fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo bereid je de perfecte tomahawk steak op de barbecue

Eet jij nog elke dag vlees? Wij thuis zeker niet! Eigenlijk alleen in het weekend genieten we hiervan en kiezen dan altijd voor een fraai stuk biologisch vlees. Een van de favorieten is bij ons toch wel de tomahawk steak bbq; een heerlijk kwaliteitsgerecht waar iedereen aan tafel blij van wordt. Wist je trouwens dat een tomahawk eigenlijk een cote de boeuf is met de rib er nog aan? Het is een stoer stuk vlees dat altijd veel indruk maakt op tafel. We leggen graag uit hoe je dit imposante gerecht perfect kunt bereiden op de barbecue.

Mooi vlees

Een mooi barbecue gerecht begint altijd met goed vlees. We adviseren je om de supermarkt hierin even te passeren en dit te kopen bij een kwaliteitsslager. De slager heeft en mooiste stukken vlees en weet waar deze vandaan komen. Wees zeker niet bang om vlees eens bij een online slagerij te bestellen. Ook hier ben je verzekerd van een mooi stuk en je kunt vaak meteen lekkere recepten bekijken.

Goede barbecue

Thuis werken wij met een Green Egg. Persoonlijk ben ik groot fan van deze kamado barbecue’s, vooral wanneer je lekkere gerechten als een ossenhaas bbq, een hele kip of verse vis gaat bereiden. Natuurlijk kan je ook met andere (houtskool) barbecues werken, maar let erop dat je er een hebt waarmee de temperatuur goed regelbaar is. Zo kun je werken met optimaal constante temperaturen en toewerken naar een zo hoogstaand mogelijke kwaliteit.

Dichtschroeien

Laat de tomahawk steak een uur voor bereiding op kamertemperatuur komen. Dit zorgt voor lekkerder en malser vlees. Schroei de steak vervolgens aan beide kanten dicht op het rooster van de barbecue. Per kant heeft dit 4 tot 5 minuten nodig.

Lees ook: Dit is waarom je nooit je handen moet desinfecteren voordat je gaat barbecuen

Kerntemperatuur

Als de steak mooi dichtgeschroeid is, is het tijd voor het garen van de binnenkant. Hiervoor kun je het best een kernthermometer gebruiken. Voor een medium steak dient deze 54 graden te bereiken en voor een rare steak een kerntemperatuur van 46 graden. Leg de steak niet direct boven de kolen (maar een beetje aan de zijkant – indirecte verhitting) en doe de deksel op de barbecue.

Rusten en dan serveren

Als de tomahawk de juiste kerntemperatuur heeft bereikt haal je hem van het vuur en laat je hem vijf tot tien minuten rusten. Bestrooi hem met zout en peper en je kunt hem opdienen!

Mooie bijgerechten en garnituren

Hierboven hebben we een zeer basale manier van bereiden uitgelegd. Bij mooi vlees is dit voor de smaak altijd voldoende. Natuurlijk kan je de steak serveren met een klassieke rode wijnsaus of een andere lekkere smaakmaker. Daarnaast vind ik het altijd belangrijk om voldoende bijgerechten en garnituren op te dienen. Zo heb je in één klap een feestelijke en bijzondere maaltijd.

Bereid jij weleens een tomahawk steak? Heb jij misschien nog goede tips om dit te doen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding Madie Hamilton op Unsplash

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook