fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf een Corona-vaccin kopen: kan en mag dat?

Zelf een Corona-vaccin kopen

Wat is het eerste wat jij weer gaat doen als Nederland van het coronavirus verlost is? Bovenaan mijn lijstje staat een etentje met al mijn vrienden en vriendinnen. De avond sluiten we af in een bomvolle kroeg, waar iedereen met elkaar danst en er naar hartelust geknuffeld mag worden. Ik denk dat iedereen wel fantaseert over dit moment, maar voordat we zover zijn zal eerst het vaccinatieprogramma uitgerold moeten worden. Hoe zit het eigenlijk met dit programma? En zelf een Corona-vaccin kopen: kan en mag dat? 

Eerste vaccinatie-fase

Als alles volgens plan loopt, zal de eerste vaccinatie-fase in januari 2021 van start gaan. De eerste groep die een corona-vaccin zal ontvangen, zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Hierna volgen medewerkers in de gehandicapten zorg, gevolgd door medewerkers in de thuiszorg, bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige locaties en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. De meest kwetsbare groepen en de personen om hen heen dus!

Zelf een Corona-vaccin kopen?

Hoe de tweede- en volgende vaccinatie-fases eruit zullen gaan zien, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat het maanden kan duren voordat iedereen gevaccineerd is. Het riep bij ons de vraag op: kan ik zelf een Corona-vaccin kopen, zodat ik sneller ingeënt kan worden? Wij legden deze vraag voor aan het Ministerie van Volksgezondheid.

Kleine kans

“De kans dat er op korte termijn een commerciële / vrije markt van vaccins ontstaat lijkt klein. De vraag vanuit diverse overheden (vastgelegd in contracten) is immers enorm. Daarmee is dit issue nu dan ook niet aan de orde. Mocht er toch handel ontstaan buiten de rechtstreekse contracten tussen vaccinontwikkelaars en overheden, dan zullen we daar goed naar kijken. Mogelijk ligt daar dan ook een rol voor de EU. Voor nu is dat onwenselijk; bijvoorbeeld omdat we goed willen kunnen registreren wie welk vaccin krijgt. Op langere termijn kan er overigens wel een markt ontstaan. Die is er immers ook voor vaccins tegen andere ziekten”, laat het Ministerie van Volksgezondheid weten.

Verboden

Het vaccineren loopt langs vaste kanalen: huisartsen, GGD-en, arbo- en instellingsartsen. Zelf in bijvoorbeeld Rusland of China een vaccin kopen is zelfs verboden. “Vaccins die niet door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd, mogen niet worden gebruikt binnen de Europese Unie. Het is ook verboden om dergelijke vaccins (zonder EMA-goedkeuring) in te voeren. Geen EMA goedkeuring betekent: geen zekerheid over kwaliteit, veiligheid en effectiviteit.”

Officiële Vaccinatiestrategie

Conclusie: zelf een Corona-vaccin kopen kan en mag niet! Het is gewoon een kwestie van netjes op onze beurt wachten en vertrouwen hebben in de officiële Vaccinatiestrategie. Wij zullen ons zeker laten vaccineren wanneer dit mogelijk is! Jij toch ook?

Lees ook: Stoppen met drinken – deze gevolgen heeft het voor je leven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

14 reacties

Karin -

Wij werken al vanaf maart 2020 thuis, komen de deur niet meer uit. Twee keer in de week worden er boodschappen gebracht en wat we verder nodig hebben bestellen we online. Het enige waar wij niets aan konden doen was dat onze zoon naar de middelbare school moest. Daar konden wij dus niet onderuit komen. Onze angst is waarheid geworden, een half jaar geleden is mijn zoon op school geinfecteerd met het corona virus en heeft ons aangestoken. Tot op de dag van vandaag kan ik nog geen 100 meter lopen en val iedere keer omdat ik zo duizelig ben en daarbij zijn ook nog vele andere klachten. Ik loop hiervoor al 5 maanden bij de fysiotherapie en ergotherapie.

Wij zaten dus met smart te wachten op een vaccin, maar helaas wij zijn geboren in 1968 en 1967. Wij krijgen dus het Janssen vaccin. Hoe graag wij ook een vaccin willen, op dit moment durven wij geen Janssen vaccin te nemen want onze gezondheid is ontzettend slecht, dat nog een complicatie erbij echt niet kan. Met smart zaten wij te wachten op een vaccinatie maar nu blijkt dat wij er geen krijgen. Alle levens jaren tot 1974 krijgen gewoon pfizer of moderna met beduidend minder ernstige complicaties en een beter beschermingsgraad behalve 1967 en 1968. Volgens de GGD kan de huisarts hier iets aan doen maar de huisarts zegt ons dat hij hier niks aan mag doen van het RIVM. We worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Erg frustrerend omdat wij in de media vernemen dat op de waddeneilanden en asielzoekers (tot 21 juni) met dezelfde leeftijd wel pfizer krijgen.

Het lijkt wel doordat wij ons zo goed aan de regels houden, gestraft worden!

Nu de middelbare scholen weer open gaan houden wij ons hart vast. Nog een keer corona krijgen zouden wij niet overleven en wie gaat er dan voor onze zoons zorgen?

We voelen ons met de rug tegen de muur staan, we vinden dat er in Nederland met 2 maten gemeten wordt.

Rob -

Ja, onbegrijpelijk dat je niet zelf kan uitmaken welk vaccin je krijgt.
Lijk wel of de democratie opgeheven is in Nederland.
Ben niet tegen vaccineren maar wil graag zelf bepalen wat erin mijn lichaam gespoten word, zonder keuze laat ik mij niet vaccineren.
Ik las een maand geleden dat Max Verstappen al ingeënt was, dat is een gezonde Nederlander die dus nog helemaal niet aan de beurt was.
Redbull heeft de vaccins waarschijnlijk ergens gekocht.

Marianne -

Ik ben werkzaam bij defensie en krijg het Janssen vaccin. Deze wil ik absoluut NIET. Ook ik hb geen keuze, dus vrijwillig vaccineren ook voor mij niet.

Corry -

De mensen die tussen 1956 en 1960 geboren zijn worden op alle fronten gediscrimineerd.
Mogen geen vaccin kiezen, mogen als eerste 2 jaar volledig op AOW wachten. Mijn man en ik zijn beiden 64 en zijn zelfstandigen. Mijn man werkt sinds zijn 16e en ik sinds mijn 19e. Dus zijn wij al 48 en 45 jaar belastingbetalers. Daar komen dus nog een paar jaar extra bij. Mijn man heeft astma, vergroeingen aan zijn handen en is zonder gehoorapparaat, praktisch volledig doof. Ik kan amper lopen door 2 kapotte knieen en heb zwaar overgewicht. Ook wij willen geen AstraZeneca maar alleen de prik van Janssen. We kunnen alleen via de huisarts, maar die zegt niets te kunnen doen voor ons. Misschien hopen ze dat we voor we 67 worden, “het loodje leggen” aan Corona. Scheelt de overheid bakken geld. Dan hebben wij beiden rond 50 jaar per persoon meebetaald en mogen daarna afgedankt worden. Ik heb ook nog steeds €.150.000 tegoed van de staat i.v.m oplichting door de SNS bank. In 2013 heeft toenmalig minister Dijsselbloem ons spaargeld afgepakt. Deze zou vorig jaar worden terugbetaald, maar nog steeds wacht ik op teruggave. We hebben een schaamteloze minister president, bijgestaan door soortgelijke ministers. De Jong is totaal ongeschikt en Grapperhaus was in de middeleeuwen een goede geweest voor de inquisitie. Hij deelt liever extreem grote boetes uit en criminaliseert mensen met een schuldenlast.
Zo….ik heb gezegd😂
Voor de rest ben ik heel gelukkig😄😄🤗

Sardha -

Ik ben een vrouw van 62. Ik wordt zo’n beetje verplicht om AstraZenica te nemen. Ik voel hier niets voor. Ik heb zelf naar de GGD gebeld. Niemand wil luisteren zelfs de huisarts niet. Ik ben bang dat wij geen zelf inbreng hebben, de overheid bepaald over ons leven. Maar ik wacht gewoon af op de volgende lichting.

mike -

Ik bepaal zelf wat ik in mijn lichaam laat spuiten, art.18 EVRM (onschendbaarheid van het menselijk lichaam Europees Verdraag voor de Rechten van de Mens). De overheid wil mij dwingen door haar bepaalde vaccin te laten nemen, mooi niet.

Anneke -

Ook ik wil geen Astra Zenecavin mijn gezonde lichaam. Heel frustrerend dat je geen keus hebt. Ook niet later evt.
Het maakt mij onrustig.

Kanij -

Ook ik moest vandaag astrazenica gaan halen, maar het is weer afgezegd. Ik WIL een ander vaccin, ik heb geen vertrouwen meer in astrazenica.

Fred -

Hoe kan het dat topsporters wel al vaccineerd zijn? bv. alle F1 coureurs hebben al een vaccin gehad. Dit zijn toch allemaal personen met een uitstekende conditie, en niet bepaald een risco groep kwa gezondheid. Met geld is dus alles te koop?

Jan van Gend -

Ik wil alleen het Jansen vaccin. Waarom verplicht de overheid dat ik een ander vaccin moet krijgen, of anders als laatste op de lijst komt. Vrij kiezen is er dus niet bij.

Nienke -

Ik wil het vaccin van Pfizer. Die van Astra Zeneca ga ik niet laten doen. Dan wacht ik wel tot Pfizer weer wat ruimer beschikbaar is.

johan -

ik wil me best laten vaccineren maar wil wel zelf weten wat er in mijn lichaam gaat
nu word ik verplicht om astrazenica te nemen maar deze wil ik niet
ik zou ook graag het vaccin van janssen willen .ook al moet ik er iets bij betalen

Pauline -

Ik ben vrouw 58 jaar oud,en chronisch ziek voor mij willen ze die astrazenica geven maar ik heb daar geen vertrouwen in,ik heb liever die van janssen maar dat mag niet,dus hierdoor ga ik mij niet laten inenten.

Madelaine -

Het recht om de integriteit van mijn lichaam te verdedigen maakt dat ik zelf het vaccin moet mogen kiezen zonder anders afgeschilderd te woren als weigeraar

Reageer ook