fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke haag past bij jouw tuin én bij jou?

welke heg past bij jou

Hoe zorg je ervoor dat je een beetje privacy in je tuin hebt? Je kunt een dichte schutting plaatsen en deze laten begroeien als je toch een groene uitstraling wilt, maar je kunt ook kiezen voor een mooie haag. Maar ja, welke haag past bij jouw tuin en bij jou? Wij zochten het uit!

Wie een haag in zijn tuin plant is verzekerd van privacy. En veel mensen stellen dat op prijs. Zij hebben niet altijd zin in een praatje met de buren, maar willen even met rust worden gelaten. Door het plaatsen van een heg, creëer je een eigen wereldje waar niemand naar binnen kan gluren. Natuurlijk kun je kiezen voor een stenenschutting of eentje van hout, maar een haag zorgt voor net wat meer sfeer. In onze achtertuin staat een beukenhaag en het voordeel daarvan vind ik dat deze haag zomer en winter blad houdt. In de zomer is het fris groen, in de winter roestbruin. Bovendien biedt onze beukenhaag onderdak aan vogeltjes, egeltjes en insecten en dat vind ik geweldig.

Maar welke haag dan?

Je hebt besloten om de scheefstaande schutting er eindelijk uit te slopen en er een haag voor in de plaats te zetten. Maar voor welke haag kies je? Wat vind je leuk, wat past bij je tuin? Wil je het hele jaar door een groene haag hebben, of vind je een bladverliezende haag geen probleem? Gebruik je de haag alleen voor afscheiding met de buren, of wil je ook haagjes in de tuin? Zoek ook goed uit wat voor een onderhoud de haag nodig heeft. De ene heg is bewerkelijker dan de ander. We hebben de populairste hagen voor je op een rijtje gezet.

Beukenhaag

Zoals gezegd wordt er vaak gekozen voor de winterharde beukenhaag. Je kunt kiezen uit een rode of een groene beukenhaag. In de herfst kleurt het blad in prachtig bruin oranje, maar blijft er wel aanzitten. De meest populaire beukenhaag is de Fagus Sylvatica.

Taxushaag

Geen zin in veel onderhoud? Kies dan voor de Taxus, de haag die in de winter ook lekker groen blijft. Een populaire taxushaag is de Taxus baccata. Een fijne haag, die je makkelijk kunt snoeien. Hoef je niet vaak te doen, want deze haag groeit wat langzamer dan anderen. Leuk is dat er in de herfst besjes aan komen die vogels aantrekken.

Laurierhaag

Ben je op zoek naar een mooie, groene en dichte haag, dan is de laurierhaag wat voor jou. De Prunus groeit best snel en is super sterk. Het hele jaar door heeft de haag groene, glanzende blaadjes en net als bij de Taxus groeien er in de herfst besjes aan. Wel moet deze haag regelmatig worden gesnoeid.

Buxushaag

De buxus is ook niet meer weg te denken uit veel tuinen. Je kunt deze haag hoog laten groeien, maar ook laag en kort doet deze haag het goed in de tuin. De buxus wordt vaak gebruikt om creatieve vormen in de tuin te maken. Het blad blijf het hele jaar groen.

Haagliguster

Een andere populaire haag is de snelgroeiende Ligusterhaag. In de zomer komen er prachtige witte bloemen aan en in de winter zwarte besjes. Een heerlijke haag voor vogels en insecten dus.

Dit is slechts een greep uit de vele hagen. Het is maar net wat je leuk vindt, hoeveel tijd je aan onderhoud kwijt wilt en wat voor een tuin je hebt. Laat je informeren door een tuinspecialist, dan weet je zeker dat je de juiste haag in je tuin plant!

Weet jij al welke haag je gaat kiezen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Gustavo Fring via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Nico -

Hallo, leuk dat jullie de opties voor hagen op een rijtje zetten! Fijn als mensen meer voor hagen kiezen, want dat is zoals jullie zeggen erg sfeervol En goed voor de biodiversiteit. Het zou hier natuurlijk super waardevol zijn om er ook een paar afbeeldingen bij te doen, en beschrijven wat voor een diersoorten je bij de verschillende hagen kunt verwachten, wat jullie al wel vrij algemeen doen. Hoeveel onderhoud ze nodig hebben etc. Verder nog een opmerking: Een beukenhaag houdt weliswaar zijn blad maar is wel vrij transparant in de winter, en krijgt pas heel laat in de lente nieuw blad.

Reageer ook