fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zijn goedkope eetkamerstoelen net zo goed als dure eetkamerstoelen?

Ik werk al jaren vanuit huis. Soms doe ik dat keurig in mijn kantoortje, maar meestal niet. Het liefst schrijf ik mijn verhalen terwijl ik aan de eetkamertafel zit en de tuin in kan kijken. Als geen ander weet ik hoe belangrijk een stoel is als je zolang moet zitten. Ik wil nieuwe eetkamerstoelen aanschaffen en vraag me af of goedkope stoelen net zo goed als dure zijn.

Op de redactie had ik een ergonomisch verantwoorde stoel die enorm lekker zat. Toen ik eenmaal thuis aan de slag ging, was dat wel even anders. De stoelen van oma waren dan wel hip en happening, maar na een paar uur zitten was ik zo krom als een hoepel. Inmiddels zijn de antieke zetels allang naar de stort en zitten we op peperdure designer eetkamerstoelen die eigenlijk niet zo heel lekker zitten. Op zoek naar nieuwe vraag ik me af of goedkope stoelen minder goed zijn dan duurdere exemplaren.

Waar moet je op letten als je nieuwe eetkamerstoelen koopt? Als je je erin verdiept duizelt het je. Er zijn zoveel verschillende modellen dat het niet makkelijk is een keuze te maken. Maak voor jezelf een lijstje waaraan stoelen moeten voldoen en wat jij belangrijk vindt.

Is goedkoop wel goed?

Mijn beste vriend zei altijd: ‘er worden tegenwoordig geen slechte spullen gemaakt.’ Zijn vader had een meubelwinkel dus hij kon het weten. Ik denk dat hij gelijk heeft. Natuurlijk is er verschil tussen een stoel van 79,00 en 800,00 euro, daarvan ben ik overtuigd. De vraag is eigenlijk: heb jij het er voor over? Zit je uren op een eetkamerstoel of slechts een half uurtje tijdens het eten? Vind je het fijn om eens in de zoveel tijd je interieur te vervangen? Dan doet dat minder pijn als je goedkopere stoelen hebt staan.

Het ontwerp van eetkamerstoelen kost ook geld

Bedenk dat je bij de wat duurdere stoelen ook betaalt voor het idee van de ontwerper ervan. Zijn de stoelen ontworpen door een bekende meubelmaker of kunstenaar, dan is het logisch dat in de prijs van de eetkamerstoelen ook zijn idee en uitwerking is verwerkt. Vaak is de productielijn ervan minder groot en is de kans dat je de stoelen bij anderen tegenkomt kleiner dan dat je stoelen van een prijsbokser aanschaft.

Met of zonder leuning?

Je kunt kiezen voor eetkamerstoelen met of zonder armleuning. Stoelen met armleuningen zitten vaak wat comfortabeler wat lekker is als je graag lang natafelt. Maar niet iedereen is gecharmeerd van armleuningen; het maakt de stoel ook wat bombastischer. Kwestie van stoelen testen wat het beste bij je past en die ook leuk staan bij eettafels.

Passen ze bij je tafel?

Stoelen die matchen met je eetkamertafel zijn natuurlijk het leukste. Let daar dus ook op als je besluit je oude te vervangen. Als je een grote tafel hebt, kunnen je stoelen ook wat forser zijn, bij een minder lange tafel is het fijner om een wat ‘slankere’ stoel te hebben. Belangrijk zijn ook de poten van je tafel. Bij vier tafelpoten kun je minder stoelen kwijt dan wanneer je een kruispoot in het midden van je tafel hebt.

Welke bekleding vind je leuk?

Bekleding van stoelen kan de prijs ervan ook flink opdrijven. Wil je namelijk echt leer, dan is dat aanzienlijk duurder dan kunstleer. Gestoffeerde stoelen zijn doorgaans wat goedkoper in aanschaf maar zeker als je kiest voor een lichte stof, is het gevaar van vlekken groot. Knoeien op een leren stoel is geen probleem, die vlekken veeg je makkelijk weg.

Ik heb besloten om eetkamerstoelen te kiezen die makkelijk in onderhoud zijn, maar vooral lekker zitten. Zo kan ik zonder het gevaar een hernia op te lopen vele verhalen schrijven en lekker lang natafelen met vrienden. Ideaal dus!

Reageer ook