fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf asbest verwijderen of toch iemand inhuren?

Buren schuin tegenover ons zijn hun huis grondig aan het verbouwen. Al weken staat er een grote container in de straat die volgestort wordt met puin, hout en andere rommel. Laatst zag ik mannen in witte pakken rondscharrelen. “Asbest,” wist mijn naaste buurvrouw mij te vertellen. Asbest? Wat is dat eigenlijk? En hoe schadelijk is het voor de gezondheid?

Zo nu en dan hoor ik mensen over asbest praten. Het enige dat ik dan weet is dat het gevaarlijk is. Giftig zelfs. Ik ging eens rond neuzen op internet, op zoek naar meer informatie. En las dat asbest een mineraal is dat is opgebouwd uit heel fijne kleine vezels. Deze asbestvezels zijn zo klein dat je ze soms alleen maar onder een microscoop kunt bekijken.

Gezondheid

Asbest is tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt als isolatiemateriaal. Asbest is namelijk sterk en slijtvast. Omdat het zo goedkoop is werd het in het verleden veel gebruikt. Totdat bekend werd dat asbest behoorlijke gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Wie de vezels inademt heeft een verhoogde kans op onder meer longkanker en stoflongen. Mensen die door hun werk in aanraking zijn gekomen met asbest en de vezels hebben ingeademd lopen grote risico’s. Want je wordt niet gelijk ziek van asbest. Na jaren openbaart de ziekte zich pas.

In de buitenlucht zweven overigens ook asbestvezels die afkomstig zijn van auto’s. Dit levert verder geen gevaar voor de gezondheid op omdat de hoeveelheid vezels in de lucht klein is. Bovendien is asbest niet gevaarlijk, mits het in gebonden staat blijft. Bij verbouwingen of brand komen de vezels pas vrij.

Kosten asbest

Mag je asbest zelf verwijderen? Dat mag, alleen als je toestemming van de gemeente hebt anders is het niet toegestaan.  Hoe er moet worden verwijderd kun je lezen in het Asbestverwijderingsbesluit. Je moet je wel realiseren dat het verwijderen van asbest risico’s met zich mee kan brengen. Soms is het dus beter een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om asbest te verwijderen of een asbestinventarisatie te laten maken. En ja, dat kost inderdaad geld. Wat zijn de asbestkosten? Het kost tussen de zevenhonderdvijftig euro en duizend euro als er in een ruimte van 35 vierkante meter asbest wordt verwijderd. Is de ruimte zeventig vierkante meter reken dan een bedrag tussen de veertienhonderdvijftig en tweeduizend euro. De arbeidskosten zijn het hoogst.

Afvoeren

Stel dat je asbest in je schuur of woning hebt, hoe moet je dat afvoeren? Elke gemeente heeft bepaalde voorwaarden om het aan te bieden. Bijna elke gemeente wil dat je het overlegt als je asbestafval wil aanbieden. Vaak kunnen particulieren asbestafval gratis inleveren bij het gemeentelijk afvaldepot als klein chemisch afval.

Heb jij ervaring met het verwijderen van asbest? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Vinden we leuk :-).

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook