fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke excuses bedenk jij om maar niet bij hem weg te hoeven gaan?

‘Als je wilt dat je partner verandert, verander dan van partner’, hoorde ik laatst als uitspraak van een Vlaamse therapeut. Soms ben je geneigd om te blijven hangen in een relatie, die niet langer past bij je verlangens of wat goed voor je is. Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen.

1. Hopen dat het nog verandert

Je kunt hopen dat het nog verandert. Hij komt bijvoorbeeld net uit een andere relatie en zegt rustig aan te willen starten. Je gunt hem zijn tijd daarvoor. Gaandeweg merk je dat het hem wel goed bevalt zo, en dat hij niet van plan is jullie samenzijn uit te breiden. Terwijl jij wel toe bent aan het opbouwen van meer.

2. Genoeg je best blijven doen

Hoewel de relatie niet aan je wensen voldoet, of bepaalde eigenschappen van hem je tegenstaan, ben je onzeker of er voor jou iemand bestaat die beter past. Geen zin of puf om weer op zoek te gaan naar een nieuwe man, hoop je dat het wel bij draait als je maar genoeg je best blijft doen om er iets van te maken.

3. Wat jullie hebben is uniek

Hij neemt het niet altijd zo serieus met de afgesproken trouw tussen jullie. Je hebt hem al eens een scheve schaats vergeven. Als hij je belooft het niet weer te zullen doen, wil je hem maar al te graag geloven. Wat jullie samen hebben, heb je nog nooit meegemaakt. Dat zul je nooit weer kunnen vinden.

Balans te scheef

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, ben ik absoluut voor het onderzoek naar wat jullie met en van elkaar kunnen leren. Zeker als er kinderen in het spel zijn loont het extra de moeite er samen uit te komen. Maar soms blijkt de balans tussen wat er goed en niet goed is in jullie relatie toch te scheef. Wat je dan kan doen, is allerlei excuses bedenken om maar niet bij hem weg te hoeven gaan. Je kunt gaan marchanderen om het voor jezelf maar goed te praten en hoop te houden. Toch is het soms voor jullie beiden beter om afscheid te nemen van elkaar, en jezelf weer vrij te maken voor nieuwe liefde, een die meer als vanzelf gaat. Je kunt bang zijn om die keuze te maken uit angst voor de eenzaamheid die na de breuk zal volgen. De vraag is echter of je je meer eenzaam zult voelen als je alleen bent of in een relatie waar de energie niet genoeg stroomt en je jezelf uiteindelijk tekort doet.

Heb vertrouwen

Je bent het waard om van te houden. Hou dan ook genoeg van jezelf om voor je eigen geluk te kiezen. Wees niet te bang dat er niemand anders voor je is of dat het nooit meer beter kan worden dan dit. In plaats van je energie te blijven stoppen in het willen veranderen van hem of de relatie, kun je ook je tijd en aandacht besteden aan het gunnen van een nieuwe kans voor jezelf. Want je mag erop vertrouwen dat waar er een deur dicht gaat, er zich een ander zal openen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook