fb
Damespraatjes Damespraatjes

Winnaar Internationale Kindervredesprijs zet zich in voor straatkinderen Filipijnen

De Internationale Kindervredesprijs 2012, een initiatief van de Nederlandse stichting KidsRights, is een dag na Prinsjesdag  in de Ridderzaal in Den Haag uitgereikt aan Kesz (13) uit de Filipijnen. Uit de drie genomineerde kinderen, die zich allemaal op een bijzondere wijze hebben ingezet voor kinderrechten, koos het Expert Comité hem als winnaar. Hij ontving de prijs uit handen van de nog altijd zeer kwieke Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu. Ook werd de aftrap gedaan van Remember 2015.

Kesz heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn inzet ten behoeve van de rechten van Filipijnse straatkinderen. Op de Filipijnen zijn meer dan 246.000 straatkinderen het slachtoffer  van misbruik, geweld en kinderarbeid. Velen van hen kampen met grote gezondheidsklachten. Zo ook Kesz. Hij werd ernstig mishandeld en moest al op 2-jarige leeftijd  afval  doorzoeken op de vuilnisbelt. Toen hij hierbij drie jaar later zelfs brandwonden op zijn rug en arm opliep,  vluchtte hij. Hij heeft zijn eigen ervaringen omgezet in een drive om andere straatkinderen te helpen en hen te inspireren om zelf iets aan hun situatie te veranderen.

Kesz: “Mijn boodschap voor alle kinderen: onze gezondheid is onze rijkdom! Wanneer je gezond bent, is alles mogelijk: spelen, helder denken, vroeg opstaan en naar school gaan en op alle mogelijke manieren houden van de mensen om je heen. Mijn boodschap voor alle mensen ter wereld: onthoud dat elke dag 6000 kinderen overlijden aan ziektes die ontstaan door gebrek aan hygiëne en sanitaire voorzieningen, terwijl wij hier iets aan kunnen doen! Laten we samen straatkinderen helpen om een betere gezondheid en daarmee een beter leven te bereiken.”

Gifts of Hope

Op zijn zevende verjaardag wilde Kesz zelf geen cadeaus krijgen, maar juist andere straatkinderen iets geven: Gifts of Hope. Dat jaar startte Kesz zijn eigen organisatie, Championing Community Children, waarmee hij straatkinderen hoop wil geven en ze wil laten zien dat ze invloed hebben op hun eigen toekomst. Elke week trekt hij met zijn vrienden naar achtergestelde gemeenschappen om kinderen te onderwijzen over hygiëne, voeding en kinderrechten. Hij gaat zelfs nog een stap verder door kinderen op te leiden om elkaar les te geven. Hij heeft hiermee inmiddels meer dan 10.000 kinderen in zijn omgeving geholpen.

De insteek van de organisatie is ook heel praktisch. De kinderen die door Kesz geholpen worden krijgen eenvoudige slippers, waardoor ze niet op hun blote voeten over straat en door het vuilnis lopen. Ook trok Kesz in zijn jonge jaren er al op uit om wonden te verplegen.

De  ceremonie

Tijdens deze achtste uitreiking van de Kindervredesprijs werd voor het eerst een speciaal onderzoek gepresenteerd over de thematiek van de winnaar. Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten, stond stil bij de bevindingen van het eerste “KidsReport” met als titel:  “Street Children Have Rights Too!”. In het rapport wordt benadrukt dat de rechten van straatkinderen nog steeds met voeten worden getreden.

Kesz ontving de prijs uit handen van Desmond Tutu, de beschermheer van KidsRights en van de Kindervredesprijs. Volgens Tutu is Kesz een waardig en inspirerend voorbeeld van “a new voice for the voiceless”. Kesz ontving de Nkosi, een bijzonder sculptuur dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt. Het beeld staat symbool voor de impact die de Internationale Kindervredesprijs heeft: de prijs heeft in de afgelopen jaren miljoenen mensen bereikt en biedt Kesz een wereldwijd platform om zijn stem te laten horen en zijn moedige verhaal te vertellen.

De ceremonie werd afgesloten met een speciale aankondiging door Mayra, de Internationale Kindervredesprijswinnares van 2008. Met een confronterende videoboodschap werd de “Remember2015” beweging gelanceerd, een initiatief van KidsRights om de Millennium Development Goals voor kinderen, die gesteld zijn met als einddatum 2015, opnieuw onder de aandacht te brengen.

“World leaders promised to address three problems that affect children by 2015: extreme poverty, death and lack of education. Not enough progress is being made. Help us remind them to keep their promise. Join us by signing the petition.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook