fb
Damespraatjes Damespraatjes

Weegschaal met lichaamsanalyse: waarom dat een beter beeld geeft!

Ben jij het nieuwe jaar ook gezond begonnen? Ik heb heb geen specifieke goede voornemens, maar wil wel graag mijn gezonde lifestyle vasthouden. Het afgelopen jaar viel ik tien kilo af en ook dit jaar wil ik nog tien kwijt. Het is overigens wel goed om te benoemen dat ik het heb over het verliezen van kilo’s in vetmassa. Bij het afvallen verlies je meestal niet alleen vet, maar ook wat vocht en spieren. Een gewone weegschaal laat je alleen zien hoeveel kilo je weegt, maar niet hoe de lichaamssamenstelling is. En nou net dat is fijn om te weten als je slanker wil worden, zonder spiermassa en vocht te verliezen. Een weegschaal met lichaamsanalyse doet onder andere ook een vet- en spiermeting. Hierdoor weet je een stuk beter hoe je ervoor staat. In dit artikel vertellen we er alles over! Lees je met ons mee?

Wat is een weegschaal met lichaamsanalyse?

Een weegschaal met lichaamsanalyse is een geavanceerde weegschaal die meer doet dan alleen je lichaamsgewicht meten. Deze weegschalen zijn uitgerust met extra sensoren en technologieën om aanvullende metingen en analyses uit te voeren, waaronder:

  1. Lichaamsvetpercentage: Meet het percentage vet in je lichaam, wat kan helpen bij het beoordelen van je algehele gezondheid en fitnessniveau.
  2. Spiermassa: Geeft aan hoeveel van je totale lichaamsgewicht spiermassa is. Dit kan nuttig zijn voor mensen die specifiek werken aan het opbouwen van spiermassa.
  3. Botmassa: Geeft een schatting van de botdichtheid, wat belangrijk is voor de gezondheid van botten.
  4. Vochtgehalte: Bepaalt het percentage water in je lichaam. Veranderingen in het vochtgehalte kunnen wijzen op hydratatieproblemen.
  5. BMI (Body Mass Index): Berekent de BMI op basis van je gewicht en lengte. Dit is een maatstaf voor de verhouding tussen gewicht en lengte.
  6. Basaal metabolisme (BMR): Schat de hoeveelheid energie (calorieën) die je lichaam in rust verbrandt. Dit kan handig zijn voor het plannen van een dieet of fitnessroutine.
  7. Visceraal vet: Een visceraal vetmeting analyseert de hoeveelheid vet rondom interne organen. Dit type vetmeting geeft inzicht in de gezondheidsrisico’s van overmatig visceraal vet, dat gerelateerd is aan diverse aandoeningen.

Waarom een weegschaal met lichaamsanalyse?

Jezelf wegen met een weegschaal met lichaamsanalyse geeft een veel completer beeld dan een gewone weegschaal. Je gewicht zegt namelijk niet altijd iets over de samenstelling van je lichaam. Zo kun je volgens je BMI een gezond gewicht hebben, zónder te weten dat je vetmassa eigenlijk te hoog is. Zeker als je door gezond eten en meer bewegen je vetmassa wil laten afnemen, maar je spiermassa juist laten groeien, is een weegschaal met lichaamsanalyse onmisbaar.

Kan ik weegschaal met lichaamsanalyse thuis gebruiken?

Ja, dat kan. Het is wel belangrijk om een kwaliteitsweegschaal te kiezen. Ook wordt geadviseerd altijd op een vaste tijd te wegen. Goed is ook om te weten dat de resultaten nooit honderd procent betrouwbaar zijn. Wel geven ze op globaal niveau een goed inzicht in je gezondheid. Twijfel je aan de resultaten of komen er zorgwekkende cijfers uit de meting? Maak dan een afspraak met je huisarts of diëtist om het uitgebreider te bekijken en onderzoeken.

Welke weegschaal met lichaamsanalyse koop ik?

Ter inspiratie delen wij een aantal weegschalen met lichaamsanalyse die een goede beoordeling hebben. De weegschaal die ik gebruik staat er ook tussen.

Robi S9 weegschaal

Deze weegschaal heb ik! De Robi S9 meet je gewicht, vetpercentage, waterpercentage, spiermassa, botmassa, basaalmetabolisme, hartslag, eiwitten, visceraal vet, lichaamsleeftijd en nog veel meer. Je koppelt hem via een app eenvoudig met je smartphone. Je kunt de resultaten op zowel de weegschaal als op je smartphone aflezen. Ik ben hier super blij mee! En de prijs is ook mooi.

Silvergear weegschaal

De Silvergear weegschaal heeft maar liefst acht sensoren: 4 in het platform en 4 in het handvat. Hierdoor kan deze weegschaal maar liefst 14 metingen uitvoeren, waaronder gewicht, BMI, lichaamsvet, spiersnelheid, vetvrijlichaamsgewicht en nog veel meer. Ook de Silvergear verbind je middels een app met je smartphone.

Robi S11 weegschaal

Net als de Silvergear weegschaal, heeft ook de Robi S11 maar liefst 8 elektroden voor een zeer nauwkeurige meting. Hij meet op de volgende onderdelen: gewicht, BMI, lichaamsvet, vetvrij lichaamsgewicht, onderhuids vet, hartslag, hart index, visceraal vet, watergewicht, skeletspier, spiermassa, botmassa, eiwit, BMR en lichaamsleeftijd.

Gemotiveerd raken en blijven

Motivatie moet van binnenuit komen. Toch kunnen externe impulsen je motivatie wel extra aanzwengelen. Zo zat mijn man gisteren de populaire Netflix docu-serie ‘You are what you eat’ te kijken. Mede hierdoor werd hij geinspireerd om meer voor plantaardige voeding te kiezen. Ook kan een nieuwe sportoutfit veel voor je motivatie doen. En voor mij valt een goede en betrouwbare weegschaal ook in deze categorie. Het zorgt er niet voor dat je slaagt, maar geeft wel een positieve impuls.

Praat je met ons mee?

Overweeg jij ook een nieuwe weegschaal te kopen? We kunnen je dan echt aanbevelen om een weegschaal met lichaamsanalyse te kopen. Je krijgt zo een veel uitgebreider beeld van je gezondheid en lichaamssamenstelling. We zijn heel benieuwd waar jij voor kiest. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Een aantal van de linkjes in dit artikel zijn affiliatielinkjes. Dat betekent dat wij een kleine commissie krijgen als jullie één (of meer) van deze artikelen kopen. Goed om te weten is dat de de artikelen voor de klant hierdoor niet duurder zijn. Bij Damespraatjes vinden we transparantie belangrijk en dus willen we dit wel benoemen. Aan iedereen die via ons iets bestelt: dank!

Reageer ook