fb
Damespraatjes Damespraatjes

Word jij ook zo gelukkig van lezen?

Lezen
Ik houd van lezen. Dat is altijd zo geweest. Als kind dook ik al graag met een boekje in een hoekje. Eén grote vakantie verslond ik in zes weken tientallen De Vijf boeken van Enid Blython. Ondertussen snoepte ik boerderijdrop. De vlekken zitten nog in de boekjes. Het was wat je noemt, een lekkere vakantie!

Er wordt steeds minder gelezen

Maar lezen ligt onder vuur. We brengen steeds meer tijd door achter een scherm. Het scherm van onze tv, onze smart phone, tablet of laptop. Al die tijd lezen we geen boek. Gelukkig zijn er eBooks, maar toch gaan er steeds minder boeken over de toonbank. Boekhandelaars hebben het dan ook moeilijk.

Boeken uit de bibliotheek

Ondanks mijn leeshonger hebben boekhandelaars niet veel aan mij. Ik haal mijn boeken namelijk het liefst uit de bibliotheek. De gemiddelde prijs van een boek ligt toch al gauw tussen de 15 en 20 euro. En dan valt het soms nog tegen ook. Als een geleend boek tegenvalt, dan haal ik mijn schouders op en breng het terug naar de bibliotheek. Maar als ik er geld voor heb neergeteld dan baal ik.

Zo haalde ik (gelukkig) Sonja Bakkers boek, Ibiza, de hemel of de hel, uit de bieb. Want dat is werkelijk één van de slechtst geschreven boek dat ik ooit heb gelezen. Ik was blij dat ik het weer kon inleveren.

Genres

In de bibliotheek loop ik altijd als eerste naar de tafel met Nieuwe Aanwinsten. Daarop staan namelijk de nieuwste boeken uitgestald. Ik voel me bij die tafel als een kind in een snoepwinkel. Ik houd van veel genres, maar als ik zie dat een boek door een Scandinavische auteur is geschreven, dan laat ik het onmiddellijk links liggen. Ik weet dat Scandinavische schrijvers heel populair zijn. Maar ik vind hun boeken niet om dóór te komen. Ook detectives haal ik nooit. Evenmin als boeken waarin de hoofrolspeler een rechercheur is die een zaak moet oplossen.

Maar afgezien van die genres ben ik een makkelijke lezer. Ik pak alles wat er leuk uit ziet. En als het even kan, schrijf ik er een boek review over op mijn blog Momlit.

De kracht van lezen

Ik zag ooit een plaatje met de tekst: ‘Reading expands the mind’. En daar ben ik het helemaal mee eens. Door te lezen kun je vanuit je luie stoel nieuwe werelden ontdekken, en andere levens leiden. Je leert over de menselijke psyche, leeft mee met andermans sores en soms word je verrast. Lezen biedt een heel scala aan emoties en ontdekkingen. En dat allemaal handig verpakt in een boek!

Houd jij van lezen? En welk genre is je favoriet? Koop jij je boeken of leen je ze in de bieb? We kijken uit naar jullie reacties!

Bijdrage van Vlijtig Liesje van Huisvlijt

Reageer ook