fb
Damespraatjes Damespraatjes

Worden kinderen sneller zindelijk met oefenbroekjes of met wasbare luiers?

Nu Mara al een aantal weken zwanger is komen er bij mij als oma in spé een hoop herinneringen naar boven van de tijd dat ik zelf zwanger was. Als toekomstig moeder groei je geleidelijk in je rol en bij de verloskundige krijg je zelfs lijstjes van wat er in welke periode gedaan en beslist moet worden. Eén van de aspecten waar je ook over na moet denken is wat voor soort luiers je gaat gebruiken. Wegwerpluiers of wasbare luiers?

Waarom ik destijds voor wegwerpluiers koos?

Dat was puur vanwege het gemak! Toen mijn eerste werd geboren werkte ik buitenshuis, fietste ook iedere dag flink wat kilometers naar mijn werk. Mijn hoofd stond er absoluut niet naar om bij thuiskomst ook nog eens babyluiers uit te gaan wassen. Alhoewel wegwerpluiers best duur waren (wij kozen de beste voor ons kleintje) was er voor ons geen alternatief!

Een goed alternatief voor de wegwerpluier

Zoals er veel ten goede is veranderd hebben de wasbare luiers ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo zijn er voorgevormde luiers die je heel makkelijk kunt omdoen, maar er zijn ook luiers die van bamboe worden gemaakt. Toen mijn kindjes klein waren was hier absoluut geen sprake van.

Voordelen van de wasbare luier

  • Milieu. Een wegwerpluier doet er lang over om te vergaan. Een wasbare luier gebruik je meerdere keren, dus die belasting is er niet. Daar staat wel tegenover dat wasbare luiers gewassen moeten worden en hier heb je warm water voor nodig.
  • Goedkoper. Doordat je lang met de wasbare luier kunt doen, is die uiteindelijk goedkoper dan de wegwerpluier. Als je er mee gaat starten ben je natuurlijk wel wat meer kwijt, maar als het goed is loop je dat na verloop van tijd weer in. Wasbare luiers zijn er in verschillende prijsklassen en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
  • Luieruitslag. Met goede wegwerpluiers zou je hier geen last van moeten hebben.  Veel wegwerpluiers zijn voorzien van een gel-laag die ervoor zorgt dat je geen last van de nattigheid hebt. Doordat de urine wordt opgenomen door de gel kan het juist ook weer heel droog worden bij de billetjes, waardoor er te veel droogheid kan ontstaan. De aanbieders van katoenen luiers stellen dat je bij katoenen luiers minder last hebt van luieruitslag.

Veel mensen combineren het gebruik van wegwerp- en katoenen luiers. Thuis gebruiken ze de luiers van katoen en als ze ergens heen gaan de wegwerpluier.

Sneller zindelijk met katoenen luiers?

Kinderen die katoenen luiers gebruiken zijn zich er sneller van bewust dat ze een natte broek of luier hebben. Hierdoor moet je de luier wat vaker verwisselen dan bij een wegwerpluier. Maar voor het zindelijk worden is dit juist heel voordelig, omdat het daardoor mogelijk sneller gaat. En hoe fijn is het als je kinderen uit de luiers zijn! Want wegwerp of katoen, je bent als ouder blij dat je er van bent verlost en mooi om te zien dat je kind weer een stap zet in de richting van groter worden.

Wat gebruik jij voor je kind?

Wil je meer lezen en weten over wasbare luiers en de ontwikkeling die deze luiers hebben doorgemaakt? Kan dan eens op Nappys.nl. Gebruik jij katoenen luiers en wat zijn jouw ervaringen? We zouden het heel fijn vinden als je jouw ervaring met ons deelt in de comments hieronder!

 

Reageer ook