fb
Damespraatjes Damespraatjes

Woordenboek: Zo begrijp je het LED-verlichting jargon van de aannemer/elektriciën

Laatst was er een elektriciën bij ons thuis om een nieuwe LED wandlamp te installeren. Aanvankelijk dacht ik dat dit niet zo ingewikkeld was, maar toen hij tijdens ons gesprek er een aantal vaktermen ingooide, was ik de kluts volledig kwijt. Hij sprak over ‘Kelvin’, ‘RGB verlichting’, verschillende schakelaars, dimmers en fittingen. Guess what? Ik begreep er niks van! Om jou deze ellende te besparen, hebben wij hier een handig overzicht met het meest gebruikte LED-verlichting jargon van aannemers en elektriciëns. 

Kelvin 

De term ‘Kelvin’ zegt iets over de kleurtemperatuur van de verlichting. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Een lamp met 2700K geeft dus veel warmer licht dan een lamp met 5000K.

RGB verlichting 

RGB verlichting betekent letterlijk Rood, Geel, Blauw verlichting. Het zegt dus iets over de kleur van het licht. Bij RGB verlichting bevat de lamp drie LED diodes (rood, geel en blauw). Met deze drie kleur diodes kan je alle zichtbare lichtkleuren produceren.

Serieschakelaar

Een serieschakelaar is een lichtschakelaar met twee knoppen. Met deze twee koppen kan je twee verschillende lampen of lampgroepen bedienen.

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar wordt gebruikt als je één lamp vanaf twee verschillende plekken wilt bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een lichtknop naast de slaapkamerdeur en een lichtknop naast je bed, waarmee je allebei de slaapkamerlamp kunt bedienen.

Dimbare LED-verlichting

Standaard LED lampen zijn eigenlijk nooit dimbaar. Dit is goed om te onthouden, want door een niet-dimbare LED lamp op een dimmer aan te sluiten, kan je best wat problemen (zoals flikkerende en kapotte lampen) krijgen. Wil je wél dimbare LED lampen installeren? Zorg dan ook voor “leading edge” of “fase aansnijding” en “trailing edge” of “fase afsnijding” dimmers.

Leading edge dimmer (ook wel fase aansnijding dimmer)

De leading edge dimmer is de oudste en goedkoopste LED-verlichting dim techniek. Deze dimmers maken gebruik van een spoel om de verlichting te dimmen. Aan het begin van de wisselspanning fase wordt een kleine onderbreking toegevoed.

Trailing edge dimmer (ook wel fase afsnijding dimmer)

Trailing edge dimmers voegen aan het einde van de wisselspanning fase een onderbreking toe. Dit is een nieuwere methode dan de leading edge dimmers en hij zorgt voor minder geruis.

Fitting

Er zijn veel verschillende soorten fittingen, allemaal in net een andere maat. Fittingen worden altijd uitgedrukt in ‘Edison’ (E) of ‘G’ (van Glas). In Nederland gebruiken we vooral veel lampen met een E14 en een E27 fitting. De E14 fitting (ook wel de kleine fitting genoemd) ken je waarschijnlijk van de schemerlampen en spotjes en de E27 fitting (ook wel de grote fitting genoemd) van de algemene huisverlichting. De G-fittingen worden ook wel Bipin of 2-pins fittingen genoemd. Dit zijn de lampen die ook wel bekend staan als TL-buizen of halogeen lampjes.

Begrijp jij deze termen nu beter? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel Vinden we gezellig. 

Reageer ook