fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn vrije radicalen en wat doen ze met ons lichaam?

vrije radicalen

Vrije radicalen, je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen. Er wordt constant beweerd dat vrije radicalen slecht zijn. Maar is dit wel zo? En wat doen ze precies met ons lichaam? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat zijn vrije radicalen?

Het menselijk lichaam zit vol met cellen en iedere cel bestaat uit moleculen. Deze moleculen zijn weer opgebouwd uit een of meerdere atomen. Deze komen door een chemische reactie samen. De kern van een atoom bestaat uit neutronen en protonen en de buitenste laag, de schil, wordt gevormd door elektronen. Vrije radicalen zijn bijproducten in ons lichaam. Dit is kort door de bocht, maar zou houden we het behapbaar. Deze moleculen missen en elektron waardoor ze instabiel zijn. Dit wil zeggen dat ze snel reageren met andere stoffen.

Vrije radicalen vormen zich constant

Vrije radicalen ontstaan continue. Bijvoorbeeld bij de afbraak van voedingsstoffen in het lichaam. Sommigen zijn nodig om onder andere virussen te lijf kunnen gaan. Ook is het lichaam hier goed op ingesteld, waardoor de meesten al worden geneutraliseerd zonder dat je hier zelf bewust van bent. Je lichaam kan echter niet alles zelf oplossen. Wanneer er teveel vrije radicalen ontstaan of deze op ongewenste plekken voorkomen, kan dit oxidatieve stress veroorzaken. Dit type stress wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel. 

Daarnaast zijn er invloeden van buitenaf die zorgen voor het ontstaan van vrije radicalen. Deze ontstaan onder andere door stress, roken, medicijngebruik, alcohol, verontreinigde lucht en make-up. Stress is een van de grootste gevaren voor de gezondheid, zo kan dit er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je maar niet afvalt. Daarnaast zorgt een teveel aan UV-straling voor de vorming van vrije radicalen. Dit kan ervoor zorgen dat diverse lichaamsprocessen worden verstoord. 

Je lichaam beschermen door oxidatie tegengaan 

Om oxidatie tegen te gaan, is het belangrijk dat je meer antioxidanten in je lichaam krijgt. Deze antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en maken deze onschadelijk. Antioxidanten komen voor in voeding. Zo vindt je antioxidanten in bessen, noten, groene bladgroenten, pure chocolade en kruiden. Ook zijn er vitamines die vrije radicalen bestrijden zoals vitamine E. Ook de curcumine in kurkuma is een sterk antioxidant. Een goede manier om je lichaam aan te sterken is door smoothies of sappen te drinken die rijk zijn aan groente en fruit. 

Negatieve gevolgen 

Vrije radicalen hebben verschillende negatieve gevolgen. Eén van de eerste dingen die veel mensen merken, is een vermindering van de gezondheid van de huid. Ze zorgen ervoor dat de celbarrièrefunctie afneemt, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen in de cel komen. Ook huidhydratatie neemt af naarmate het vermogen van de cellen om water vast te houden afneemt. Ze tasten collageenvezels in de beschadigde cel aan, waardoor de huid veroudert, er dof, droger en slapper uit ziet en fijne lijntjes beginnen te vormen. In dit geval kun je wel smeren met beschermende crèmes, maar het is zaak dat je lichaam eerst in balans is omdat dit probleem van binnenuit komt.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook