fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wendil is verslaafd aan Valium: “Na een korte periode kon ik niet meer zonder”

Als je aan een verslaafde denkt, dan denk je al snel aan een eenzame, zielige man die elke nacht onder een brug slaapt. Toch zijn er ook andere mensen die kampen met een verslaving. Mensen waarbij dit een heel stuk minder zichtbaar is. Eén van die mensen in Wendil. Ze is 48 jaar oud, moeder van 4 kinderen en al jaren verslaafd aan Valium. 

Waarschuwen

“De reden waarom ik contact met jullie heb gezocht, is omdat ik andere vrouwen graag wil waarschuwen” begint Wendil haar mail aan ons. Bijna een half miljoen mensen in Nederland slikt dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen. Van deze mensen is het grootste deel vrouw. Niet alleen zijn er meer vrouwen die de middelen gebruiken, ze gebruiken ze ook nog eens langer, gemiddeld 12 tot 20 jaar, lezen we op de website van Solutions. “Om deze reden vind ik dat er in de media best wat meer aandacht aan besteed mag worden.”

Zware tijd

Als moeder van vier kinderen had Wendil het niet altijd makkelijk. “Ik ben natuurlijk dol op ze, maar het is vaak erg druk in huis” vertelt Wendil. “We hebben vier heerlijke jongens, die werkelijk het hele huis op zijn kop kunnen zetten.”

Vijf jaar geleden wordt de man van Wendil ernstig ziek. “Hij heeft de ziekte van Crohn en het ging een periode heel erg slecht met hem. Hij was heel ziek en kon die periode eigenlijk alleen maar in bed liggen.” In deze tijd staat Wendil grotendeels alleen voor de verzorging van hun jongens. “Mijn man was ziek, maar het leven ging gewoon door. Ze moesten naar school, vriendjes en clubjes. Daarnaast werkte ik vier ochtenden per week in de supermarkt en deed ik vrijwilligerswerk in het dierenasiel.”

Slaapprobelemen

Als Wendil aan het einde van een zware dag in bed lag, lukte het haar maar niet om in slaap te vallen. “Ik was doodop, maar slapen ging niet. Ik maakte me zorgen om mijn man, de kinderen en dacht aan al het werk dat nog moest gebeuren.” Toen Wendil op een gegeven moment nog maar twee uur per nacht sliep, besloot ze naar haar huisarts te stappen.

“Mijn huisarts wist van de ziekte van mijn man en kon zich goed voorstellen dat het de nodige slapeloze nachten met zich mee kon brengen. Normaal gesproken deed hij het liever niet, maar hij schreef een recept voor Valium uit” Diazepam is de werkzame stof in Valium. Diazepam heeft een rustgevend en angstremmend effect. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen, angstgevoelens en paniekaanvallen.

Heerlijk slapen

“Meteen na het bezoek aan de huisarts kon ik de Valium ophalen bij de apotheek. Die avond nam ik -in overleg met mijn man- het eerste tabletje. Binnen no-time voelde ik mezelf heerlijk ontspannen en kwam ik in een diepe slaap. De volgende ochtend werd ik voor het eerst uitgerust en ontspannen wakker.” De Valium heeft het gewenste effect en Wendil besluit ook de nacht daarna een pil te nemen. En de nacht daarna. En ook de nacht daarna.

“De huisarts had aangegeven dat ik het niet te vaak mocht gebruiken. Alleen als ik anders écht niet kon slapen en niet vaker dan ééns in de drie dagen. Heel dom, maar dit heb ik wel gedaan. Binnen twee weken waren de pillen op.” Wendil durft haar huisarts niet te bellen om om een nieuw recept te vragen. Hij had haar uitgelegd dat de slaapmiddelen een verslavende werking hebben en dat ze er daarom vooral niet te vaak gebruik van moest maken.

Verslaafd

Wendil probeert één nacht zonder de Valium in slaap te komen, maar valt dan weer terug in haar oude slaapprobleem. “Het was zelfs erger dan eerst. Waar ik eerst nog wel een paar uur kon slapen, sliep ik nu helemaal niet meer.” Wendil besluit online nieuwe Valium te bestellen. “Binnen twee dagen had ik het in huis en kon ik weer heerlijk slapen.”

Sindsdien is Wendil niet meer gestopt met het gebruik van de Valium. “Mijn man en kinderen weten het, maar zeggen er niks over. Het is iets waar we niet over praten en dat vind ik wel prettig. Toch zit het mij natuurlijk enorm dwars. Ik ben van plan om te stoppen, maar doe dit pas als het rustiger is thuis. Dan zoek ik professionele hulp. Zelf stoppen lukt mij niet meer.”

Wij nodigen jullie van harte uit om (op respectvolle wijze) te reageren op het verhaal van Wendil. Ben jij zelf ook verslaafd aan een slaap- of kalmeringsmiddel? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar de juiste instanties. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook