fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ziek? Dik kans dat je collega’s denken dat je spijbelt

“Met ziek zijn mag je niet spotten” was vroeger het motto bij ons thuis en nog steeds kan ik me daar in vinden. Ziek zijn als smoesje om ergens niet op te komen dagen is “not done” voor mij. Als een collega zich ziek meldt ga ik er ook van uit dat zij/hij echt ziek is en over dezelfde moraal beschikt. Maar lang niet iedereen staat er zo in!

Verleiding groot!

Nu het zonnetje buiten schijnt is het voor sommige werkenden lastig om iedere dag weer op kantoor – in plaats van een lekker terrasje – te zitten. Zeker als je al helemaal door je vakantiedagen heen bent en voorlopig geen vakanties in het vooruitzicht hebt! En wat als het ook nog eens bloedheet op kantoor is? De verleiding kan dan groot zijn om je een dagje ziek te melden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% zijn collega’s hiervan verdenkt!

Mannen achterdochtiger!

Acties.nl deed onderzoek onder 1.108 Nederlanders in loondienst. Hieruit blijkt dat maar liefst 41 procent van de ondervraagden hun collega’s er weleens van verdenkt een dagje zonder goede reden afwezig te zijn. Opvallend genoeg zijn mannen veel achterdochtiger dan vrouwen (46 tegenover 34 procent).

Bedreigingen voor werkplezier

Uit het onderzoek van Acties.nl blijkt verder blijkt dat het grootste gedeelte van de werkende Nederlanders zich ergert aan collega’s die te laat komen en/of eerder naar huis gaan. Voor één op de acht werkenden zijn collega’s van negatieve invloed op hun productiviteit, bij 10 procent heeft hun werkplezier er direct onder te lijden. Voornamelijk roddelen, liegen en zwart gemaakt worden, stoort de ondervraagden. Maar ook het verspreiden van een vreselijke transpiratiegeur noemde een van de respondenten als de aanleiding voor het verlies van zijn werkplezier.

Veel vriendschappen op werkvloer!

Overigens is het niet alleen kommer en kwel op de werkvloer; Zo zegt maar liefst 89 procent dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een goed sfeer op de werkvloer. Daarnaast stelt zestig procent goed bevriend te zijn met één of meerdere collega’s. En dat geeft toch weer hoop :-).

Spijbel jij weleens?

Waar wij trouwens wel benieuwd naar zijn is hoe jij het zou aanpakken als je dringend behoefte aan een middagje vrij hebt terwijl al je vakantiedagen er op zitten? Ga je naar je baas om dit te bespreken? Blijf je doorwerken terwijl je er echt doorheen zit? Of ga je een middagje spijbelen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

tanya smiley -

al zal ik een collega met wie ik een goede band heb , waarvan ik weet dat hij of zij ziek is. en tegenkomen in het openbaar zal ik hem/haar niet verraden. want daar heb je vrienden voor.

Reageer ook