fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zijn vrouwen betere beleggers dan mannen?

“Ik heb mijn man verslagen met beleggen!”. Het is alweer een paar jaar geleden dat Iris, een kennis van me, me dit toeschreeuwde bij de kassa van Albert Heijn. Haar man Jaap werkte als vermogensbeheerder en het was zijn vak om mensen te adviseren over wat ze het beste met hun geld kunnen doen: sparen, aandelen kopen, obligaties aanschaffen etc. Iris belegde haar geld destijds in het Albert Heijn beleggingsfonds, via zegeltjes plakken kon je daar destijds aan meedoen. De koersen gingen zo omhoog dat ze Jaap glansrijk versloeg en een veel beter rendement behaalde.

Om me heen kom ik trouwens verder bijna alleen maar mannen tegen die beleggen. Het lijkt mijn vriendinnen nauwelijks te interesseren, terwijl ik er met mijn vrienden wel gesprekken over heb. Ik zou best vaker met mijn vriendinnen over beleggen willen praten. Het schijnt ook zo te zijn dat als vrouwen eenmaal gaan beleggen ze betere beleggers zijn dan mannen. Dat komt omdat ze een iets andere strategie volgen dan mannen zouden doen.

Dit is waarom vrouwen vaak betere beleggers zijn!

  • Ze doen beter onderzoek voordat ze tot aankoop overgaan. Omdat ze niet over één nacht ijs gaan, zullen ze geen impuls aankopen doen.
  • Zo spreiden ze hun geld vaak over verschillende soorten beleggingen, waardoor het risico afneemt. Dat is super verstandig (maar ja, ik ben ook een vrouw), als één product afvalt, dan heb je nog wel profijt van het andere product.
  • Ze handelen minder vaak. Ze beleggen net als beleggingsgoeroe Warren Buffett – voor de lange termijn.
  • Ze zijn eerder geneigd hulp in te schakelen en zich goed te laten informeren.
  • Ze zijn beter in het toegeven van fouten. Dit behoeft denk ik geen verdere toelichting haha :-).

De bovenstaande redenen dat vrouwen betere beleggers zouden zijn hebben wel allemaal betrekking op het voorzichtig handelen. Dat is geen verkeerde strategie, maar het leidt er ook niet toe dat je even snel rijk kunt worden. Maar je voorkomt er ook mee dat je snel arm wordt.

Geen giga grote opbrengsten

Mijn vriendin Iris was met haar Albert Heijn beleggingsfonds ook redelijk risicoloos aan het beleggen. Het rendement uit het fonds kwam voor een groot deel uit het boodschappengedrag van de consumenten en die vraag blijft altijd (en dat is voorspelbaar). Dus wel winst, maar geen giga grote opbrengsten. Maar het blijft een mooi verhaal dat ze haar man met beleggen versloeg!

Deel je ervaring met ons

We zijn heel benieuwd of onze lezeressen wel eens beleggen. En wat hun ervaringen daarbij zijn. Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Zou jij jij wel eens willen orienteren op het kopen van aandelen? Neem dan eens een kijkje op Aandelenkopen.nl.

1 reactie

Reageer ook