fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke kleuren gebruik ik in mijn huis? Zo maak je kleurkeuzes!

kleurkeuzes

Wanneer je een kamer opnieuw wilt inrichten wil je het natuurlijk beter doen dan hoe het eerst was. Geen half werk meer, dit is hét moment om na te denken over kleurkeuzes. En dan niet alleen op de muren, maar ook in het meubilair, en alle dingen die je in je kamer kunt vinden. Kleurkeuzes in een woonkamer zijn zeer subjectief, wat betekent dat er geen goede of verkeerde manier is om een kleurenschema voor je huis te kiezen.

Maak je niet druk als je niet alle kleurtheorieën uit je hoofd kent of dat je niet een kleurenwiel bij de hand hebt. De belangrijkste overweging is het vinden van een kleurenpalet dat bij je past. Maar hoe maak je goede kleurkeuzes? Moet alles dan maar de deur uit en schaf je alleen nog maar spullen aan die dezelfde pasteltint hebben? Alles kan, maar vaak is dat helemaal niet nodig. De volgende tips voor het kiezen van een kleurenschema helpen je om kamers te vullen met tinten die je persoonlijke stijl prachtig weerspiegelen.

Experimenteer Kamer

Als je voor het eerst op zoek gaat naar kleurencombinaties, kies dan een kamer om te experimenteren. Kleur kan intimiderend zijn, vooral als het de eerste keer is dat je decoreert. Als je wilt experimenteren maar niet zeker weet waar je moet beginnen, wordt er soms aangeraden om een kleine ruimte in huis te kiezen in plaats van de belangrijkste kamers, zoals je studeerkamer of nog groter, de woonkamer! Dit geeft je de kans om nieuwe kleuren of behangpatronen te testen zonder een grote verplichting aan te gaan. Zorg ervoor dat je een plan hebt voordat je begint.

Zoals alles omtrent decoreren, is het belangrijk om een algemeen concept voor je huis te hebben voordat je een bepaalde kamer gaat kleuren. Maar wat ga je dan precies doen in die kamer? Met de 60-30-10 regel voor kleurkeuzes kom je al een heel eind om je kamer mooi in te richten.

De 60-30-10 regel

Deze regel is de beste vriend van elke interieur expert. Wat je persoonlijke smaak ook is of hoe je wilt dat je kamer eruit ziet, deze regel kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat de kleuren in de kamer in balans blijven. Met deze aanpak gebruik je drie kleuren. 60, 30 en 10 verwijst naar de percentages van je ontwerp dat alles vormt.

Eerst kies je een tint die je als de dominante tint wilt gebruiken. Dit is de 60 procent. Vaak is dit een iets ingetogen kleur die veel van de ruimte inneemt. Waar je deze kleur toepast in de kamer mag verschillen, maar het makkelijkst lijkt wel om dit op je muren te zetten. Let erop dat wanneer je deze kleur toepast in je kamer, dat het niet overweldigend overkomt. Het is namelijk je canvas waarop je kleuraccenten gaat toepassen.

Je tweede kleur is de 30 procent kleur. Deze kleur mag best wat gewaagder zijn. Hierdoor komen bepaalde elementen naar voren en springen ze er iets uit. Als laatste heb je nog 10 procent om echt sterke kleuren te gebruiken. Dit zijn vaak kleine objecten zoals een stoel of een kastje. Die mogen er spreekwoordelijk met kop en schouder boven staan zodat ze de aandacht trekken. Kussens werken ook goed!

Nog een tip voor je kleurkeuzes

Warme en koele kleuren verwijzen naar waar specifieke tinten op het kleurenwiel vallen. Je hoeft dat kleurenwiel niet uit je hoofd te leren, maar als je soms even kijkt waar een kleur ongeveer op het kleurenwiel valt, heb je veel profijt ervan.

Traditioneel worden kleuren zoals rood, oranje en geel gezien als warme kleuren omdat ze levendiger zijn. Neutrale kleuren zoals bruin en oker horen hier ook bij. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de koele kleuren, zoals blauw, groen en paars, net als grijs trouwens.

De keuze voor warme of koele kleuren gaat de energie van je kamer beïnvloeden. Omdat warme kleuren de neiging hebben om een kamer een vrolijk en uitnodigend gevoel te geven, zijn ze het beste in zogenaamde actieve ruimtes, dus een keuken, woonkamer of eetkeuken. Koele kleuren daarentegen zijn ingetogener. Ze werken het beste in slaapkamers en kantoorruimtes, waar een rustige energie beter werkt.

Voordat je begint met de kleurkeuzes

Staar je er niet te blind op om ervoor te zorgen dat echt alles in je kamer kleur technisch klopt. Elke fan van interieurdesign doet haar stinkende best om een kamer te creëren die mooi en stijlvol is. Soms zijn ze zo gericht op het creëren van de perfecte look, dat het vinden van bijpassende elementen en de kleurkeuzes een obsessie worden. Het enige wat je hiermee bereikt is een kamer die niet meer als thuis voelt, maar als museumruimte, of levend schilderij. En wie wil zo nou wonen?

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook