fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf op corona testen: steek je het staafje net zo diep in je neus als bij PCR-test?

Een aantal keer heb ik nu een PCR-test in een officiële coronateststraat laten uitvoeren. Het gekke is dat elke test-afnemer hem nét anders in je keel en neus steekt. Hierdoor heb ik bij de ene afnemer geen pijn (en is het alleen een beetje onprettig) en voelt het bij de andere afnemer alsof hij een mesje in je neus steekt. Het kabinet wil in Nederland zo snel mogelijk gaan werken met thuistesten, om wat voor soort test gaat dit en steek je het wattenstaafje net zo diep in je neus als bij de PCR-test?

Hoe werkt het?

Wanneer we over thuistesten spreken, hebben we het over de antigeentest. Waar je bij de PCR-test via de GGD een neus- en keelswap wordt afgenomen, is dat bij de antigeen zelftest alleen je neus. Niet alleen gaat het dus maar om één staafje, maar dit staafje hoeft er ook nog eens minder diep in. Bij de teststraat van de GGD steken ze hem vrij ver je neus is, bij de thuistest hoef je maar tot halverwege je neus.

Lees ook: Zelf een corona-vaccin kopen, kan en mag dat?

Betrouwbaarheid

De thuistest is dus zeker minder onprettig dan de PCR-test. Maar is hij ook net zo betrouwbaar? Het antwoord is nee. Doordat je hem alleen in de neus gebruikt, is de uitslag 15 tot 20 procent minder betrouwbaar. Niet alleen is de test niet 100 procent betrouwbaar, ook vertelt hij je (net als de PCR-test) alleen iets over het moment van testen. Het kan zo zijn dat je op moment van testen negatief test, maar dat je een dag later toch corona oploopt. Het is dus belangrijk de thuistest een aantal keer per week te herhalen.

Meer mogelijk

Het lijkt mij een geweldige oplossing! Dat er geen volledige betrouwbaarheid is, is natuurlijk niet optimaal, maar deze testen kunnen wel weer meer mogelijk maken. Bijvoorbeeld kunnen eten in een restaurant op vertoon van een negatieve test van diezelfde dag. Ook dan zullen er vast nog besmettingen plaatsvinden, maar een groot deel van de zieke en besmettelijke personen zullen er op deze manier uitgefilterd worden.

Wat hopen wij toch dat we snel weer meer mogen! Wat is het eerste wat jij gaat doen als alles weer ‘normaal’ is? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook