fb
Damespraatjes Damespraatjes

Weekend weg naar Schouwen-Duiveland: dit zijn de hoogtepunten!

Ik ben al jaren een fanatieke ’toerist in eigen land’. Tijdens mijn fietsreizen geniet ik altijd intens van de typisch Nederlandse landschappen, onze schilderachtige kustlijn en de diverse natuur. En hoewel ik absoluut dol ben op vakanties in tropische oorden, maak je mij dus ook heel gelukkig in Nederland. Ik hoefde dan ook geen seconde na te denken, toen ik werd uitgenodigd op persreis naar het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Ja, ook ik moest even opzoeken welke van de eilanden dit ook al weer was ;-). Schouwen-Duiveland is het bovenste eiland van Zeeland en staat bekend als écht vakantie-eiland. Zo vind je er de badplaats Renesse, het gezellige Burgh Haamstede en havenstad Zierikzee. Ondanks dat ik vaak door Schouwen-Duiveland heb gefietst, ken ik het toch minder goed dan ik zou willen. Want wat zijn nou de hoogtepunten van dit mooie eiland? Samen met een groep gezellige bloggers laat ik je zien wat je absoluut niet mag missen als je een weekend weg naar Schouwen-Duiveland organiseert!

Programma weekend weg naar Schouwen-Duiveland

Benieuwd wat wij op het programma hadden staan? Lees dan lekker mee.

Zaterdag

Op zaterdagochtend ontmoette ik op een ruime parkeerplaats in Zierikzee de andere bloggers. Wat een leuke groep! Vanaf de eerste ontmoeting was het direct gezellig en zat de sfeer er goed in. Op naar een mooi weekend samen!

Lunch bij Sailors Inn

Ons weekend begon goed; namelijk met eten. Na een mooie rit vanuit Hilversum, was ik zeker toe aan een goede lunch. Eén deel van de groep nam plaats bij BRU17, een visrestaurant mét bijbehorende viswinkel. Hier verkopen ze verse vis en oesters, rechtstreeks van de vloot. Verser kan niet en dus een must-visit voor visliefhebbers. Wie mij wat langer volgt, weet dat ik vegetarisch eet. Geen vis voor mij dus! Samen met een paar andere bloggers bezochten wij Brasserie Sailors Inn in Bruinisse. Hier koos ik voor de lekkere en originele gepaneerde avocado. Goed om te weten: de Sailors Inn is gesloten tot eind januari 2024. Na de lunch vond de hereniging plaats van team oesters en team ‘geen vis’.

Watersnoodmuseum

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat in Zeeland de Watersnoodramp plaatsvond. Dat had ik een paar maanden geleden toevallig in de krant gelezen en ik was dan ook blij verrast dat een bezoek aan het Watersnoodmuseum op het programma stond. Hoe komt het dat juist Zeeland zoveel zwaarder is getroffen dan de rest van de Nederlandse Noordzeekust? Wat waren de gevolgen voor de bevolking? En hoe is Zeeland er weer bovenop gekomen? Onze gids, de voormalige directeur van het Watersnoodmuseum Jaap Schoof, leidde ons rond en beantwoordde al deze vragen. En dat niet alleen, hij liet ons ook zien hoe mooi het museum is ingericht en hoe interactief het is geworden. Een stuk recente geschiedenis, heel mooi in beeld gebracht.

Plompe Toren

Nog een bijzonder leuke verrassing tijdens deze trip, was het bezoek aan de Plompe Toren. Vanaf deze iconische toren heb je een waanzinnig uitzicht over het eiland. Eenmaal binnen werden we verrast door de stemmen die door de toren klinken. Tijdens het beklimmen van de toren, hoor je zo het verhaal van het verdwenen dorp Koudekerke. Het bewandelen van de trappen werd op deze manier een vermakelijke en interessante bezigheid. Eenmaal boven geniet je dankzij deze achtergrond informatie nog meer van het geweldige uitzicht over Schouwen-Duiveland en de Oosterschelde. Ik prees mezelf gelukkig dat ik dit pareltje toegeworpen kreeg. En snapte niet dat ik hier nog nooit was geweest! Een echt aanrader voor iedere Zeeland liefhebber!

Slapen met Esmée

Voldaan en met heel veel verhalen reden we naar onze overnachtingsplek: het charmante Summio Parc Port Greve in Brouwershaven. En hoe leuk is het dat ik samen met Esmée van Website4Mama een vakantiehuis mocht delen? Ons mooie huis was van alle luxe voorzien; twee slaapkamers, twee badkamers, een overdekte veranda en zelfs een sauna. Na een mooi glas wijn bij ons op de bank, hebben we met de andere bloggers heerlijk gedineerd op het park in de Brasserie. Super gezellig, flink wat ervaringen uitgewisseld en genoten van het eten dat in de grote open keuken voor ons werd bereid. Echt top!

Zondag

Na een goede nacht, hadden we weer onwijs veel zin om op pad te gaan op Schouwen-Duiveland.

Bakkerij Sonnemans

We konden de dag niet beter beginnen, dan bij Bakkerij Sonnemans. Deze traditionele bakker verzorgt hier iconische ontbijten (mét Zeeuwse Bolussen). Maar niet alleen de ontbijtjes en al het lekkers uit de bakkerij zijn de moeite waard. Bakker Sonnemans heeft namelijk ook een hotel en een museum. Zeker voor mensen die van antiek en geschiedenis houden een must. Juist vanwege dat laatste verbaasde het me dat ik hier nog niet eerder was geweest. Zowel de bakkerij, het hotel  (Hotel bij de Bakker) als het museum staan vol met items die allemaal hun eigen verhaal hebben. Van de familie van Sonnemans, maar ook van de geschiedenis van Schouwen-Duiveland, waar de bezetting door de Duitsers ook onderdeel van uitmaakte. Samen met zijn broer haalde bakker Sonnemans voormalige Duitste bunkers leeg en veel van deze spullen staan nu tentoongesteld in de bakkerij, het hotel en het museum heen. Wat een gave plek zeg!

Met de boswachter door Boswachterij Westerschouwen

Een paar jaar geleden was ik met mijn man in het bos en bij de duinen van Burgh Haamstede. Bloedheet was het toen, eigenlijk te warm om te wandelen. Nu was het heel anders, een fris windje en af en toe een spat regen. Geen weer om lang stil te staan, maar om lekker door te stappen. Boswachter Marijke Lieman, met wie we de wandeling maakten, begreep dat! Zij zette er aanvankelijk flink de pas in en toen we warmgelopen waren kwamen de verhalen. Over boomkikkertjes, damherten, vleermuizen en goudhaantjes. We bezochten ook een afgezet gebied dat zo nu en dan opengaat voor het beheer van het terrein, maar ook om af en toe rondleidingen als deze te geven. Ik kan het iedereen aanraden om dit een keer te doen. Prachtige natuur, de zee vaak op de achtergrond tegen een typisch Nederlands wolkendek zoals de oud-Hollandse Meesters dit zo graag schilderden. Zeker meenemen tijdens een Weekend weg naar Schouwen-Duiveland.

Lunch bij de Gekroonde Suikerbiet

Dat ik ooit nog trek zou krijgen na het ontbijt van die ochtend, had ik niet verwacht. Maar de buitenlucht en de wandeling met de boswachter maakten hongerig. Plek voor de lunch: Café de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee aan de haven. De eigenaar van het café verwelkomde ons met een stukje historie over de locatie. Op de kade waar het café ligt, werden vroeger suikerbieten opgesteld voor verder vervoer. Na deze wetenswaardigheden was het tijd voor de lunch. Ik koos een perfect-bereidde vegetarische Bloemkoolsteak en dronk een warme cappuccino. Super lekker! Ook leuk om te vermelden: Café de Gekroonde Suikerbiet werd in 2017 verkozen tot beste café van Nederland. En dat wil je niet missen toch?

Stadswandeling door Zierikzee

Het slotstuk! Na de lunch verzamelden we bij de Museumhaven en vanaf dat moment werden we bijna letterlijk meegesleurd in de geschiedenis van Zierikzee. Onder leiding van een verhalenverteller van Storytrail, maakten we een stadswandeling voor Zierikzee. Op meeslepende wijze trok Hildebrand ons al wandelend door de geschiedenis van Zierikzee. Van verhalen over de Tachtigjarige Oorlog tot het zoeken naar het zwaard van Mondragon: we waren nog niet bekomen van het ene verhaal, of stortten ons al weer in het andere. Eerder vertelde ik al dat ik dol ben op geschiedenis. Dankzij de verhalenverteller van Storytrail beleefde ik op een hele leuke interactieve manier veel over de geschiedenis van deze stad. Ik was zo blij! Over dit hele weekend eigenlijk, maar dat had iedere lezer denk ik wel begrepen, haha!

Gezellig een weekend weg naar Schouwen-Duiveland?

Dat was de vraag die ik bovenaan dit artikel stelde. En ik kan hem volmondig beantwoorden met: JAAAAA! Het was een onvergetelijk weekend waarin we van het ene hoogtepunt in het andere rolden. Ik hoop dat ik je met dit artikel heel wat inspiratie heb gegeven voor een weekend weg naar Schouwen-Duiveland. Krijg jij ook zin om te gaan? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂

5 reacties

Ester -

Wat een heerlijk verslag. Ik kom al ruim 25 jaar regelmatig op Schouwen Duiveland, maar toch ook nieuwe adresjes gehoord. Binnenkort maar weer eens die kant op.

Saskia -

Jullie hebben al veel moois en gezelligs gezien en op super goede plekken gegeten en gelogeerd, maar er is nog zoveel meer te zien!
Ik heb op Port Greve (waar jullie logeerden) heerlijk appartement a h meer waar ik graag kom, maar ook verhuur

Petra -

Ik ben zo gek op Zeeland.
Dat ik er kort geleden naar toe ben verhuisd.
Hier geen files of drukte.
Rust en ruimte heeft de boven toon.

Margriet Stasse -

Ik kom er regelmatig. Al de tips zijn helemaal top. Ook het strand van Westerschouwen is een aanrader, weer of geen weer! Weids met mooie hoge duinen.

Joris -

Klinkt leuk, maar nee, ik skip.

Reageer ook