fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wijn met kaas combineren doe je zo!

Niets zo gezellig als borrelen met vriendinnen onder het genot van een goed glas wijn met daarbij een lekker stukje kaas. Helemaal leuk als die kaas en wijn ook nog eens perfect samengaan! Want hoe je deze twee lekkernijen combineert, heeft grote invloed op de smaak van beide. Als je dit op de juiste manier doet, versterken de smaken elkaar. Doe je dat niet? Dan kunnen de smaken elkaar juist overheersen – en dat is natuurlijk zonde. Dus wil jij jouw borrel naar een hoger niveau tillen en je vriendinnen verrassen met een kleine wijn & kaas proeverij? Wijn met kaas combineren: we leggen je uit hoe je dat doet!

Stap 1: kaas selecteren

Denk eerst na over welke kaas je gaat selecteren voor je proeverij. Zorg altijd voor een mooie afwisseling tussen verschillende soorten kaas. Dus ga voor een zachte kaas, één met witte korst, één met rode korst een harde kaas en nog een blauwaderkaas. En dan kun je natuurlijk naar de supermarkt om je inkopen te doen, maar veel leuker is het om je te laten adviseren bij een speciaalzaak of kaas groothandel. Zo kom je echt met iets unieks!

Stap 2: wijn kiezen

Heb je een mooie selectie aan kaasjes ingeslagen? Dan is het tijd om hier de juiste wijn bij te vinden. Breng een bezoekje aan de slijterij of pak het helemaal professioneel aan door naar de groothandel voor horeca te gaan. Zoek goed uit welke wijn bij welke kaas samengaat. Zo kies je bij zachte kaas en kaas met witte korst als een brie of camembert voor een frisse witte wijn. Bij de kaasjes met een sterkere smaak kies je juist weer voor een volle, rode wijn. Bij de pittige smaak van een blauwaderkaas gaat de zoete smaak van een port goed samen.

Stap 3: show je kennis

Wil je jouw mini proeverij nóg specialer maken? Schenk bij ieder kaasje een klein glas wijn en vertel hierbij meer over de wijn en waarom deze de smaken van de kaas naar voren brengt. Zoek bijvoorbeeld de regio van herkomst uit, uit welk jaar de wijn komt en welke smaken en aroma’s erin te ontdekken zijn. Zo leren je vriendinnen ook nog wat!

Jouw ervaring van wijn met kaas combineren

Heel benieuwd zijn we voor welke combinaties jij zou gaan. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Polina Kovaleva via Pexels

 

Reageer ook