fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf een vloer leggen: houd deze tips in je achterhoofd

Je hebt van die mensen die alles zelf kunnen. In het bezit zijn van twee rechterhanden waarmee ze moeiteloos een badkamer betegelen, een kamer behangen of een vloer leggen. “Zo’n vloer is zo gelegd joh,” slaan ze me dan bemoedigend op mijn schouder, “als je maar weet wat je moet doen. Met deze tips kom je er wel.

Het kwam namelijk zo: mijn ouders gingen verhuizen. Hun ruime woning waarin ze bijna vijftig jaar hadden geleefd, werd ingeruild voor een flat. Gelijkvloers, inpandig balkon, een badkamer die niet alleen via de woonkamer is te bereiken, maar ook via de slaapkamer. Op de vloer lag een versleten tapijt van de vorige bewoner. Dat moest eruit, daar waren ze het over eens. Maar wat dan wel? Ik struinde internet af en kwam op de site van Floorhouse waar mijn aandacht werd getrokken door click-vinyl-tegels.

Ik had nog nooit gehoord van click-vinyl-tegels, maar vind het echt een geweldige vloerbedekking. Het is makkelijk schoon te houden zo las ik, voelt lekker aan, is slijtvast en dempt al het geluid. De pvc laminaatdelen nemen de warmte aan van de ruimte waarin het ligt en dat betekent dus een feestje voor je voeten. Een ander voordeel is dat het click-vinyl geschikt is voor alle woonruimtes waardoor je er een mooi geheel van kunt maken. Maar waar moet je op letten als je een vloer gaat leggen?

Kies je vloer

Ten eerste moet je gaan onderzoeken welke vloer je leuk vindt en welke goed bij je woning past. De keuze is reuze, dus kies je voor een pvc-vloer, laminaat of een houten vloer? Zoek op internet naar de mogelijkheden en kijk en vergelijk. Het uitzoeken van een vloer kun je het beste overdag doen en neem even een plank mee naar buiten zodat je het bij daglicht kunt bekijken. Want dan is de kleur namelijk optimaal.

Voldoende planken

Als je je keuze hebt gemaakt, zorg er dan voor dat je voldoende planken koopt. Meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Mocht je missnijden tijdens het leggen, en troost je: je bent niet de enige die dat overkomt, dan heb je in elk geval genoeg planken. Bovendien is het handig om een paar planken te bewaren voor in de toekomst. Stel dat een plank beschadigt, dan kun je er een nieuwe in leggen. En mocht je een heel pak overhebben dan kun je die altijd weer retourneren.

Voordeel click-vinyl-tegels

Pvc-laminaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld houten of laminaatvloeren. Zo heb je bij click-vinyl-tegels geen lijm nodig maar, de naam zegt het al, klik je de vloerdelen aan elkaar. Bovendien kun je pvc-laminaat door het hele huis leggen, zelfs in de badkamer. Vloerverwarming en click-vinyl-tegels is een perfecte combinatie.

Goede ondervloer

Waar je ook op moet letten als je een vloer gaat leggen: de ondervloer. Want als die niet egaal is, kun je erop wachten dat je de planken er niet gelijkmatig in krijgt. Is je ondervloer van beton? Steek de oneffenheden weg, vul gaatjes op en zuig de vloer daarna grondig. Daarna kun je de ondervloer erin leggen. Met een stanleymes snijd je de platen op maat. Leg ze niet te strak op elkaar, geef de platen de kans om nog een beetje uit te zetten.

Welke kant op?

Belangrijk bij het leggen van de vloer is de richting. Het optische effect wordt namelijk bepaald door de richting van de planken. Bedenk dus van te voren wat je wilt bereiken met de ruimte en besluit dan of je de vloer in de lengte of in de breedte legt.

Roze koeken

Een stuk wijzer was ik na al die tips. Zelf heb ik er ook nog eentje: tref voorbereidingen in de keuken. Zet het koffieapparaat klaar, leg roze koeken (die zijn bij ons thuis onlosmakelijk verbonden met klussen en verhuizen) op een schaaltje en rol je schouders. Na een paar uur hard werken, is daar je beloning: een prachtige vloer.

Natuurlijk ga je, als je vloer wordt bejubeld door anderen, dat niet opbiechten. Dan antwoord je op de vraag of het niet een heel gedoe was: “Nee joh, zo’n vloer is zo gelegd joh, als je maar weet wat je moet doen.”

 

Reageer ook