fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de voordelen van een sta-bureau en hoe werk je ermee?

voordelen van een sta-bureau

Bij Damespraatjes werken we niet aan bureau’s, maar een een grote ‘keukentafel’. Ooit zijn San en ik samen begonnen aan de keukentafel bij haar thuis en dat gevoel trokken we graag door in onze professionele werkplek. Om te voorkomen dat we last krijgen van rugpijn of andere gevolgen van een slechte zit-houding, werken we wel op goede bureaustoelen. Toch hebben we steeds vaker de behoefte aan echte bureau’s. En dan bij voorkeur een bureau waar je ook aan kunt staan. Sta-bureaus zijn hip, hot en happening! Wat zijn de voordelen van een sta-bureau en hoe werk je ermee? Lees mee!

Voldoende bewegen op kantoor

Te veel zitten is ongezond. Het kan leiden tot obesitas, rugpijn, verminderde bloedcirculatie en een verhoogd risico op hartziekten. Zeker mensen met een kantoorbaan moeten moeite doen om voldoende beweging te krijgen. Zo kun je in je lunchpauze een stevige wandeling maken of elk uur een klein rondje door de kantoortuin lopen (om bijvoorbeeld koffie of thee te pakken). Ook ken ik mensen die tussen elke afspraak of bespreking 10 squats of push-ups doen. Kijk naar iets wat voor jou werkt!

Voordelen van een sta-bureau

Zelf probeer ik minstens 10.000 stappen per dag te zetten. Door drukte lukt dit zeker niet altijd. Zeg maar gerust: ik denk dat ik het twee of drie keer per week wél haal. En dat zijn vooral de dagen waarop ik vrij ben en dus meer buiten ben. Een sta-bureau is dan een goede oplossing. Gebruikers van een sta-bureau melden dat ze meer spiermassa hebben opgebouwd, minder last hebben van rug- en nekklachten en een betere conditie hebben. Ook zeggen veel mensen die staand werken dat ze alerter en productiever zijn. Veel voordelen dus.

Hoe gebruik ik een sta-bureau

Ook bij een sta-bureau is een goede houding belangrijk. Zorg ervoor dat je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn wanneer je je armen ontspannen op het bureau legt. Je scherm moet op ooghoogte zijn, zodat je niet naar beneden of omhoog hoeft te kijken. In het begin moet je lichaam wennen aan het vele staan. Wissel staan en zitten met elkaar af als je merkt dat je moe wordt. Hoe vaker je staand werkt, hoe sneller je er aan went. En vergeet niet om comfortabele en stevige schoenen te dragen. Hoge hakken of schoenen met een platte zool zijn minder geschikt.

Bespreek het met je werkgever

Je kunt een sta-bureau voor thuis aanschaffen of met je werkgever overleggen of er een op kantoor neergezet mag worden. Veel werkgevers zijn op de hoogte van de voordelen van een in hoogte verstelbaar bureau en staand werken. De kans is groot dat hij/zij dit graag voor je faciliteert. Overleg het eventueel met je collega’s om te peilen wie er nog meer graag aan zijn/haar gezondheid werkt op de werkvloer.

Werk jij momenteel zittend? En hoeveel uur per week doe je dat? Zie jij ook de voordelen van een sta-bureau? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden wij altijd heel erg gezellig!

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook