fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke verzekeringen zijn slim om af te sluiten? Hier een handig overzicht!

Ik kon vroeger niet wachten om lekker op mezelf te gaan wonen. Ik was begin twintig en toe aan mijn eigen ruimte. Bij op mezelf wonen kwam best veel kijken. Waar ik niet aan had gedacht: verzekeringen. Dat was iets wat mijn vader thuis altijd deed. Inmiddels weet ik beter. Welke verzekeringen zijn slim om af te sluiten? Wij zochten het voor je uit.

Dat je ouders van alles achter de schermen op administratief gebied voor je regelen, is nooit echt zichtbaar. Wat er allemaal bij komt kijken om een beetje veilig en verzekerd te leven ontdek je als je je eigen huishouden gaat voeren. Sinds mijn beste vriendin jaren geleden naar Amerika is geëmigreerd, ben ik verzekeringen in Nederland gaan waarderen. Als ik hoor hoeveel zij moet bijbetalen als ze bijvoorbeeld in het ziekenhuis is geweest, sta ik te klapperen met mijn oren. Soms krijg ik het gevoel dat we alles maar tot op het bot verzekeren en vind ik dat soms wat overdreven. Totdat er iets gebeurt natuurlijk! Dan ben je blij als je een verzekering hebt. De eerste die ik afsloot was een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Zo moet iedereen die een hypotheek heeft een woonhuisverzekering afsluiten. Niet te verwarren met de inboedel en opstalverzekering die we straks bespreken. Wie een huis huurt, hoeft geen woonhuisverzekering af te sluiten, daarvoor zorgt de verhuurder. Ook verplicht is de basisverzekering zorg. Met deze verzekering ben je verzekerd voor ziekenhuisopname, medicijnen, kraamzorg en geneeskundige zorg. De laatste verzekering die iedere Nederlander moet afsluiten is een WA verzekering voor de auto. Deze dekt de schade als je onverhoopt schade veroorzaakt bij een ander.

Goedverzekerde benen

Als je deze drie verzekeringen hebt afgesloten, zit je goed. Vervolgens kan je het zo gek niet verzinnen, of je kunt het verzekeren. Zo heeft voetballer Ronaldo zijn benen laten verzekeren voor 144 miljoen dollar en David Beckham deed hetzelfde maar dan voor 70 miljoen. De borsten van Dolly Parton zijn voor 600.000 dollar verzekerd terwijl Keith Richard van The Stones zijn middelvinger voor 1,6 miljoen liet verzekeren. In Nederland is bekend dat pianist Wibi Soerjadi zijn vingers heeft laten verzekeren. Voor de wat minder bekende Nederlanders is dit niet nodig. Maar een aantal verzekeringen is wel handig.

Je nieuwe fiets

In een land waar miljoenen mensen dagelijks de fiets pakken om van A naar B te komen en waar per jaar zo’n half miljoen ongewild van eigenaar verwisselen, is een fietsverzekering geen overbodige luxe. Zeker als je net een nieuwe stalen ros hebt gekocht.

Betaal premie voor je huisdier

Een vriendin vertelde dat ze een verzekering voor haar kat had afgesloten. Wat? Aanvankelijk vond ik dat vreemd en onnodig. “O ja? En wat nou als Saar chronisch ziek is? Heb je enig idee wat een dierenarts kost?” Daar had ze een punt. Dierenartskosten kunnen flink oplopen en je weet van te voren dat je je huisdier altijd de beste zorg wilt geven.

Aansprakelijkheidsverzekering

Eerder stipten we de inboedel een aansprakelijkheidsverzekering aan. Een niet verplichte doch belangrijke verzekering. Je bent dan verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Ben je bij je een vriendin en stoot je per ongeluk haar Ming-vaas om? Niets aan de hand als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Maar ook als je kind een deuk in de auto van je buurman rijdt met zijn driewieler is er geen paniek.

Inboedelverzekering

Ook al heb je jouw woning minimalistisch ingericht, dan nog is het raadzaam een inboedelverzekering af te sluiten. Je moet er niet aan denken dat er bij je wordt ingebroken of dat er brand uitbreekt. Met een inboedelverzekering verzeker je je spullen tegen gebeurtenissen die je niet zag aankomen zoals inbraak, brand of waterschade. Een opstalverzekering heb je nodig als je een huis gaat kopen.  Met een opstalverzekering verzeker je je woning voor onder meer water, brand of inbraak en zijn garages en schuurtjes tot vijftig vierkante meter meeverzekerd.

Prettige gedachte

Het lijkt soms allemaal wat overdreven al die verzekeringen en misschien ben je geneigd om te snel nee te zeggen; wij raden je aan er toch even over na te denken.

Hoe denk jij over het afsluiten van verzekeringen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

1 reactie

Joris -

“Zo moet iedereen die een hypotheek heeft een woonhuisverzekering afsluiten. Niet te verwarren met de inboedel en opstalverzekering die we straks bespreken.”
Wat is het verschil tussen een woonhuisverzekering en een opstalverzekering precies?

Reageer ook