“Ik ben directeur van een familiebedrijf dat mijn opa ooit met bloed, zweet en tranen heeft opgericht. Trots sta ik aan het roer, houdt het bedrijf varende en ben er aan toe om het stokje over te dragen aan mijn dochter Sabine. Maar zij wil niet, heeft heel andere plannen. Ik ben zo teleurgesteld in haar…”
Florerende zaak
Als klein meisje kwam Yora werd ze betrokken in het kledingconcern van haar opa. “Wat wil je? Ik kon de mooiste kleding uitzoeken. Mijn beide ouders werkten ook bij opa en mijn broer en ik werden in prachtige kleding gestoken. Dat ik in de voetsporen van mijn ouders zou treden, was logisch. En dat de man die ik trouwde het ook leuk zo moeten vinden om in ons familiebedrijf te komen, stond als een paal boven water. Gelukkig vond Boudewijn, mijn man, het geen enkel probleem. Nadat mijn ouders met pensioen gingen, namen wij het stokje van ze over en nog steeds hebben we een florerende business.”
In de voetsporen van
Haar werk is haar lust en haar leven en altijd is Yora in de veronderstelling geweest dat Sabine het net zo leuk vond als zij. “Sabine was vaak bij ons als we aan het werk waren. Als ik haar vroeg of ze een modeshow voor een nieuwe kinderkledinglijn wilden lopen, vond ze dat geweldig. En na afloop mocht ze een setje kleding uitzoeken voor de moeite. Fantastisch voor een kind toch?” Trots was Yora als klanten aan Sabine vroegen of ze later als ze groot was ook bij haar ouders gingen werken en ze dan ‘ja’ zei. “Ook toen ze ouder werd en naar het voortgezet onderwijs ging, was haar vakkenpakket met vakken als economie en management & organisatie gericht op de detailhandel. Sabine zou in de voetsporen van Boudewijn en mij stappen en ik was daar zo blij om.”
Capabel genoeg
Naast school werkte Sabine de weekenden en soms avonden in de zaak van haar ouders. “Zo leerde ze het vak. Wel vond ik het belangrijk dat ze haar opleiding afrondde, want je weet nooit wat de toekomst brengt en dan is het hebben van een diploma wel handig.” Natuurlijk was het bedje van Sabine al gespreid, maar ze moest zich wel bewijzen. “Ja, Boudewijn en ik wilden er zeker van zijn dat ze, met eventueel een partner, capabel genoeg was om ons op te volgen. En dat is Sabine. Ze is een kanjer met een goed zakelijk instinct. Daarnaast is ze super vriendelijk en heel klantgericht. Ideale eigenschappen voor een directeur. De toekomst zien we zonnig in.”
Single blijven
Voor die zonnige toekomst is een klein wolkje geschoven. “Zeg maar gerust een hele grote wolk.” Het begon er al mee dat Sabine maar niet aan de man raakte. “Boudewijn en ik maakten ons daar echt wel een beetje zorgen om. Een vriendin dan? Maar nee, onze dochter vond het veel fijner om single door het leven te gaan. Op zich niet erg, maar als je een familiebedrijf wilt overnemen is het best prettig als je een sterk figuur achter je hebt staan. Zonder Boudewijn had ik het een stuk zwaarder gehad.”
Yoga is zo leuk
Nou ja, dat Sabine alleenstaand is, is nog niet eens het grootste probleem nu. “De laatste twee jaar ging het wat minder goed met Sabine. Ze zat niet zo lekker in haar vel en was soms best wat somber. De coach die ze bezocht raadde haar aan om yogalessen te gaan volgen zodat ze wat meer zou ontspannen. Aanvankelijk vond ze het maar niets en een beetje zweverig allemaal, maar inmiddels is ze helemaal om en in to the yoga. Boudewijn en ik zagen haar zienderogen opknappen en blijer worden. Dat deed me zo goed, ik had mijn vrolijke kind weer terug. Op een dag zei ze dat ze zelf ook de opleiding wilde doen zodat ze yogales kon geven. Ik moedigde haar aan, terwijl Boudewijn al een beetje een onderbuik gevoel kreeg.”
Ik wil geen bedrijf
Boudewijn vond zijn dochter wel heel enthousiast en toen ze een cursus op Ibiza deed vreesde hij dat ze haar hart zou verliezen aan het vrije, creatieve leven. “En eerlijk gezegd kreeg ik ook het gevoel dat Sabine haar focus minder op het bedrijf had, maar op yoga en alles wat daarbij hoorde.” De vermoedens van Boudewijn en Yora zijn terecht… Het hoge woord is eruit: Sabine wil het bedrijf niet overnemen, maar verder gaan in wereld van yoga. “Uren heb ik met haar gepraat: met yoga verdien je je geld niet, daarvan kun je geen luxe leven leiden, maar het maakt haar niets uit. Ze wil gelukkig worden en doen waar ze zich goed bij voelt. Dat wordt ze als ze ons bedrijf voortzet, maar dat wil ze niet inzien. Hoe kan ze ons dit aandoen…?”
Yora zit met haar handen in haar haar want: wie moet nou het bedrijf opvolgen? “We hebben maar één dochter en zij wil niet. Wie dan? Wie kunnen we het bedrijf toevertrouwen? Slapeloze nachten, dat heb ik ervan.”
Wat raad jij Yora aan? Moet ze zich flexibeler opstellen en haar dochter alle geluk wensen met het leven leiden waarvan ze gelukkig wordt? Of snap je de enorme teleurstelling nu de gedoodverfde opvolgster opeens haar plannen wijzigt en zegt niets meer te maken willen hebben met het bedrijf? Praat mee in de comments onder dit artikel.
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Tonnie -
Mocht het een waar verhaal zijn dan vind ik dat sommigen zich niet netjes gedragen. Er werd gevraagd om te reageren, niet om te schelden! Nou mijn mening om de kwestie. Ik vind dat de dochter moet doen waar ze gelukkig van wordt. En de moeder haar teleurstelling kan ik mij wel voorstellen. Maar moeder, je zal toch jouw dochter vrij moeten laten. Als ouder zijnde wil je toch graag dat je kind gelukkig is? Laat haar los en ga op zoek naar een passende oplossing. Sterkte!