veel makkelijker mee. Verdeel de taken! Stuur je moeder naar de slijterij om de wijnen te halen, de kids kunnen mooie tafeldecoraties maken en je zus vindt het vast harstikke leuk om voor een toetje te zorgen. Zo kan jij je focussen op het eten en heb je bakken minder stress.

2. Kies voor variatie, maar maak het jezelf niet te moeilijk

Een tapasmaaltijd kan je zo uitgebreid maken als je zelf wil. Inventariseer bij je gasten of er vegetariërs tussen zitten en of er mensen zijn die bepaalde dingen niet lusten of mogen eten. Stel op basis hiervan het menu samen. Maak bijvoorbeeld drie tapas met vis, drie tapas met vlees en drie vegetarische tapas. Serveer daarnaast ook een gezonde salade en een grote bak patatas bravas! Zo weet je zeker dat niemand met honger naar huis gaat.

1

3. Ga voor een killer presentatie

Ik ben een groot voorstander van een mooie presentatie. En dan al helemaal tijdens de feestdagen! De tapas kan je in je oude schaaltjes doen. Maar, veel leuker is het om voor mooie design tapasbakjes te gaan. Wij vinden deze bakjes van Cookplay bijvoorbeeld heel gaaf! Het zijn super stijlvolle, gouden tapasbakjes. De porseleinen bakjes waren de winnaar van de Red Dot Design Award 2014 en wij snappen heel goed waarom. Ana Roquero ontwierp de lijn, die onder andere bestaat uit amuse schaaltjes, tapasbakjes en ander servies voor kleine gerechtjes. De bakjes van Cookplay zijn verkrijgbaar bij MixMamas!

4. Serveer toepasselijke drankjes

Tapas is voor mij onlosmakelijk verbonden met Sangria. Deze ‘opgeleukte’ wijn is zoet, fruitig en fris en leent zich perfect voor kerstfeestjes. Toch vind ik het tijdens het eten van de tapas vaak ook lekker om een gewone wijn te drinken. Bij tapas zijn een witte wijn met frisse zuren (zoals een Sauvignon Blanc) of een Spaanse rode wijn (zoals een Rioja) heerlijk. Ook bubbels drinken lekker weg bij tapas én het is ook nog eens super feestelijk!

5. Ga voor tapasbakjes die in de vaatwasser mogen

Tapas neemt heel wat afwas met zich mee. Helemaal niet erg, want dat hoort natuurlijk ook een beetje bij het kerstdiner. Maar let op: niet alle tapasbakjes zijn vaatwasserbestendig… Ik kan je vertellen dat je flink zult balen als je ze hoopt in de vaatwasser te kunnen zetten, maar dat je er ’s avonds laat achterkomt dat dit niet kan. De bakjes van Cookplay kunnen wél in de vaatwasser en dat gaat je dus een hoop werk schelen. Er zijn ook andere tapasbakjes die erin kunnen, maar check dat wel van tevoren!

2

Wat staat er bij jullie op het menu?

Duik jij deze kerst ook de keuken in, of wordt er voor jou gekookt? We zijn heel benieuwd naar al jullie plannen! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook