fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rugpijn: wanneer moet je naar de huisarts?

Bijna iedereen heeft er weleens last van: rugpijn. Ik heb vaak last van mijn rug als ik ongesteld ben, maar ook na een nacht slecht slapen of flink sporten kan ik veel pijn hebben. Meestal helpt het dan om juist rustig te blijven bewegen en het niet teveel te overbelasten. 

Als je pijn hebt is je eerste gedachte: ik wil van de pijn af. Je gooit er een paar pijnstillers in, slaat de sportschool een avondje over en je neemt misschien zelfs wel vrij van je werk. Wanneer dit niet helpt kijken de meeste mensen het nog even aan… Naar de huisarts gaan is tenslotte zo’n gedoe en je wil ook niet voor elk wissewasje aankloppen. Begrijpelijk. Maar er zijn momenten dat je wél met je rugpijn naar de dokter moet gaan, en dat is op deze momenten:

  • Als de pijn zo heftig is dat je niet kan zitten, liggen of staan
  • Wanneer de pijn in de loop van de dagen erger wordt
  • De pijn uitstraalt tot onder de knie
  • Je merkt dat je minder of geen gevoel in je been hebt

Waarom moet je dan naar de huisarts?

Vooral als je een harde val hebt gemaakt of bijvoorbeeld van je fiets bent gereden kan het zijn dat er echt wat mis is. Maar ook als er niet zoiets gebeurd is, kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld een hernia in je rug hebt. Hier eindeloos mee doorlopen geeft je veel pijn en maakt het vaak alleen maar erger.

Kortom: heb je lang en/of hevige pijn? Dan ben je echt geen zeurpiet als je voor de zekerheid even langs de huisarts gaat. Herken je jezelf niet in de genoemde punten, maar vertrouw je het toch niet? Ga ook dan naar de huisarts!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook