fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zes tips om lezen leuk te maken en te houden voor je kind

De Kinderboekenweek 2016 is helaas al weer bijna ten einde. Het leuke thema Opa’s en Oma’s heeft veel grootouders geïnspireerd om op de scholen van hun kleinkinderen voor te lezen of een leuk boek voor ze te kopen. Er is immers een groot aanbod kinderboeken.  Op scholen is veel gelezen tijdens de jaarlijkse Kinderboekenweek.  

Hoe zorg je er nu voor dat de aandacht van je kind voor boeken niet verslapt. Want we weten allemaal dat goed kunnen lezen de sleutel is tot succes op velerlei gebied. Voor de (taal)ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat het leest of voorgelezen wordt. En hoe fijn is het als een kind uit zichzelf een boek pakt omdat het geleerd heeft dat lezen een leuke bezigheid is.

Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet om lezen leuk te maken en te houden.

  1. Het lijkt een open deur, maar het gebeurt lang niet overal: elke dag een vast tijdstip kiezen om voor te lezen of met je kind te lezen. Vaak is voor het slapen gaan een prettig moment. Lekker knus en het geeft een kind de rust die nodig is om lekker te gaan slapen. Let dan wel op het thema van het boek. Kies een kleurrijk prentenboek of avontuurlijk boek.
  2. Als je aan een jong kind een aantal keer een boek hebt voorgelezen, laat het dan zelf het boek aan jou ‘voorlezen’. Dit geeft ze het gevoel dat ze al kunnen ‘lezen’ . En dat zullen ze op school voor trots vertellen…
  3. Zodra een kind in groep 3 leert lezen zul je merken dat ze foutjes maken. Verbeter deze niet, maar vraag of ze de zin nog een keer willen lezen met je vinger bij het ‘foute’ woord. Je kunt er ook voor kiezen om het niet teveel te benadrukken als het uitgangspunt is:  ‘lezen voor je plezier’ en niet leren lezen.
  4. Informeer bij de leerkracht op welk niveau je kind leest. Boeken die bij de belevingswereld van het kind passen, nodigen meer uit tot lezen. Het is soms ook niet erg als het boek iets moeilijker is. Als je samen leest kun je uitleggen wat moeilijke woorden betekenen of helpen de betekenis te vinden.
  5. Soms krijg je het advies op school om meer met je kind te lezen, omdat hij/zij niet meekomt. Het kan dan een strijd worden om te gaan lezen. In dat geval kun je zelf het ‘goede voorbeeld’ geven, door samen te gaan zitten en zelf ook een boek te pakken. Het helpt ook als een kind zelf een boek mag kiezen.
  6. Word lid van de bibliotheek en maak er elke keer een uitstapje van om boeken te gaan kiezen. Lees met het kind de achterflap en bespreek het onderwerp waarover ze graag lezen. Het hoeven niet altijd fantasieboeken te zijn, het kunnen ook informatieboeken, een tijdschrift of zelfs strips zijn. Als er genoeg variatie in zit is alles goed.

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook