fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn grote verschillen tussen zorgverzekeringen?

Hoe zou jij de maand december omschrijven? Als kind vond ik het altijd een soort magische maand. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw, veel lekker eten en natuurlijk de kerstvakantie. Nu ik zelf kinderen heb, ervaar ik de decembermaand als een stuk minder magisch. Misschien zou ik het zelfs wel als stressvol omschrijven. Cadeautjes kopen, surprises knutselen, etentjes voorbereiden, gedichten schrijven én natuurlijk kijken of mijn zorgverzekering nog wel helemaal up-to-date is. Wil jij in 2023 iets wijzigen aan je zorgverzekering? Dan is dít het moment om hierover na te denken. Wat zijn grote verschillen tussen de zorgverzekeringen?

Verschillen tussen zorgverzekeringen

Bij het overstappen van zorgverzekeraar is het belangrijk dat je jouw huidige verzekering vóór 1 januari hebt opgezegd. Om aan de veilige kant te zitten, zorg ik ervoor dat ik dit voor het aanbreken van de kerstvakantie heb gedaan. Het afsluiten van een nieuwe verzekering moet je voor 1 februari hebben gedaan. Ook hierbij zeg ik: doe het op tijd! Maar voor welke verzekering kies je en wat zijn de grote verschillen tussen de zorgverzekeringen? En de verzekering vergelijken; hoe belangrijk is dat?

Basiszorgverzekering

Je bent verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De invulling van dit basispakket is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Toch is hij niet overal even duur. Wil jij alleen een basiszorgverzekering afsluiten? Doe dit dan gewoon bij de goedkoopste aanbieder. Wil je daarnaast ook een aanvullende verzekering afsluiten? Dan is het verstandig wél even goed naar de invulling van de verzekering, voorwaarden en tarieven te kijken. Hierbij zijn namelijk wel verschillen.

Moeilijk te vergelijken

In algemene zin zijn zorgverzekeringen met een aanvullende verzekering (bijvoorbeeld met tandheelkundige zorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen) moeilijk met elkaar te vergelijken. Elke verzekering biedt nét andere pakketten, tarieven en voorwaarden aan. Ik schrijf daarom eerst op welke aanvullende zorg ik verwacht nodig te hebben en vul daarna de online tool voor zorgverzekering vergelijken bij Poliswijzer.nl in. Op basis hiervan zie ik dan welke verzekeraars dit aanbieden, tegen welk tarief en welke eventuele voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Jouw zorg-wensen

Als je een verzekering zoekt die bij jouw zorg-wensen past, is het dus zeker aan te raden om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wie weet blijkt dat het ergens anders voor jou goedkoper of beter geregeld is. Wij kunnen je niet adviseren welke verzekering voor jou het beste of voordeligste is. Kom je er zelf niet uit? Ook daar kan een partij als Poliswijzer je bij helpen. Overleg ook eens met je tandarts, fysiotherapeut en/of huisarts en vraag hoe hij/zij jou zou kunnen helpen. Er is altijd iemand die met je mee kan denken!

Praat met ons mee

Ik wil dit jaar op tijd beginnen met het oriënteren op mijn verzekering van volgend jaar. Zo houd ik de decembermaand een stuk relaxter. Ben jij van plan om aankomend jaar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Waar kijk jij naar bij het kiezen van een andere verzekering? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Poliswijzer. Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Christin Hume via Unsplash

Reageer ook