Damespraatjes Damespraatjes

Zelf een Corona-vaccin kopen: kan en mag dat?

Wat is het eerste wat jij weer gaat doen als Nederland van het coronavirus verlost is? Bovenaan mijn lijstje staat een etentje met al mijn vrienden en vriendinnen. De avond sluiten we af in een bomvolle kroeg, waar iedereen met elkaar danst en er naar hartelust geknuffeld mag worden. Ik denk dat iedereen wel fantaseert over dit moment, maar voordat we zover zijn zal eerst het vaccinatieprogramma uitgerold moeten worden. Hoe zit het eigenlijk met dit programma? En zelf een Corona-vaccin kopen: kan en mag dat? 

Eerste vaccinatie-fase

Als alles volgens plan loopt, zal de eerste vaccinatie-fase in januari 2021 van start gaan. De eerste groep die een corona-vaccin zal ontvangen, zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Hierna volgen medewerkers in de gehandicapten zorg, gevolgd door medewerkers in de thuiszorg, bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige locaties en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. De meest kwetsbare groepen en de personen om hen heen dus!

Zelf een Corona-vaccin kopen?

Hoe de tweede- en volgende vaccinatie-fases eruit zullen gaan zien, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat het maanden kan duren voordat iedereen gevaccineerd is. Het riep bij ons de vraag op: kan ik zelf een Corona-vaccin kopen, zodat ik sneller ingeënt kan worden? Wij legden deze vraag voor aan het Ministerie van Volksgezondheid.

Kleine kans

“De kans dat er op korte termijn een commerciële / vrije markt van vaccins ontstaat lijkt klein. De vraag vanuit diverse overheden (vastgelegd in contracten) is immers enorm. Daarmee is dit issue nu dan ook niet aan de orde. Mocht er toch handel ontstaan buiten de rechtstreekse contracten tussen vaccinontwikkelaars en overheden, dan zullen we daar goed naar kijken. Mogelijk ligt daar dan ook een rol voor de EU. Voor nu is dat onwenselijk; bijvoorbeeld omdat we goed willen kunnen registreren wie welk vaccin krijgt. Op langere termijn kan er overigens wel een markt ontstaan. Die is er immers ook voor vaccins tegen andere ziekten”, laat het Ministerie van Volksgezondheid weten.

Verboden

Het vaccineren loopt langs vaste kanalen: huisartsen, GGD-en, arbo- en instellingsartsen. Zelf in bijvoorbeeld Rusland of China een vaccin kopen is zelfs verboden. “Vaccins die niet door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd, mogen niet worden gebruikt binnen de Europese Unie. Het is ook verboden om dergelijke vaccins (zonder EMA-goedkeuring) in te voeren. Geen EMA goedkeuring betekent: geen zekerheid over kwaliteit, veiligheid en effectiviteit.”

Officiële Vaccinatiestrategie

Conclusie: zelf een Corona-vaccin kopen kan en mag niet! Het is gewoon een kwestie van netjes op onze beurt wachten en vertrouwen hebben in de officiële Vaccinatiestrategie. Wij zullen ons zeker laten vaccineren wanneer dit mogelijk is! Jij toch ook?

Lees ook: Stoppen met drinken – deze gevolgen heeft het voor je leven!


Reageer ook