fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn liposomale supplementen en waarom zou je ervoor kiezen?

Wat zijn liposomale supplementen en waarom zou je ervoor kiezen?

Lipo-wattes, hoor ik je denken? Enne, even heel eerlijk, dit is precies wat ik dacht toen ik het voor het eerst las. Ik ben dan ook geen echte kenner van voedingssupplementen, hoewel de interesse er wel degelijk is. Tijd om me er eventjes in vast te bijten dus. Liposomale voedingssupplementen zijn relatief nieuw op de markt en kunnen juist hierdoor bij veel mensen vragen oproepen, zoals: wat zijn liposomale supplementen en waarom zou je ervoor kiezen? Liposomen zijn minuscule dubbelwandige bolletjes die nutriënten, zoals voedingsstoffen en geneesmiddelen, op een effectievere manier door het lichaam kunnen transporteren, waardoor de opname in de cellen verbetert. Dit is van groot belang, omdat onze cellen de regelsystemen van ons lichaam zijn. En dan nu, eerst een klein stukje geschiedenis…

Van de sixties tot nu

De ontdekking van liposomen gaat terug tot 1961-1962, toen de Engelse hematoloog Alec Bangham ze voor het eerst beschreef. Het woord “liposoom” is afgeleid van de Griekse woorden “lipid” wat vet betekent, en “soma” wat lichaam betekent. Liposomen worden veel gebruikt als transportmiddel voor voedingssupplementen en geneesmiddelen. In de afgelopen 15 jaar zijn er belangrijke doorbraken geweest in de liposoomtechnologie, wat heeft geleid tot de snelle ontwikkeling van liposomale toepassingen in de farmaceutische industrie. Liposomen zijn minuscule bolletjes met een dubbele vetlaag (fosfolipiden genoemd) en een kern. Ze hebben een grootte van ongeveer 150-400 nanometer, wat overeenkomt met 0.0004000 millimeter.

Structuur en samenstelling

Fosfolipiden zijn stoffen die van nature in ons lichaam voorkomen. Eigenlijk zijn zij de belangrijkste bouwstenen van onze celmembranen, welke de buitenkant van de cellen vormen. De speciale structuur van liposomen zorgt ervoor dat de werkzame stof beschermd wordt, tot het veilig op de plaats van bestemming is aangekomen. De plaats van bestemming: de cellen. Hierdoor kan een werkzame stof heel specifiek worden afgeleverd op de beoogde plek, wat resulteert in een hogere biologische beschikbaarheid en krachtige effecten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DQA Direct (@dqadirect)

Liposomen kunnen dus doelgericht worden ingezet en dit is een van de redenen waarom ze steeds vaker worden gebruikt in de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld als het aankomt op de inname van collageen. Dit is één van de belangrijkste structurele eiwitten van het menselijk lichaam. Maar liefst 25 tot 35% van het eiwitgehalte in ons lichaam bestaat uit collageen. Het geeft de huid structuur en kracht. Daarnaast speelt het een hele grote rol bij de vervanging van dode huidcellen en is het verantwoordelijk voor het mechanische stukje van de botten. Naarmate je ouder wordt neemt de productie van collageen af (ongeveer 1% per jaar) en het is zelfs vanaf je 25e al belangrijk om dit aan te vullen.

Vitamine C aanvullen ook belangrijk

Omdat het menselijk lichaam vitamine C niet langdurig kan opslaan, is een dagelijkse aanvulling erg belangrijk. De inname van Vitamine C ondersteunt namelijk een normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel en helpt vermoeidheid te verminderen. Kies je voor liposomale Vitamine C dan bevatten deze ook kalium, wat een positieve invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel, de normale werking van spieren ondersteunt en ook nog eens goed is voor je bloeddruk. Tevens zorgt vitamine C ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen door je lichaam.

Neem jij wel eens voedingssupplementen? We lezen het graag in de comments.

Afbeelding: Nadi Lindsay – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook