fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn keramische vloertegels precies?

In onze keuken ligt zwart wit geblokt zeil op de vloer. Matcht hartstikke mooi bij het zwart granieten aanrecht dat we bijna twaalf jaar geleden uitkozen. Toch is het nooit mijn eerste keuze geweest; ik had mijn oog laten vallen op zo’n keramische Portugese vloer. Kan toch alsnog? Zal ik? Eerst maar eens even uitzoeken wat de voor- en nadelen van zo’n vloer zijn.

Van bouwmaterialen heb ik niet zo’n verstand en dat blijft zo, tot dat ik van plan ben het aan te schaffen. Dan duik ik erin en wil ik er alles van weten en kan ik je op een verjaardag alle details vertellen. Al jaren ben ik verliefd op de vloertegels van de Portugezen. Die prachtige patronen waardoor de keuken een warme uitstraling krijgt.

Ik houd van de kleuren, de motieven. Zie het helemaal voor me: een keuken waarin wordt geleefd, waar aan de grote lange houten tafel eindeloos wordt gekletst, de krant wordt gelezen en wordt gegeten. Dat lijkt me wel wat. Maar dan moet ik wel even weten hoe dat zit.

Keramiek

Wat zijn keramische tegels nou eigenlijk van gemaakt? Ik kom er achter dat keramische tegels bestaan uit klei en zand en dat ze worden gebakken. Na het bakken worden de tegels geglazuurd om ze te beschermen tegen vuil. Dat laagje zorgt er ook voor dat ze zo mooi gaan glanzen.

Onderhoudsarm

Een van de voordelen van een keramische vloer is dat je er niet veel aan hoeft te doen. Ongepolijste tegels zijn krasvrij. Je vloer houd je fris en fruitig met een emmertje sop met allesreiniger. Even een dweiltje erover en klaar.

Maatvast

Een ander voordeel is dat een keramiek vloertegel machinaal wordt gemaakt en in een loeihete oven wordt gebakken wat zorgt voor de hardheid. Wat ook fijn is, is dat de tegel maatvast is.

Houtlook

Hoewel ik zelf dus weg ben  van de Portugese vloer, kun je ook voor keramisch parket kiezen. Een vloer die eruit ziet als hout, maar de voordelen van keramiek heeft. Praktisch als je niet zo’n zin hebt om veel aan je vloer te doen.

Binnen en buiten

Er zijn niet alleen keramische tegels voor binnen, je kunt ze ook in de tuin leggen. Maar let op: een binnentegel kan je niet buiten leggen omdat ze niet bestand zijn tegen weersomstandigheden. Regent het heel hard, dan worden de tegels super glad. Keramische buitentegels hebben gewonnen aan populariteit en maken steeds vaker onderdeel uit van de tuin. Dat komt omdat de tuintegel niet gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Dat maakt het een geliefde bestrating.

Toch ook in de tuin

Ik ben eruit: voor de keuken wil ik nu echt de keramische Portugese vloer, de motieven heb ik al uitgezocht en daarna denk ik toch echt dat ik een deel van de tuin ga bestraten met de keramische buitentegels. Vooral omdat ze voor een mooie uitstraling zorgen. Ze zijn vorst- en hittebestendig, behouden hun kleur en zijn ook antislip. Dus als het geregend heeft kan ik er met een gerust hart over heen banjeren.

Reageer ook