fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf je huis verhuren in Amsterdam? Zo kun je dat doen!

Een nieuwe baan in een andere stad, emigreren naar het buitenland of familie uitbreiding. Het zijn allemaal hele spannende veranderingen in je leven en ook allemaal redenen om te overwegen je huis te koop te zetten. Maar wat als je je woning verhuurt in plaats van verkoopt, hoe zit het dan met de mogelijke huuropbrengst, de waardestijging. En wie weet, misschien wil je ooit weer terug verhuizen. Ook dan is verhuren een betere optie dan verkopen.

Ben je gek of zo, je gaat je woning toch niet verhuren?

Vreemde mensen in je woning, dure makelaars, jezelf afvragen of je de huur wel betaald krijgt, en ga zo maar door. Nee bedankt…

Of misschien toch…?

Soms hoor je negatieve verhalen over de verhuur van een woning, maar hoe realistisch zijn die verhalen en hoe vaak komt het eigenlijk voor? De werkelijkheid is namelijk veel positiever dan sommige verhalen je doen geloven. Lees hier hoe het echt zit, en wat je kunt doen om het verhuren van je woning nog leuker te maken.

Vreemde mensen in je woning

Wanneer je alles aan en externe partij (makelaar) overlaat, dan heb je inderdaad vreemde mensen in je woning. Dit hoeft niet per sé slecht te zijn. Veel makelaars weten goed wat ze doen en kiezen daarom huurders die bij jou passen, voor zover dat mogelijk is. Maar veel leuker is het natuurlijk als je de “potentiele huurders” zelf ontmoet. Zo kun je ze eerst een beetje leren kennen alvorens je beslist wie er in jouw woning komt. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door de bezichtigingen zelf te doen.

Dure makelaars

“Als ik mijn woning verhuur betaal ik zo een maand huur aan commissie”. Ja, dat is waar, makelaars rekenen meestal 8% + BTW over de jaarlijkse huur aan commissie. Dat is ook wel logisch, want ze doen daar veel werk voor. Maar als je dat te veel vindt, en het niet erg vindt om zelf wat te doen, zoals bijvoorbeeld de bezichtigingen, dan kan het veel goedkoper. RentSlam rekent bijvoorbeeld maar 2% commissie, zeker de moeite waard om te overwegen.

Krijg ik mijn huur wel elke maand op tijd?

In de praktijk blijkt het dat het merendeel van de mensen altijd de huur op tijd betaalt. Maar wat als je nou net die ene huurder treft die dat niet doet? Ook daar zijn oplossingen voor. Er bestaan diensten zoals huurgarantie, welke ervoor zorgen dat je de huur krijgt, ook al betaalt de huurder niet (op tijd).

Huurders vertrekken nooit meer…

Het klopt dat huurders rechten kunnen opbouwen en dan wordt het heel moeilijk om zelf je woning weer in te gaan, mocht je dat willen. Maar dat is natuurlijk ook goed. Huurders moeten ook stabiliteit in hun leven kunnen brengen. Dit betekent echter niet dat je niet kunt verhuren. Je mag namelijk tot 2 jaar verhuren (afhankelijk van het type contract) zonder dat de huurder het recht opbouwt om voor altijd en eeuwig in jouw woning te blijven.

Geen excuus meer!

Je hebt dus geen excuus meer. Je kunt je woning gewoon verhuren zonder bang te hoeven zijn. En voor alle vragen over zelf je huis verhuren in Amsterdam en een complete “verhuur je woning zelf” oplossing kun je terecht bij RentSlam.com.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook