fb
Damespraatjes Damespraatjes

Winkeltje spelen

Vroeger was alles beter. Althans, zolang we Facebook, iPhones en TV on Demand buiten beschouwing laten… Maar doe nou eens je ogen dicht en denk aan vroeger, wat komt dan als eerste bij je op? Met wie speelde je na school? Wat deden jullie? Bij hoeveel huizen heb je belletje geleld?

Imaginairy world
Als ik terug denk aan mijn kindertijd word ik spontaan vrolijk. Zodra ik rond 15.15 uur thuis kwam uit school stapte ik een compleet andere wereld in. In deze wereld van vriendjes, vriendinnetjes en hutten bouwen leken de dagen te kort en het bos achter ons huis te klein. My imaginary world.

Maar, de wind werd kouder, de blaadjes bruiner en langzaam maar zeker jaagt de herfst mijn vriendjes en mij naar binnen. Geen bomen om te beklimmen, geen vreemde kinderen om ‘problemen’ mee te zoeken en geen greppels om eindeloos doorheen te rollen… Saai? Nee hoor! Wij speelden winkeltje!

Winkeltje spelen
Winkeltje spelen was misschien niet het meest coole om na school te doen, maar zodra het te koud was om buiten te spelen deelde het absoluut de eerste plaats met een tent in de woonkamer bouwen in de ‘what to do after school top 10’. Perfecte bezigheid waar ik tegenwoordig maar angstaanjagend weinig kinderen over hoor.

Dat een Nintendo DS veel beter voor je reputatie dan een plastic appel is, snap ik ook nog wel. Maar wat ik niet snap is waar de creativiteit van kinderen die slechts 15 jaar jonger zijn dan ik gebleven is! Laatst was ik op een verjaardag (erg gezellig trouwens!). Aan de ene kant van het huis zitten de volwassenen te eten, kletsen en genieten van een heleboel glazen wijn. Aan de andere kant van het huis zitten de kids met de TV aan, Bart Smit DJ-set doet zijn werk en 4 iPods slingeren door de kamer.

Als ik terugdenk aan mijn verjaardagen van vroegen speelden we ook toen uren lang buiten. “Durf jij bij die enge man de bal in de tuin te schoppen?” en “Hoeveel oudjes van het bejaardentehuis doen de deur open als we alle bellen tegelijk indrukken?” waren de meest gehore kreten op mijn feestjes. Jammer dat veel kinderen tegenwoordig niet eens meer naar buiten willen.

Maar, om terug te komen op het winkeltje spelen… GO ALBERT HEIJN! Sinds een paar weken krijg je bij iedere € 15 aan boodschappen een plastic miniatuur product (oh, wat zouden Lays, Peijnenburg en Milka wel niet betaald hebben?!) waarmee je weer lekker ouderwets winkeltje kan spelen. Voor een kleine bijdrage is er een heuse winkel te verkrijgen waarmee uren speelplezier gegarandeerd is. Hoewel, uren speelplezier? Die kids pakken toch veel liever die kekke Nintendo op PSP?

Hierbij een oproep aan mijn zusje die regelmatig oppast:

Lieve Amber,

Please, please, pleaseeeeeeeeee!!! Geef niet die leuke winkelspulletjes aan je oppas kinderen, zij spelen toch veel liever met hun Nintendo DS Light. Geef ze maar aan mij, dan maak je mij zooooooo blij☺

Groeten,

Je Zus

Nog één keertje
Als het keihard regent (en dat doet het verdacht vaak in Nederland) denk ik regelmatig terug aan het winkeltje spelen. Oh, wat zou ik dat graag nog één keer doen! Misschien kan Amber haar oppas kinderen vragen of zij toevallig nog wat winkelspulletjes over hebben….? Voor hun bestaat er vast een Nintendo versie.

 

Mara Blikslager Damespraatjes
Mara Blikslager
Redacteur Damespraatjes
@MaraBlikslager 

Mara Blikslager (19 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Annemarie -

Heerlijk, winkeltje spelen!

Ook in mijn werk in de kinderopvang bij de buitenschoolse opvang merken mijn pedagogisch medewerkers dat veel kinderen tegenwoordig met de ipad,nintendo of mp-4 opgroeien.
Of ze echt ‘groot worden’ daarmee is nog maar de vraag.
Gelukkig zijn wij wat dat betreft een ouderwets en klein kindercentrum in Lelystad.
Kinderen spelen buiten,ook met wat regenweer. Gewoon de regenlaarsjes aan en juist lekker zingen en springen. Niet dat elke leidster dit zomaar doet,want ook daar merk je de generatieverschillen. De één vindt het heerlijk en doet het gewoon, de ander moet er niet aan denken, want dan wordt ze vies…… Maar het wordt wel gestimuleerd.
Kinderen krijgen bij ons materialen aangereikt waarmee ze zelf kunnen ontdekken en experimenteren. Want dat is waar je ook veel van leert. Bij de BSO worden oude lakens en dekbedhoezen gebruikt om met wasknijpers hutten te bouwen om de tafels heen. En verhalen voorlezen,laten vertellen, discussiëren etc.
Niet alle kinderen kunnen tegenwoordig zelf of gezamenlijk spelen, daarin merk je ook de invloed van het nintendo-ipad-staren!
Wij vinden het voor veel kinderen, maar zeer zeker voor deze DS generatie daarom fijn dat zij bij ons komen spelen.
En om op je winkeltje vehaal terug te komen, wij kopen zelf onze boodschappen voor de groepen bij AH,krijgen daardoor heel veel mini’s en zijn nu ook bij de BSO een flinke winkel begonnen.
Er was al een echte houten winkelkraam, nu met extra winkelvoorraad van de AH.
Onze dubbele bieden wij zelfs op de facebookpagina aan van onze kinderopvangorganisatie.

Dus als jij voor ons een danoontje hebt, heb ik voor jou een blikje knakworstjes of een gloeilampje!

Annemarie Kleverwal

Reageer ook