fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wordt het huiswerk van je kind te moeilijk voor jou? Doe dit!

Als de dag van gister zie ik mezelf op mijn meisjeskamer zitten. Mijn wiskundeboek open, mijn schrift leeg, kauwend op mijn potlood en de vraagtekens die maar boven mijn hoofd bleven zweven. Tot mijn vader op mijn deur klopte en voorstelde om samen naar mijn huiswerk te kijken. Wat hij ook deed, hoe hij het me ook voorrekende of uitlegde, ik kreeg het niet mijn hoofd.

In een hoofd vol verhalen, fantasie en een lieflijke wereld was geen plaats voor keiharde cijfers, ingewikkelde sommen en onbegrijpelijke stellingen. Opstellen schrijven, woordjes stampen of boekbesprekingen, daar draaide ik mijn hand niet voor om. Ik was maar wat blij dat mijn vader mij wilde helpen. Hij heeft mij er doorheen gesleept.

Nu mijn oudste op het voorgezet onderwijs zit, zie ik hem regelmatig met zijn neus in de boeken. Het is een slim kind, doet veel zelf en als hij vastloopt op ingewikkelde sommen, staat De Man paraat.

Een van mijn vriendinnen, die alleenstaand is, loopt vast op het huiswerk van haar dochter. Net als ik heeft zij niets met exacte vakken waardoor ze niet in staat is haar dochter te helpen. Ze worstelde daar echt mee en tijdens een van onze gezellige kletsmiddagjes brainstormden wat we konden doen.

Slimme oom

Als je zelf niet de kennis hebt, zoek het dan in je buurt. Er is altijd wel een slimme oom of tante die helemaal losgaat op sommen die niet te doen zijn en het heerlijk vinden om het uit te leggen tot het kind het snapt. Gewoon gebruik van maken dus!

Helpende student

Wat ook een prima oplossing is: schakel je pientere buurjongen of -meisje in. Vaak willen studenten of scholieren tegen een kleine betaling je kind helpen met huiswerk. Voordeel is dat je kind diegene kent en het zelfs gezellig is om met behulp van een buurkind te blokken.

Lerende ouder

Om je kind goed te kunnen helpen, zou je natuurlijk ook zelf weer in de boeken kunnen duiken door zelf bijscholing te volgen. Geef jezelf bijvoorbeeld op voor een cursus Frans; heb je twee vliegen in een klap. Je haalt je Frans weer op zodat je op de eerstvolgende vakantie in de Cote d’Azur zonder haperen een stokbrood kunt bestellen en je helpt je kind. Vaak zijn er bij buurtcentra cursussen die prima aansluiten op het huiswerk van je kind.

Boeken lezen

Natuurlijk kun je jezelf ook bijscholen. Er zijn verschillende boeken geschreven over een kind helpen met huiswerk. Soms lijkt het ook allemaal ingewikkelder dan het is omdat je gewoon te lang uit de materie bent. Vaak komen de lessen van vroeger weer terug als je erover leest en weet je opeens weer hoe het zit.

Steunende Overheid

Zeker tijdens de Corona biedt de Overheid de helpende hand om ouders zo goed mogelijk te helpen als hun kind niet naar school kan. Sommige hulpmiddelen die nodig zijn om het kind zo goed mogelijk bij te staan worden vergoed. Op de site van de Overheid vind je daarover de informatie.

Begeleiding bij huiswerk

Tenslotte kun je altijd huiswerkbegeleiding inschakelen. Kinderen gaan naar schooltijd naar huiswerkbegeleiding, leggen hun mobiel in een kluis en werken een paar uur geconcentreerd aan hun huiswerk en kunnen als ze hulp nodig hebben, vragen stellen aan de begeleiders. Voorbeelden van dit soort instituten zijn bijvoorbeeld Huiswerkbegeleiding Den Haag en Huiswerkbegeleiding UtrechtMaar in je eigen woonplaats is ongetwijfeld ook een huiswerkbegeleiding.

Kortom: weet je even niet meer hoe je je kind kunt helpen: er zijn mogelijkheden genoeg. Daarvan gebruik maken is slim, want niets is vervelender voor de sfeer in huis als huiswerk continu een issue is.

Reageer ook