fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo heb je als ouder invloed op het geluk van jouw kinderen in hun verdere leven!

Laatst luisterde ik een podcast van NRC over dat de eerste duizend dagen van je leven veruit de belangrijkste zijn. Tussen de dag van bevruchting en de tweede verjaardag wordt de basis voor een gezond en gelukkig leven gelegd. Absoluut een aanrader om deze podcast te beluisteren! In grove lijnen komt hierin naar voren dat er een aantal zaken zijn die van bepalend belang voor de ontwikkeling van het kind zijn. Wij leggen je graag uit hoe jij als ouder invloed kunt uitoefenen op het geluk van jouw kinderen in hun verdere leven. Lees mee!

Veilige hechting

Veruit het beste en meest belangrijke wat je voor je kinderen kunt doen, is zorgen voor een veilige hechting. Een kind dat veilig gehecht is voelt zich veilig, geborgen en gesteund. Deze kinderen hebben het vertrouwen om nieuwe dingen te leren en voelen zich hierin gedragen door de liefde van de ouders. Het leggen van de basis voor een veilige hechting begint al na de geboorte. Door als ouder de behoeften van jouw kind te erkennen en te vervullen, voelen ze zich veilig en vertrouwd. Denk hierbij aan het geven van (borst)voeding als het kindje trek heeft, het troosten wanneer het huilt en regelmatig liefdevol contact maken. Vervul je deze behoeften structureel niet? Dan kan het zijn dat een kind zich alleen, in de steek gelaten en onzeker gaat voelen. In ernstige gevallen kan er zelfs een onveilige hechting optreden. Kinderen die in de eerste jaren geen veilige hechting met de ouders hebben opgebouwd, hebben in hun latere leven een grotere kans op problemen in hun sociale en emotionele ontwikkeling.

Ontwikkeling stimuleren

Niet alleen oog hebben voor de behoeften van jouw kind is belangrijk, ook is het goed om je kindje voldoende te stimuleren. Denk hierbij aan het zingen van liedjes en het voorlezen van boekjes, maar ook het voeren van kleine gesprekjes en het maken van grappen. Ook is het belangrijk om je kind op tijd samen met andere kinderen te laten spelen. Dit kan door zelf speelafspraakjes met andere ouders te maken of door een fijne opvang voor je peuter. Zo zijn onze dochters vanaf dat ze drie maanden oud zijn allebei naar de creche gegaan. Dit was fijn voor ons als ouders (want zo konden we ongestoord werken) én fijn voor de kids. De opvang is absoluut niet alleen een plek om ze onder te brengen; het is vooral een plek waar ze samen leren zijn met andere kinderen, andere dingen eten dan thuis, andere boekjes lezen, met ander speelgoed spelen en te wennen aan een duidelijke dagbesteding.

Gezonde en gelukkige ouders

Tot slot is het voor kinderen heel belangrijk dat hun ouders lekker in hun vel zitten. Stress, spanning, angst en ruzie hebben allemaal effect op de ontwikkeling van je kind. Zijn jullie als ouders structureel verdrietig, boos en/of gespannen? Dan heeft dan in veel gevallen helaas effect op het geluk van jouw kind. Zowel nu als op latere leeftijd. Het is als ouder dus echt essentieel om te doen wat jou gelukkig maakt. Als je hierdoor een vaste avond weg bent en de kinderen bij de oppas laat, is dat helemaal niet erg. Jouw geluk en emotionele evenwicht is van doorslaggevende waarde voor jouw kind.

Eigenlijk alle ouders doen stinkendhard hun best om er het beste van te maken. Helaas loopt het niet altijd zoals je misschien zou willen. Maak je geen zorgen, er is heus ruimte voor fouten. Kinderen moeten ook leren dat ouders niet altijd vrolijk en ontspannen zijn. Als de structuur binnen het gezin maar dusdanig is, dat er altijd ruimte voor liefde en toenadering is. Dan komt het vast helemaal goed!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook