fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat veroorzaakt droge lippen en hoe kan je dit voorkomen?

Winter, spring, summer of fall… Ik heb altijd last van droge lippen! Het maakt niet uit welk seizoen het is, bij mij is het altijd raak. En dat is heel vervelend, want het doet pijn en het ziet er ook niet zo heel mooi uit. Ik zeg: tijd om hier iets aan te doen! Ik zocht uit waarom je droge lippen krijgt en wat je eraan kunt doen. De antwoorden lees je hier.

Waarom krijg je droge lippen?

De huid van de mens bestaat uit verschillende lagen: de stratum corneum (de bovenste laag), de epidermis (de middelste laag) en de dermis (de onderste laag). Ook je lippen zijn opgebouwd uit deze drie lagen, maar bij de lippen is de stratum corneum een stuk dunner dan bij de rest van je lichaam. Dit is ook de reden waarom je lippen roze/rood zijn: de bloedvaten liggen hier erg ondiep. Waarin je lippen ook verschillen van de huid op de rest van je lichaam, is dat je lippen geen zweet- en talgklieren hebben. Dit heeft voordelen: je zweet niet uit je lippen. Maar ook nadelen: je lippen kunnen zichzelf moeilijk vettig houden en worden hierdoor snel droog kunnen hierdoor barsten.

Hoe kan je droge lippen voorkomen?

Er zijn een aantal verschillende manieren om droge lippen te voorkomen. Hoe je dit doet is met name afhankelijk van het weer.

  • Stop met het likken van je lippen. Het likken aan je lippen geeft misschien wel heel even een gevoel van vochtigheid, maar dit vocht verdampt heel snel weer. Niet alleen je speeksel verdampt, maar ook de vochtigheid of vettigeheid die er al op zat, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je lippen worden er uiteindelijk dus alleen maar droger van, vooral door de droge winterlucht.
  • Investeer in een luchtbevochtiger. Als je erg droge lucht in huis hebt, kan dit zijn weerslag op je lippen hebben. Een luchtbevochtiger kan dit probleem tegen gaan en je lippen helpen gehydrateerd te blijven.

  • Gebruik buiten een product met bijenwas of petroleum. Koud buiten? Smeer dan een beetje bijenwas of petroleum op je lippen. Kies niet voor andere soort producten, deze maken je lippen vaak alleen maar droger!
  • Smeer zonnebrand op je lippen. Net als de rest van je lichaam, kunnen ook je lippen verbranden. Dit geeft niet alleen een branderig gevoel en rode lippen, maar onttrekt ook veel vocht uit de lippen. Hierdoor kunnen je lippen barsten en erg veel pijn doen.
  • Drink voldoende water. Water is ’s werelds goedkoopste wondermiddel! Ook als het op je lippen aankomt. Het houd je hele lichaam en dus ook je lippen gehydrateerd!

Hebben jullie ook soms last van droge lippen? Hoe los je dat dan op?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook