fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke trouwjurk past het beste bij welk figuur?

Welke trouwjurk past het beste bij welk figuur?

Op het persportaal van het ANP lees ik dat er maar liefst 12 data in 2024 populair zijn om te trouwen en dat dit voornamelijk de vrijdagen zijn. In het artikel staat – even kort samengevat: “Een aantal jaar geleden was de zaterdag nog het populairste, maar omdat vrijdag officieel een doordeweekse dag is scheelt het vaak wel wat in prijs. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat het weekend is, zodat iedereen kan bijkomen van een mooi feest”. Waar je ook voor kiest, feit blijft dat het goed organiseren van een bruiloft veel tijd kost. Veel stellen beginnen dan ook al een jaar van tevoren met de eerste voorbereidingen zoals het boeken van een locatie en het uitzoeken van kleding. En daar wil ik het graag even over hebben. Eelke trouwjurk past het beste bij welk figuur? Lees je mee?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by De Bruidshoek (@bruidshoek)

Iedereen is uniek

Iedereen is uniek en dat geldt natuurlijk ook voor het figuur dat je hebt. Toch zijn er een soort ‘standaard’ figuren waar men naar kijkt als het aankomt op kleding. Laten we voorop stellen dat het altijd belangrijk is dat jíj je goed voelt en je niet laat beïnvloeden door wat anderen vinden. Wendyonline.nl zegt in een artikel over figuurtypes 6 verschillende soorten te herkennen voor dames: “Je kunt aan de hand van de figuren zien welke type figuur je hebt, namelijk X, V, O, H, A en 8. Daarnaast geven ze tips over hoe je je het beste kunt kleden. Zoals wanneer je bijvoorbeeld meer nadruk op je taille moet leggen en hoe rust creëert aan de bovenkant als je daar wat voller bent”. Maar als het aankomt op het passen en uitkiezen van trouwjurken van Bruidshoek, dan is er nog net iets meer te vertellen. Sommige jurken passen nou eenmaal niet zo heel goed bij specifieke figuren. Maar, wij willen het erover hebben wat er nou juist wél goed staat!

Peerfiguur

Iemand met een peerfiguur heeft vaak brede heupen, ronde billen en stevige dijen. Daarnaast is het vaak ook zo dat deze dames kleinere borsten hebben, en duidelijk zichtbare taille en smalle schouders. Probeer dus als je je trouwjurk uitkiest de nadruk te leggen op het bovenlichaam. Een jurk met een A-lijn of een prinsessenjurk is vaak de beste keuze!

Appelfiguur

Een dame met een appelfiguur heeft vaak een grotere buste en brede schouders in vergelijking met de dijen en heupen. Om dit niet te accentueren is het goed om de focus te verplaatsen naar de onderkant van het lichaam. Een A-lijn jurk of een empire model jurk is voor dit figuur aan te raden.

Zandloperfiguur

De schouders en heupen zijn bij een zandloperfiguur ongeveer even breed, terwijl de taille duidelijk een stuk smaller is. Er ontstaat hierdoor een X-vormig silhouet, vandaar de vergelijking met een zandloper. Eigenlijk is dit figuur als het aankomt op het uitkiezen van een trouwjurk ideaal, maar de keuze maken voor een strapless model met een goed decolleté is altijd een goed idee.

Recht figuur

Een recht figuur kenmerkt zich door schouders die net zo breed zijn als de heupen en taille. Daarnaast is de vrouw in kwestie vaak erg slank en heeft ze lange benen. Een A-lijn jurk met een lage taille, een korte jurk met wat volume en een jurk met off-shoulder mouwtjes is voor dit figuur meestal een goede keuze!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by De Bruidshoek (@bruidshoek)

Een stukje geschiedenis van de bruidsjurk

Ik lees in een artikel op isgeschiedenis.nl dat er een hoop is veranderd als we kijken naar bruidsjurken door de eeuwen heen. “De oude Grieken droegen al een speciale jurk voor hun huwelijksdag. Ook tijdens de Middeleeuwen werd er speciaal voor deze gelegenheid een kleermaker aan het werk gezet. Gedurende de Renaissance en Barok ging men met de trends en vanaf de 15e eeuw werd de hoge hoed een mode-dingetje voor bruiden. Waar in het verleden een witte jurk stond voor maagdelijkheid, werd aan het begin van de 20e eeuw ook de zwarte jurk steeds vaker gezien. Dit leek te komen door de verzwaring van de kerkelijke opvattingen. Na de Eerste Wereldoorlog trok men doorgaans haar beste en mooiste jurk aan,. Die jurk werd ook naar andere soortgelijke gelegenheden (bijvoorbeeld het huwelijk van iemand anders) opnieuw gedragen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er zelfs wel eens getrouwd in een parachute, omdat er gewoonweg geen geld was om een dure jurk te kopen. Omdat de bruidegom vaak in het leger zat (men trouwde dan vaak in legeruniform en niet in trouwpak) nam deze een niet bruikbare parachute mee welke werd omgetoverd tot trouwjurk voor de bruid.

Geschreven door Mara, redacteur lifestyle

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Bronnen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook