fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo lang mogelijk thuis wonen: zo kun je jouw ouders helpen

Het is voor de meeste mensen niet makkelijk om te zien dat hun ouders ouder worden. Waar jouw ouders vroeger voor jou zorgden, worden de rollen langzaam omgedraaid. Dat is moeilijk voor jouw ouders, maar zeker ook voor jou. Door zaken op tijd en goed te regelen, kunnen veel senioren lang thuis blijven wonen. Veel ouderen vinden dit heel fijn en dat snappen we goed. In dit artikel leggen we uit hoe jij je ouders kunt helpen in het zo lang mogelijk thuis wonen. Benieuwd hoe? Lees lekker mee!

Hulpmiddelen

Steeds meer ouderen blijven lang thuis wonen. Dit is mede mogelijk doordat er goede hulpmiddelen beschikbaar zijn om dit zo veilig en comfortabel mogelijk te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, een hoog-laag bed, een douchekruk, anti-slip strips, een SOS-button en een sta op stoel van meubelzorg.nl. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen veel senioren een stuk langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. En dat is zo veel waard!

Huishoudelijke hulp

Een goede hygiëne in huis is voor iedereen belangrijk. Maar zeker voor, soms kwetsbare, ouderen is het extra belangrijk. Bij een verlaagde weerstand zijn senioren vatbaarder voor virale en bacteriële infecties. Dit is mede te voorkomen door in een schoon en opgeruimd huis te wonen. Een huishoudelijke hulp kan hierbij helpen. Denk aan het doen van de afwas, het reinigen van het sanitair, het verschonen van het bed, stofzuigen en afstoffen en het doen van de was. Een schone leefomgeving is een gezonde leefomgeving.

Thuiszorg

Heb je het vermoeden dat jouw ouders thuiszorg (ook wel wijkverpleging genoemd) nodig hebben? Trek dan op tijd aan de bel en maak een afspraak met de huisarts. Het kan soms even duren voordat alles daadwerkelijk opgezet is. Goed om te weten is dat je vrij bent in het kiezen van een thuiszorgorganisatie. Ook als de huisarts je verwijst naar een specifieke organisatie, mag je zelf een keuze maken. Dit is prettig, want het is belangrijk dat jouw ouders een goed gevoel hebben bij de zorgverlener.

Gezelschap

Vergeet naast alle praktische zaken niet ook na te denken over  het voorkomen van eenzaamheid. Natuurlijk is het als kind niet alleen jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw ouders niet vereenzamen, maar je kunt dit wel in de gaten houden en meedenken. Zeker wanneer een van je ouders wegvalt en de andere ouder alleen achterblijft. Maak eenzaamheid bespreekbaar en vraag waar jouw ouder behoefte aan heeft. Vraag eventueel ook aan je broers of zussen wanneer zij langsgaan. Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een groot sociaal netwerk gelukkiger en gezonder ouder worden. En niet alleen zijn ze gelukkiger en gezonder; ze leven daadwerkelijk langer. De moeite waard dus!

Eten en drinken

Kunnen jouw ouders niet meer zo makkelijk naar de supermarkt en wordt het bereiden van goede maaltijden lastiger? Ga daar eens over in gesprek. Kijk samen naar een boodschappen-service die alles aan huis bezorgt en onderzoek of er een maaltijdservice is die goed bij jouw ouders past. Door gezond te eten voel je je een stuk vitaler.

Praat mee over zo lang mogelijk thuis wonen

Willen jouw ouders ook zo lang mogelijk thuis wonen? Hoe help jij ze daarbij? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook