fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf lampen ontwerpen: zo pak je het aan!

Er zijn duizenden lampen op de markt beschikbaar om aangeschaft te worden. Toch kan het gebeuren dat al die lampen net niet zijn wat jij zoekt. Misschien zoek je een heel specifieke kleur of wil je gewoon een kamer echt helemaal van jezelf maken en past die standaardlamp daar nu eenmaal niet bij. Er kunnen genoeg redenen zijn om te besluiten zelf je lamp te maken. Dat lijkt misschien een lastige klus, maar er kan eigenlijk weinig aan misgaan. Wanneer de lamp niet naar tevredenheid blijkt te zijn, kun je altijd nog opnieuw beginnen; je leert er immers veel van.

Wat wil je precies?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je nu precies wil. Vaak wordt er gekozen voor een hanglamp, maar je kunt uiteraard net zo goed een staande lamp maken of kiezen voor een prachtig ontworpen spotje. Niets is te gek, maar je moet natuurlijk wel weten waar je aan toe bent.

Bedenk vervolgens ook een globaal idee. Hoe wil je dat de lamp er uit gaat zien? Wil je de lamp juist van een felle kleur voorzien en wordt de lamp echt een eye-catcher, of wil je toch liever een subtiele lamp maken die niet direct in het oog springt? Je kunt helemaal je gang gaan, maar we raden wel aan om te beseffen waar je aan begint en niet lukraak maar ergens te beginnen.

Oude materialen hergebruiken

Veel mensen kiezen ervoor om de lamp een industriële uitstraling te geven. Misschien denk jij er ook zo over. Om die uitstraling te krijgen, kun je voornamelijk met metaal werken. Je kunt echter ook andere oude materialen hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld het snoer van een oude strijkbout afknippen en dat gebruiken om de lamp te voeden en aan op te hangen. Houd er echter wel rekening mee dat de lamp natuurlijk wel veilig moet zijn, dus gebruik het snoer en andere materialen enkel als je zeker weet dat ze veilig en niet versleten zijn.

Inspiratie opdoen

Je bent niet de eerste die een lamp ontwerpt. Laat je daarom inspireren voor iedereen die je is voorgegaan. Misschien ken je iemand die zelf een lamp heeft gemaakt en kun je daar inspiratie aan ontlenen. Natuurlijk hoef je een lamp niet te kopiëren, maar andere lampen kunnen je wel op innovatieve en leuke ideeën brengen.

Let op de technische aspecten

Alvorens je helemaal je gang gaat met je creatieve zelf om de lamp te ontwerpen, is het belangrijk dat je met het elektrische gedeelte van de lamp rekening houdt. Een lamp moet natuurlijk licht geven – dat is immers zijn primaire rol. Daarvoor moet er een fitting in de lamp aanwezig zijn en die fitting moet uiteraard aangesloten worden op het stroomnet. Bedenk daarom voordat je begint al wat voor type lamp je wil maken. Wil je een spotje maken, dan wordt de lamp heel anders opgebouwd dan wanneer je een mooie hanglamp wil maken die de ruimte verrijkt met zijn aanwezigheid. Houd ook daar dus rekening mee bij het uitvoeren van je ontwerp.

Heb jij ervaring met het maken van lampen? Hoe zag die lamp er uit en kom je eenvoudig alles zelf doen? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook