fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ziek als je op vakantie bent? Zo krijg je je vakantiedagen terug!

Het hele jaar heb je uitgekeken naar je welverdiende vakantie. Hoe naar is het dan als je ziek wordt en helemaal niet van je vakantie kunt genieten. Op vakantie ziek zijn is vaak nog veel vervelender dan wanneer het je thuis overkomt. Het liefst lig je in je eigen bed, drink je je eigen thee en wil je je eigen huisarts raadplegen.

Ben je je vrije dagen nu kwijt?

Gelukkig niet! De dagen waarop je ziek bent zijn ziektedagen. Over deze dagen houdt je werkgever geen vakantiedagen in. Maar wel is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt om na thuiskomst je vakantiedagen terug te krijgen. Je moet naar je werkgever kunnen aantonen dat je ook echt ziek bent geweest. Helaas zijn er mensen die misbruik maken van de situatie en wel weken “ziek” in het buitenland verblijven. Er zijn dus regels opgesteld die zowel voor jou als je werkgever beschermend werken.

Wat moet je doen als je ziek bent op vakantie?

1. Meld bij je werkgever dat je ziek bent. Geef ook de plek aan waar je op vakantie bent en zorg dat je bereikbaar bent als hij eventuele vragen heeft of nadere informatie wil hebben. Op de website van het FNV lazen we dat de werkgever alleen vakantiedagen mag inhouden als je daar zelf toestemming (mondeling of schriftelijk) voor geeft of als het is vastgelegd in je cao, je contract of het bedrijfsreglement. Alleen voor de bovenwettelijke dagen mag van te voren worden afgesproken dat bij vastgestelde vakantie ziektedagen worden ingehouden. Dit kan bijvoorbeeld in jouw contract staan of bedrijfsreglement. Check na je vakantie dus goed je vakantiesaldo om te zien of je werkgever het juiste aantal vakantiedagen heeft ingehouden.

2. Vraag een doktersverklaring. Misschien wil je baas na terugkomst een bewijs hebben van je ziekte. Het is dan wel heel fijn als je een officiële doktersverklaring kunt laten zien als je weer terug bent op je werk.

3. Meld je beter weer beter. Is het leed geleden en voel je je weer beter? Meld dit dan ook bij je werkgever. Misschien kun je alvast met hem overleggen over het opnieuw opnemen van je vakantiedagen. Wellicht kun je langer op je huidige vakantieadres blijven om eindelijk van die welverdiende vakantie te genieten!

Ben jij wel eens ziek geweest tijdens je vakantie? Is het jou toen gelukt om je vakantiedagen terug te krijgen? We zijn heel benieuwd. Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook